Πόλεμος στην Ουκρανία: Δεν τα βρίσκουν Μόσχα και Κίεβο – Σκληρή γλώσσα από Μπάιντεν κατά Πούτιν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δεν τα βρίσκουν Μόσχα και Κίεβο – Σκληρή γλώσσα από Μπάιντεν κατά Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος στέλνει κι άλλες στρατιωτικές δυνάμεις στις εμπόλεμες ζώνες

Την ώρα που εντείνονται οι προσπάθειες για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία (που συμπληρώνει 23 ημέρες σήμερα), οι δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν και του Άντονι Μπλίνκεν μειώνουν τις πιθανότητες για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Σκληρές εκφράσεις χρησιμοποίησε κατά του προέδρου Πούτιν ο Τζο Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ως ένα δολοφόνο δικτάτορα και κακοποιό, με αφορμή την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

 

Σε γεύμα στο Καπιτώλιο για τη γιορτή του Αγίου Πατρικίου, ο Μπάιντεν είχε επικοινωνία μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό, Μίχολ Μάρτιν και ο Αμερικανός πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά: «Τώρα έχετε την Ιρλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία να στέκονται μαζί ενάντια σε έναν δολοφόνο δικτάτορα, έναν αγνό κακοποιό που διεξάγει έναν ανήθικο πόλεμο εναντίον του λαού της Ουκρανίας.»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, λίγες ώρες πριν είχε πει πως «ο Πούτιν είναι ένας εγκληματίας πολέμου».

Τηλεφωνική επικοινωνία Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα έχει συνδιάλεξη με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στις 09:00 (ώρα ανατολικών ΗΠΑ-στις 15:00 ώρα Ελλάδας), όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

 

Η συνομιλία των δύο ηγετών εντάσσεται «στη συνεχιζόμενη προσπάθεια να διατηρηθούν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας» μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της αμερικανικής προεδρίας.

«Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν για τη διαχείριση του ανταγωνισμού» των κρατών τους, για «τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», καθώς και «άλλα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», σύμφωνα με το κείμενο.

Θρίλερ με τις διαπραγματεύσεις

Οι συζητήσεις για την εξεύρεση μίας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός συνεχίζονται καθ’ όλη την εβδομάδα, ανάμεσα σε αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά έντονες είναι οι αμφιβολίες από τη Δύση ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν πιστεύει στην ειρηνευτική προσπάθεια, καθώς βλέπουν ότι η Μόσχα στέλνει κι άλλες στρατιωτικές δυνάμεις στις εμπόλεμες ζώνες.

Όσο ο Ζελένσκι απορρίπτει τις προτάσεις για αλλαγή της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, φαίνεται ότι δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία, αφού το Κρεμλίνο επιδιώκει να κατοχυρώσει την υπεροχή του στο πεδίο, ελέγχοντας όλο και περισσότερα εδάφη και με αυτόν τον τρόπο να επιβάλλει τους όρους μίας λύσης.