Παρατηρείται σε παιδιά από 3 μηνών έως 12 χρονών
O Locklan Samples έχει ένα σπάνιο σύνδρομο που το έχουν περίπου 100 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Πάσχει από το «σύνδρομο των αχτένιστων μαλλιών» (UHS).
Ο μικρός Locklan έχει μάθει να ζει παρέα με τα ατίθασα μαλλιά του, που τον κάνουν να μοιάζει με rock star. Η περίπτωσή του άρχισε να γίνεται γνωστή όταν η μητέρα του, Katelyn Samples, δημοσίευσε στο Instagram μια φωτογραφία του. Λίγο αργότερα, έλαβε μήνυμα από έναν άγνωστο, ο οποίος τη ρωτούσε αν το τότε παιδί είχε διαγνωστεί με το συγκεκριμένο σύνδρομο.
Η οικογένεια στη συνέχεια επισκέφθηκε έναν ειδικό στην Atlanta που επιβεβαίωσε ότι ο Locklan πάσχει από το σύνδρομο και είναι μία στις 100 γνωστές περιπτώσεις που έχουν διαγνωστεί μέχρι σήμερα.
Τι είναι το UHS
Το UHS ή αλλιώς το «σύνδρομο των αχτένιστων μαλλιών» είναι μια γενετική ανωμαλία που παρατηρείται σε παιδιά από 3 μηνών έως 12 χρονών. Τα μαλλιά τους μοιάζουν ακριβώς με του Locklan, είναι πολύ ανοιχτά στο χρώμα, ξερά και φριζαρισμένα αλλά δεν προκαλούν καθόλου πόνο. Όπως υποδηλώνει μάλιστα και η ονομασία του συνδρόμου, είναι μονίμως ατίθασα αφού δεν μπορούν να χτενιστούν με τίποτα.
Μετά τη διάγνωση του μικρού, η Katelyn βρήκε πολλή στήριξη στο internet, δημιουργώντας έναν λογαριασμό με το όνομα @uncombable_locks με σκοπό να ενημερώσει τον κόσμο για το άγνωστο και σπάνιο σύνδρομο. Όσο πιο πολλοί άνθρωποι διαγνωστούν με αυτό, τόσο περισσότερο θα μπορέσουν να καταλάβουν οι επιστήμονες την ταυτότητά του, όπως υποστηρίζει η ίδια ενώ μέσα από τον λογαριασμό της, θέλει να περάσει το μήνυμα της διαφορετικότητας.
Όπως δηλώνει στο My Modern Met: «Αγαπάμε τα μαλλιά του Locklan και πιστεύουμε ότι είναι ευλογία. Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για όσα μας κάνουν ξεχωριστούς και φυσικά να φερόμαστε στις ιδιαιτερότητές μας με ευγένεια». Σύμφωνα με όσα προσθέτει: «Το 98% το κοινού φέρεται πολύ ευγενικά και με σεβασμό απέναντι στην περίπτωση του γιου μας».
«Τον παρομοιάζουν με μικρό rock star. Λένε ότι τους κάνει να χαμογελούν και εμείς σίγουρα θέλουμε να περάσουμε ένα μεγάλο μάθημα στα παιδιά μας. Να έχουν αυτοπεποίθηση, "αγκαλιάζοντας" ότι τους κάνει ξεχωριστούς».