Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Η μεγάλη ώρα της Γαλλίας έφτασε, με τους πολίτες να καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών και να απαντήσουν σε ένα δίλημμα, που φαντάζει μεγαλύτερο από ποτέ. Εμανούελ Μακρόν ή Μαρίν Λεπέν;
Ο απερχόμενος πρόεδρος θα ψάξει τη δεύτερη θητεία του, κάτι που αν συμβεί θα γίνει για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, ενώ η υποψήφια της ακροδεξιάς θέλει να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα καθίσει στον προεδρικό θώκο.
Οι δυο τους είχαν αναμετρηθεί και το 2017, όμως η σημερινή τους κόντρα φαντάζει κρισιμότερη, καθώς η φθορά του Μακρόν έδωσε τη δυνατότητα στη Λεπέν να κάνει σκέψεις νίκης, κάτι που «τρομάζει» την Ευρώπη. Μάλιστα, ο κομβικός ρόλων των εκλογών φαίνεται κι από το γεγονός ότι οι μεγάλες εφημερίδες της χώρας πήραν ξεκάθαρη θέση, καλώντας τους πολίτες να ψηφίσουν τον Εμανουέλ Μακρόν.
Σημαντικό ρόλο στην έκβαση των εκλογών αναμένεται να παίξει και η αποχή, καθώς ανάλογα με το μέγεθός της θα διαμορφώσει τις πιθανότητας η υποψήφια της ακροδεξιάς να κάνει τη μεγάλη ανατροπή.
Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο γύρο ο Εμανουέλ Μακρόν συγκέντρωσε το 27,84% των ψήφων, η Μαρίν Λεπέν συγκέντρωσε 23,15%, με τον υποψήφιο της αριστεράς, Ζαν Λουκ Μελανσόν, να έρχεται τρίτος με ποσοστό λίγο κάτω από 22%.
Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 8:00 (τοπική ώρα), με τα πρώτα αποτελέσματα θα βγουν μετά τις 22:00. Ωστόσο, την Δευτέρα θα γίνουν γνωστά τα τελικά αποτελέσματα. Αν είναι μικρή η διαφορά, τότε δεν αποκλείεται οι αρμόδιες υπηρεσίες να ανακοινώσουν το αποτέλεσμα έως την Τρίτη.
Η ορκωμοσία του νικητή, που υπόσχεται αλλαγή σελίδας στην Γαλλία, θα πραγματοποιηθεί στις 13 Μαΐου.
Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Αρκετές εταιρείες δημοσκοπήσεων προβλέπουν ότι ο Μακρόν θα κερδίσει τον δεύτερο γύρο, με το προβάδισμά του να διευρύνεται, έπειτα κι από το debate της Μεγάλης Τετάρτης.
Πάντως, ο απερχόμενος πρόεδρος έχει προειδοποιήσει τους υποστηρικτές του κατά του εφησυχασμού, προτρέποντάς τους να ψηφίσουν για να εξασφαλίσουν τη νίκη. «Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί», δήλωσε.
Οι αναλυτές λένε ότι η κ. Λεπέν μετρίασε τη στάση της σε ορισμένα θέματα τις τελευταίες ημέρες, σε μια προσπάθεια να κερδίσει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους. Έχει υποσχεθεί να κυβερνήσει τη Γαλλία «σαν μητέρα, με κοινή λογική».
Τα μεγάλα ζητήματα
Ο πόλεμος στην Ουκρανία επισκίασε τις αρχές της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόστος ζωής έχει γίνει το πιο σημαντικό ζήτημα.
Άλλα μεγάλα ζητήματα είναι η υγεία, η ασφάλεια, οι συντάξεις, το περιβάλλον και η μετανάστευση. Τον Ιανουάριο, η Γαλλία σημείωσε την ισχυρότερη ετήσια οικονομική ανάπτυξη εδώ και μισό αιώνα, ανακάμπτοντας από το σοκ της πανδημίας του κορονοϊού. Η αλματώδης αύξηση του ενεργειακού κόστους και ο αυξανόμενος πληθωρισμός έπληξαν όλους στην τσέπη, αλλά γενικά η αγοραστική δύναμη αυξάνεται στη Γαλλία.
Η Γαλλία είδε την ανεργία να μειώνεται στο 7,4%, λίγο πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, αλλά κοντά στον στόχο που είχε θέσει ο πρόεδρος όταν ανέλαβε την εξουσία.
