Πόλεμος στην Ουκρανία: Σκληραίνουν τη στάση τους οι ΗΠΑ κατά της Ρωσίας – Στους 27 οι νεκροί στο Χάρκοβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σκληραίνουν τη στάση τους οι ΗΠΑ κατά της Ρωσίας – Στους 27 οι νεκροί στο Χάρκοβο

«Δολοφόνο δικτάτορα» αποκαλεί τον Πούτιν ο Μπάιντεν - Ανησυχία ότι η Κίνα μπορεί να ενισχύσει τη Μόσχα με όπλα

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα ο Τζο Μπάιντεν χαρακτηρίζει με βαριές εκφράσεις τον Βλάντιμιρ Πούτιν κι αυτό καταδεικνύει ότι οι ΗΠΑ σκληραίνουν τη στάση τους κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέκρινε σήμερα τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν αποκαλώντας τον «δολοφόνο δικτάτορα» και «σκέτο κακούργο» όταν μίλησε πριν από ένα γεύμα για την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου στο Καπιτώλιο λίγο νωρίτερα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε πραγματοποιήσει νωρίτερα τηλεδιάσκεψη με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό (που διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό) Μίχολ Μάρτιν, στον Λευκό Οίκο.

Στη συνέχεια μίλησε πριν από το γεύμα των Φίλων της Ιρλανδίας στο Καπιτώλιο που παρέθεσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, ο Μπάιντεν είπε: «Τώρα έχετε την Ιρλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία... να στέκονται μαζί ενάντια σε έναν δολοφόνο δικτάτορα, έναν σκέτο κακούργο που διεξάγει έναν ανήθικο πόλεμο κατά του λαού της Ουκρανίας... Η Ιρλανδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται από κοινού. Για πρώτη φορά, τώρα, είναι στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Η Ιρλανδία είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τώρα».

Ανησυχία ότι η Κίνα μπορεί να ενισχύσει με όπλα τη Ρωσία

Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος εξέφρασε σήμερα τη «μεγάλη ανησυχία» του ότι η Κίνα θα μπορούσε να στείλει στη Ρωσία στρατιωτικό εξοπλισμό για να βοηθήσει στην επίθεση που έχει εξαπολύσει η Μόσχα κατά της Ουκρανίας.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν θα είναι ευθύς και διατεθειμένος να ασκήσει κριτική στον Κινέζο ομόλογό του, τον Σι Τζινπίνγκ, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχουν αύριο, Παρασκευή.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι σχολίασε με νόημα ότι το γεγονός πως η Κίνα δεν έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Ρωσίας «λέει πολλά».

Έφτασαν τους 27 οι νεκροί στο Χάρκοβο

Στο μεταξύ ο μαύρος απολογισμός των θυμάτων στο Χάρκοβο μεγαλώνει. Τουλάχιστονν 27 άνθρωποι έχασαν ασήμερα την ζωή τους απο πυρά του ρωσικού πυροβολικού, δήλωσαν οι τοπικές αρχές.

«Ρώσοι στρατιώτες έριξαν πυρά πυροβολικού στην πόλη Μερέφα στην περιοχή Χάρκοβο γύρω στις 03:30 τα ξημερώματα της Πέμπτης προς Παρασκευή. Ένα σχολείο και ένα πολιτιστικό κέντρο καταστράφηκαν. 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 10 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση», έγραψε σε ανάρτηση της στο Facebook η περιφερειακή εισαγγελία .

Η πόλη Μερέφα βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Χάρκοβο.

«Η εκκαθάριση ερειπίων βρίσκεται σε εξέλιξη», σύμφωνα με την εισαγγελία, η οποία ανήρτησε δύο φωτογραφίες κτιρίων που καταστράφηκαν από εκρήξεις.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης από την εκτόξευση βομβών διασποράς στο χωριό Κοζάχα Λοπάν, περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια του Χάρκοβο, δήλωσε ο δήμαρχος ενός γειτονικού χωριού στο Facebook.

«Οι δυνάμεις κατοχής βομβάρδισαν τον σταθμό, καταστήματα, φαρμακεία και άλλα πολιτικά κτίρια στο κέντρο του χωριού», διευκρίνισε διευκρινίζοντας ότι η στρατιωτική υποδομή δεν έχει υποστεί ζημιές.