Υπό πολιορκία πολλές πόλεις στο νότιο και στο ανατολικό τμήμα της χώρας
Την ώρα που οι αρχές στο Κίεβο συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να απομακρύνουν αμάχους από πολλές πόλεις υπό πολιορκία στο νότιο και στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου η Μόσχα μοιάζει να επικεντρώνει πλέον τις επιχειρήσεις της, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ίγκορ Κονασένκοφ δήλωσε χθες Δευτέρα ότι καταστράφηκαν ακόμη 78 στρατιωτικοί στόχοι στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον κ. Κονασένκοφ, «ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν δύο ουκρανικά μαχητικά Su-25 κοντά στην Ιζιούμ» (βορειοανατολικά), ενώ ελικόπτερο Mi-24 καταρρίφθηκε στη Χερσώνα (νότια).
Τα Σουχόι Su-25, κατασκευασμένα στην πάλαι ποτέ σοβιετική ένωση, είναι αεροσκάφη σχεδιασμένα για επιθέσεις κατά χερσαίων στόχων και μπορούν να χρησιμοποιούνται για εκ του σύνεγγυς υποστήριξη. Το Μικαγιάν Mi-24, επίσης σοβιετικού σχεδιασμού, είναι επιθετικό ελικόπτερο.
Ο κ. Κονασένκοφ είπε επίσης ότι αρκετές θέσεις διοίκησης, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυρομαχικών και όπλων καταστράφηκαν, όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η Μόσχα ενημερώνει πρακτικά καθημερινά για τον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις του ουκρανικού στρατού που καταστρέφουν οι ρωσικές δυνάμεις. Διατείνεται πως δεν βάζει στο στόχαστρο άμαχους, παρά τις πολλαπλές καταγγελίες του Κιέβου και δυτικών κυβερνήσεων πως ισχύει το ακριβώς αντίθετο.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου. Αν και η επίθεση εξαπολύθηκε αρχικά από τον βορρά, την ανατολή και από τον νότο, οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνονται πλέον σε ανατολικούς και νότιους τομείς της ουκρανικής επικράτειας, αφού δεν μπόρεσαν να κυριεύσουν την πρωτεύουσα.
Επίσης χθες, το ουκρανικό γενικό επιτελείο προειδοποίησε ότι ρωσικά στρατεύματα τα οποία σταθμεύουν στη Μολδαβία ενδέχεται να κινηθούν για να εξαπολύσουν επίθεση από δυσμάς.
«Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να προχωρήσουν σε προκλήσεις από το έδαφος της Υπερδνειστερίας», στη Μολδαβία, τόνισε.
Η Υπερδνειστερία –μέρος της Μολδαβίας δυνάμει του διεθνούς δικαίου, την ελέγχει όμως η Ρωσία από το 1990– δίνει θεωρητικά δυνατότητα στη Μόσχα να περικυκλώσει ουκρανικές δυνάμεις στον νότο, ειδικά στην περιφέρεια της Οδησσού.
Το Κίεβο εξάλλου μιλά για ενίσχυση των ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία με την έλευση μονάδων από τη Σιβηρία και τη ρωσική Άπω Ανατολή.