Οι μάχες έγινε σε καταυλισμό εσωτερικά εκτοπισμένων
Τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους μια γυναίκα και ένα παιδί, σκοτώθηκαν σε έναν καταυλισμό εσωτερικά εκτοπισμένων προσφύγων στο αλ Χολ της Συρίας κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ κουρδικών δυνάμεων και τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), ανέφερε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το υπερβολικά πυκνοκατοικημένο αλ Χολ, που ελέγχεται από την ημιαυτόνομη κουρδική διοίκηση και στο οποίου ζουν περίπου 56.000 άνθρωποι σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έχει γίνει ξανά στο παρελθόν σκηνή προσπαθειών αποδράσεων και επιθέσεων.
Στον καταυλισμό, που περιγράφεται ως «πυριτιδαποθήκη τζιχαντιστών», βρίσκονται εκτός από ξένες οικογένειες τζιχαντιστών, οικογένειες εκτοπισμένων Σύρων και Ιρακινών προσφύγων, ορισμένοι από τους οποίους συνεχίζουν να διατηρούν δεσμούς με το Ισλαμικό Κράτος.
Ορισμένες φορές εισχωρούν όπλα μέσα στον καταυλισμό σε υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους.
Ρουκέτες RPG εκτοξεύτηκαν από το εσωτερικό του στρατοπέδου, «προκαλώντας το θάνατο μιας γυναίκας, ενός παιδιού (...) και ενός μέλους πυρήνα του IS», ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο.
Η ΜΚΟ με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία έχει ένα εκτεταμένο δίκτυο πηγών στη Συρία, πρόσθεσε ότι τέσσερις γυναίκες και έξι παιδιά τραυματίστηκαν.
«Μία από τις περιπολίες μας στοχοποιήθηκε χθες το βράδυ, Δευτέρα 28 Μαρτίου, στον καταυλισμό αλ Χολ», ανέφεραν η κουρδική δύναμη ασφαλείας «Assayesh».
Οι «Assayesh» τόνισαν ότι άνοιξαν πυρ αφού δέχθηκαν πυρά από καλάσνικοφ, πιστόλια και ρουκέτες RPG, «σκοτώνοντας ένα μέλος των μισθοφόρων και τραυματίζοντας άλλους», χωρίς να αναφέρουν θάνατο αμάχων.
Την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή τα τρία χρόνια ήττας του ΙΚ και την απώλεια εδαφών στο Ιράκ, οι Κούρδοι εξέφρασαν τη λύπη τους για την «αδράνεια» της διεθνούς κοινότητας απέναντι στις προσπάθειες της τζιχαντιστικής οργάνωσης να επεκταθεί στη Συρία και το Ιράκ, παρά τις επανειλημμένες προτροπές των Κούρδων.
Οι περισσότερες δυτικές χώρες αρνούνται να επαναπατρίσουν τους πολίτες τους από αυτούς τους καταυλισμούς, δεχόμενοι πίσω στις χώρες με το σταγονόμετρο πολίτες λόγων φόβων για πιθανές επιθέσεις μέσα στις χώρες τους.