Χτυπήθηκε θέατρο όπου είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες πολίτες - Το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε τη Ρωσία να τερματίσει την εισβολή
Με σφοδρότητα συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί από τις ρωσικές δυνάμεις στο μεγαλύτερο τμήμα της Ουκρανίας και ιδιαιτέρως η πρωτεύουσα Κίεβο και η μαρτυρική Μαριούπολη, η πόλη λιμάνι με έντονο το ελληνικό στοιχείο στη Μαύρη Θάλασσα.
Bομβαρδισμοί ρωσικών δυνάμεων προκάλεσαν φωτιά και ζημιές σε σπίτια και σε μια γραμμή φυσικού αερίου στη συνοικία Ποντίλ του Κιέβου σήμερα το βράδυ, δήλωσε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο. Η φωτιά έχει περιοριστεί και οι εργαζόμενοι έκτακτης ανάγκης και διάσωσης έχουν αναπτυχθεί στο σημείο. Δεν έχουν εντοπίσει ακόμη θύματα, είπε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο.
Ένα θέατρο που στεγάζει «εκατοντάδες πολίτες» υπέστη σοβαρές ζημιές από ρωσική αεροπορική επιδρομή στη Μαριούπολη, ανακοίνωσε το δημαρχείο της πολιορκημένης πόλης στη νοτιοανατολική Ουκρανία. «Το αεροπλάνο έριξε μια βόμβα στο κτίριο όπου βρίσκονταν εκατοντάδες πολίτες, που είχαν βρει εκεί καταφύγιο. Είναι αδύνατο να εξακριβωθεί άμεσα ο απολογισμός θυμάτων, γιατί οι βομβαρδισμοί των κατοικημένων περιοχών συνεχίζονται», ανέφερε το δημαρχείο σε ανάρτηση στο Telegram αναρτώντας μια φωτογραφία του θεάτρου, το κεντρικό τμήμα του οποίου έχει καταστραφεί. Η Ρωσία από την πλευρά της εξακολουθεί να αρνείται ότι στοχεύει αμάχους.
Το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε τη Ρωσία να τερματίσει την εισβολή στην Ουκρανία
Το Διεθνές Δικαστήριο, το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ, έδωσε σήμερα εντολή στη Ρωσία να τερματίσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, που ξεκίνησε εναντίον της Ουκρανίας στις 24 Φεβρουαρίου, επισημαίνοντας πως «ανησυχεί βαθιά» για τη χρήση βίας εκ μέρους της Μόσχας. Αν και οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου, το οποίο εδρεύει στη Χάγη της Ολλανδίας, είναι δεσμευτικές, το όργανο αυτό δεν διαθέτει άμεσα μέσα για να τις επιβάλει και σε σπάνιες περιπτώσεις κατά το παρελθόν χώρες τις έχουν αγνοήσει.
«Η Ρωσική Ομοσπονδία θα πρέπει να διακόψει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου του 2022 στο έδαφος της Ουκρανίας», αναφέρουν οι δικαστές, σε μια απόφαση 13 ψήφων υπέρ έναντι 2 κατά. Οι δικαστές πρόσθεσαν, πως η Ρωσία πρέπει να διασφαλίσει, ότι άλλες δυνάμεις υπό τον έλεγχό της ή που στηρίζονται από τη Μόσχα δεν θα πρέπει να συνεχίσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Η Ουκρανία προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο λίγο μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, υποστηρίζοντας πως η δικαιολογία που πρόταξε η Μόσχα ότι ενεργεί για να αποτρέψει μια γενοκτονία στην ανατολική Ουκρανία είναι αβάσιμη.
Κατά την ανάγνωση της σημερινής απόφασης, η πρόεδρος του δικαστηρίου Τζοάνα Ντόνοχιου δήλωσε πως το δικαστήριο «ανησυχεί βαθιά για τη χρήση βίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία στην Ουκρανία, η οποία εγείρει πολύ σοβαρά ζητήματα διεθνούς δικαίου». «Το δικαστήριο έχει πλήρη επίγνωση του εύρους της ανθρωπιστικής τραγωδίας στην Ουκρανία», είπε λίγο νωρίτερα.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την εντολή του Διεθνού Δικαστηρίου σήμερα η Ρωσία να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στην Ουκρανία. «Η Ουκρανία κατήγαγε μια ολοκληρωτική νίκη στην υπόθεσή της εναντίον της Ρωσίας στο Διεθνές Δικαστήριο. Το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε να σταματήσει αμέσως η εισβολή. Η εντολή είναι δεσμευτική βάσει του διεθνούς δικαίου. Η Ρωσία πρέπει να συμμορφωθεί αμέσως. Αγνοώντας την εντολή η Ρωσία θα απομονωθεί ακόμη περισσότερο», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter.