Πόλεμος στην Ουκρανία: Πύραυλοι έπληξαν την Οδησσό – Η Ρωσία εντείνει τις επιθέσεις εν όψει των παρελάσεων της Ημέρας της Νίκης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πύραυλοι έπληξαν την Οδησσό – Η Ρωσία εντείνει τις επιθέσεις εν όψει των παρελάσεων της Ημέρας της Νίκης

Ανησυχία για το Αζοφστάλ

Πύραυλοι έπληξαν την πόλη- λιμάνι της Οδησσού, στη νότια Ουκρανία, σήμερα, έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο τύπου της περιφερειακής διοίκησης Σέρχιι Μπράτσουκ, σε δηλώσεις που έκανε σε τηλεοπτικά δίκτυα.

Ο Μπράτσουκ είπε, επίσης, ότι οι βομβαρδισμοί σημειώθηκαν στην πόλη, αφότου στόχοι στην περιοχή περιμετρικά της Οδησσού επλήγησαν από τέσσερις πυραύλους νωρίτερα σήμερα.

Δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με τα νέα πλήγματα.

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ξαναρχίσει την επίθεσή τους στο σημείο, παρά τις προηγούμενες συζητήσεις για εκεχειρία που θα επιτρέψει στους παγιδευμένους αμάχους να φύγουν από το συγκρότημα. Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Iryna Vereshchuk είπε ότι οι διασώστες θα προσπαθήσουν να απομακρύνουν περισσότερους αμάχους σήμερα.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ουκρανίας, τουλάχιστον 50 άμαχοι απομακρύνθηκαν από το πολιορκημένο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη την Παρασκευή, ενώ περισσότερες προσπάθειες εκκένωσης έχουν προγραμματιστεί για το Σάββατο. Την Τετάρτη, οι Ουκρανοί υπερασπιστές του εργοστασίου δήλωσαν ότι «υπήρξαν αιματηρές μάχες με τις ρωσικές δυνάμεις μέσα στο συγκρότημα αφού εισέβαλαν».

Το Reuters δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αμέσως τις αναφορές αυτές.

Τη Δευτέρα, η Μόσχα και ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα γιορτάσουν τη Σοβιετική νίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου επί της ναζιστικής Γερμανίας με μια παραδοσιακή παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης.

Η εκστρατεία της Ρωσίας στην Ουκρανία αντιμετώπισε σκληρή αντίσταση και προκάλεσε τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου να επιβάλουν τεράστιες οικονομικές κυρώσεις στη ρωσική οικονομία και στον στενό κύκλο του Πούτιν.

Αλλά με την Ημέρα της Νίκης να πλησιάζει γρήγορα, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι φοβούνται πιο έντονους βομβαρδισμούς με πυραύλους και πυροβολικό και νέες επιθέσεις καθώς η Μόσχα αγωνίζεται για συμβολικές νίκες.