Όσον αφορά τη μετανάστευση, οι επίσημες στατιστικές δείχνουν ότι το 2020 ζούσαν στη Γαλλία περίπου 6,8 εκατομμύρια μετανάστες. Περίπου το ένα τρίτο ήταν Ευρωπαίοι, τόσο από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και από τρίτες χώρες. Συνολικά, οι Αλγερινοί αποτελούν τη μεγαλύτερη ξένη κοινότητα, ακολουθούμενοι από τους Μαροκινούς και τους Πορτογάλους.
Η μετανάστευση είχε εξέχουσα θέση στις εκστρατείες των δεξιών υποψηφίων. Η κ. Λεπέν πρότεινε δημοψήφισμα για σημαντικές μειώσεις της μετανάστευσης σε περίπτωση που γίνει πρόεδρος.
Όσον αφορά την ασφάλεια, ο Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε να τοποθετήσει χιλιάδες περισσότερους αστυνομικούς στους δρόμους, μετά από έντονες επικρίσεις από την κ. Λεπέν. Ο κ. Μακρόν λέει ότι η εγκληματικότητα έχει μειωθεί επί προεδρίας του.
Η Γαλλία έχει υποστεί μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων τα τελευταία χρόνια, οι οποίες έχουν ενισχύσει τη σημασία της ασφάλειας για πολλούς Γάλλους ψηφοφόρους.
Ποιοι είναι και τι θέλουν οι δύο διεκδικητές της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας;
Εμανουέλ Μακρόν
Ο Εμανουέλ Μακρόν ειναι 44 ετών, απόφοιτος της γαλλικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, Επιθεωρητής οικονομικών στο Δημόσιο και υπήρξε φίλα προσκείμενος στον Σοσιαλιστή πολιτικό Ζαν Πιερ Σεβενεμάν. Επί Σαρκοζί, υπήρξε εισηγητής μιας έκθεσης για την «απελευθέρωση της ανάπτυξης», ενώ στη συνέχεια άφησε το Δημόσιο και υπήρξε επενδυτικός σύμβουλος στην τράπεζα Rothschild & Co.
Το 2012 έγινε Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστή Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και το 2014 διορίστηκε υπουργός Οικονομίας. Στη συνέχεια ίδρυσε το δικό του κίνημα, το «En Marche!» και εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2017.
Προτείνει:
-Αύξηση της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65
-Αύξηση των μισθών των εκπαιδευτικών,
-Αύξηση του μπόνους αγοραστικής δύναμης έως 6.000 ευρώ
-Καθιέρωση αναλογικής για τις βουλευτικές εκλογές
-Αυστηρότερη πρόσβαση σε άδειες διαμονής
-Μειώσεις στον φόρο κληρονομιάς
-Κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών
-Κατάργηση του τέλους άδειας οπτικοακουστικών μέσων
Μαρίν Λεπέν
Η Μαρίν Λεπέν είναι 53 ετών και έπειτα από μια σύντομη δικηγορική καριέρα εισήλθε στο νομικό τμήμα του κόμματος του πατέρα της Ζαν Μαρί Λεπέν, του Εθνικού Μετώπου. Στη συνέχεια ξεκίνησε την πολιτική της άνοδο στη σκιά του, μέχρι να αναλάβει τα ηνία του κόμματος στις αρχές του 2011.
Το 2012 ήρθε τρίτη στον πρώτο γύρο με 17,9% των ψήφων αλλά κατάφερε να προκριθεί στον δεύτερο γύρο το 2017, με 21,3% των ψήφων. Στον δεύτερο γύρο έλαβε 33,9%.
Προτείνει:
-Διοργάνωση δημοψηφίσματος για τη μετανάστευση
-Μείωση ΦΠΑ στα ενεργειακά προϊόντα από 20% σε 5,5%
-Απαλλαγή ατόμων κάτω των 30 ετών από φόρο εισοδήματος ή εταιρικό φόρο
-Επανεθνικοποίηση των αυτοκινητοδρόμων και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης
-Εισαγωγή του δημοψηφίσματος πρωτοβουλίας πολιτών
-Καθιέρωση αναλογικής εκπροσώπησης στις βουλευτικές εκλογές
-Ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την υγεία 20 δισεκατομμυρίων ευρώ