Ο Μπάιντεν κατηγορεί τον Πούτιν για «γενοκτονία»
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα (13/4) επιπλέον στρατιωτική βοήθεια ύψους 750 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, δύο αξιωματούχοι με γνώση του ζητήματος είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Τα οπλικά συστήματα θα χρηματοδοτηθούν με εντολή του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν δίχως να χρειαστεί η έγκριση του Κογκρέσου.
Ένας από τους αξιωματούχους, ανέφερε η ίδια πηγή, υποστήριξε πως ακόμη λαμβάνονται αποφάσεις για τους τύπους όπλων που θα δοθούν στην Ουκρανία προκειμένου να πολεμήσει πιο αποτελεσματικά τη Ρωσία.
Πάντως, εικάζεται πως θα περιέχονται βαριά συστήματα πυροβολικού εδάφους και πιθανώς θα συμπεριλαμβάνονται όπλα τύπου howitzer.
O Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως από τις 24 Φεβρουαρίου όταν και άριχσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει παραδώσει στρατιωτική βοήθεια ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα δει έναν από τους στόχους του να επιτυγχάνονται. Τις προηγούμενες ώρες ζήτησε εκ νέου όπλα από τις ΗΠΑ προκειμένου να ενισχυθούν οι ουκρανικές δυνάμεις καθώς αναμένονται μεγάλες μάχες στα ανατολικά της χώρας.
Ο Μπάιντεν και η «γενοκτονία»
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε ότι πλέον κατηγορεί τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν πως διαπράττει «γενοκτονία» στην Ουκρανία, λίγες ώρες αφού χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τη λέξη αυτή για να περιγράψει τι συμβαίνει στη χώρα όπου εισέβαλε ο ρωσικός στρατός την 24η Φεβρουαρίου.
«Ναι, μίλησα για γενοκτονία, διότι γίνεται ολοένα πιο σαφές ότι ο Πούτιν προσπαθεί να διαγράψει την ιδέα πως μπορείς να είσαι Ουκρανός και οι αποδείξεις συσσωρεύονται», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, λίγο προτού επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροσκάφος για να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον μετά την ομιλία του για τον πληθωρισμό στο Ντε Μόιν, στην Αϊόβα.
«Θα το αφήσουμε στους νομικούς σε διεθνές επίπεδο να κρίνουν αν (οι ενέργειες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία) μπορούν να χαρακτηριστούν έτσι, αλλά σίγουρα εμένα μου φαίνεται πως ισχύει» πως διαπράττεται «γενοκτονία», επέμεινε ο κ. Μπάιντεν.
Μέχρι χθες, η αμερικανική κυβέρνηση δεν είχε χρησιμοποιήσει τον συγκεκριμένο όρο, μολονότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγορεί τακτικά τη Ρωσία πως διαπράττει «γενοκτονία». Πάντως, ήδη ο κ. Μπάιντεν είχε κατηγορήσει επανειλημμένα για «εγκλήματα πολέμου» τον κ. Πούτιν.
Αναφερόμενος στα «φρικιαστικά πράγματα που έκαναν οι Ρώσοι στην Ουκρανία», ο Δημοκρατικός προέβλεψε χθες ότι ο κόσμος «θα ανακαλύψει ακόμη περισσότερα».
Λίγες ώρες νωρίτερα, μιλώντας για τις προσπάθειες της κυβέρνησής του να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, ο Τζο Μπάιντεν πρόφερε για πρώτη φορά τη λέξη «γενοκτονία».
«Ο οικογενειακός σας προϋπολογισμός, η δυνατότητά σας να γεμίσετε με καύσιμο το αυτοκίνητό σας, δεν θα έπρεπε να εξαρτάται από το εάν και κατά πόσον ένας δικτάτορας κηρύσσει πόλεμο και διαπράττει γενοκτονία στην άλλη άκρη του κόσμου», δήλωσε, βαφτίζοντας την άνοδο της τιμής των καυσίμων «αύξηση του Πούτιν».
Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Μάρτιο έφθασε στον ταχύτερο ρυθμό αύξησης από τον Δεκέμβριο του 1981, στο 8,5% σε ετήσια βάση, κατά το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Για τον κ. Μπάιντεν, η έξαρση του πληθωρισμού οφείλεται στην εισβολή της Ρωσίας κατά «το 70%», λόγω της ανόδου της τιμής των καυσίμων και βασικών τροφίμων εξαιτίας «του Πούτιν». Η ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση από την πλευρά της κατηγορεί τον Τζο Μπάιντεν ότι με την οικονομική πολιτική του τροφοδοτεί τον πληθωρισμό.
Κατά τη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης, ο κ. Μπάιντεν έχει κάνει ορισμένες δηλώσεις που αναγκάστηκαν κατόπιν να ανασκευάσουν, ή να διευκρινίσουν, στελέχη της κυβέρνησής του. Η πλέον αμφιλεγόμενη είναι αυτή που έκανε στο πρόσφατο ταξίδι του στην Πολωνία, όταν είπε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν πρέπει να επιτραπεί να «παραμείνει στην εξουσία». Ο Λευκός Οίκος αναγκάστηκε κατόπιν να ξεκαθαρίσει πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία.
«Γενοκτονία», δυνάμει του διεθνούς δικαίου, είναι η εσκεμμένη προσπάθεια να εξολοθρευτεί οποιαδήποτε εθνική, φυλετική, ή θρησκευτική ομάδα. Πρόκειται για το βαρύτερο έγκλημα στο διεθνές δίκαιο, στο οποίο ενεγράφη το 1948. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για το ναζιστικό Ολοκαύτωμα.
Μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία» επισήμως επτά φορές (για τη Βοσνία, για τη Ρουάντα, για το Ιράκ, για το Νταρφούρ, για τον διωγμό των Γεζίντι και άλλων μειονοτήτων από το Ισλαμικό Κράτος, για τη μεταχείριση των Ουιγούρων και άλλων μουσουλμάνων από την Κίνα και, νωρίτερα φέτος, για τον διωγμό των μουσουλμάνων μειονοτικών Ροχίνγκια από τον στρατό της Μιανμάρ). Γενικά ακολουθεί σχολαστικές διαδικασίες προτού επιλέξει να προχωρήσει στη χρήση του όρου, κάτι που εντέλει αποφασίζει ο εκάστοτε ΥΠΕΞ.
Η Ρωσία είναι διατεθειμένη να πουλήσει πετρέλαιο «σε φιλικές χώρες» σε «οποιοδήποτε φάσμα τιμών»
Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Νικολάι Σουλγκίνοφ δήλωσε στην εφημερίδα Ιζβέστια ότι η Μόσχα είναι διατεθειμένη να πουλήσει πετρέλαιο και πετρελαϊκά προϊόντα σε «φιλικές χώρες» σε «οποιοδήποτε φάσμα τιμών» συμφωνηθεί, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax χθες Τρίτη.
Ο κ. Σουλγκίνοφ διευκρίνισε ότι θα μπορούσαν να πωληθούν ποσότητες πετρελαίου σε φάσμα τιμών από τα 80 ως τα 150 δολάρια το βαρέλι, ενώ σημείωσε πως αυτό στο οποίο δίνει την έμφαση είναι η συνέχιση της κατά το δυνατόν ομαλής λειτουργίας της πετρελαϊκής βιομηχανίας.