Ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι περιλαμβάνεται στο 4ο πακέτο μέτρων που εγκρίθηκε σε βάρος της Ρωσίας
Η Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ανακοίνωσε τη Δευτέρα, ότι εγκρίθηκε από τους πρέσβεις των χωρών της ΕΕ το 4ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας κάνοντας λόγο για ιστορική στιγμή.
«Σε συνεννόηση με τους διεθνείς εταίρους της ΕΕ, το 4ο πακέτο κυρώσεων στοχεύει άτομα και οντότητες που εμπλέκονται στην επίθεση κατά της Ουκρανίας, καθώς και αρκετούς τομείς της ρωσικής οικονομίας. Τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε ισχύ άμεσα, μόλις δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το COREPER II ενέκρινε επίσης μια δήλωση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) σχετικά με την αναστολή του ευνοϊκού καθεστώτος της Ρωσίας ως μέλους του και την αναστολή της εξέτασης της αίτησης της Λευκορωσίας στον ΠΟΕ» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Όπως έχει γίνει γνωστό από πηγές που επικαλείται το Reuters, μεταξύ των Ρώσων ολιγαρχών που προστίθενται στη «μαύρη λίστα», των κυρώσεων, φιγουράρει το όνομα του δισεκατομμυριούχου Ρόμαν Αμπράμοβιτς, του ιδιοκτήτη της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι. Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Μαρτίου, μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βερσαλλιών, η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ένα «τέταρτο πακέτο μέτρων για την περαιτέρω απομόνωση της Ρωσίας και την εξάντληση των πόρων που χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση αυτού του βάρβαρου πολέμου». Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε ανακοινώσει την απαγόρευση εξαγωγής ειδών πολυτελείας στη Ρωσία, καθώς και την απαγόρευση εξαγωγών χάλυβα.
Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – ΝΑΤΟ για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πρόκειται να πραγματοποιηθεί τις προσεχείς ήμερες, σύμφωνα με πληροφορίες, όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες Γιάννης Παλαιολόγος.
Οι κυρώσεις αναλυτικά όπως τις είχε παρουσιάσει η πρόεδρος της Κομισιόν:
1. Αρνούμαστε στη Ρωσία το καθεστώς του πιο ευνοημένου έθνους στις αγορές μας, ανακαλώντας σημαντικά οφέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
«Θα εργαστούμε επίσης για να αναστείλουμε τα δικαιώματα μέλους σε πολυμερή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα – έτσι ώστε να μην υπάρχουν άλλα δάνεια ή οφέλη από αυτά τα ιδρύματα» τονίζει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
2. Συνεχίζουμε να ασκούμε πιέσεις στις ρωσικές ελίτ κοντά στον Πούτιν.
3. Θα βεβαιωθούμε ότι το ρωσικό κράτος και οι ελίτ του δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης, για να παρακάμψουν τις κυρώσεις.
4. Απαγόρευση εξαγωγής οποιωνδήποτε προϊόντων πολυτελείας της ΕΕ από τις χώρες μας στη Ρωσία (σ.σ χαβιάρι, βότκα κλπ)
5. Απαγόρευση εισαγωγής βασικών αγαθών στον τομέα σιδήρου και χάλυβα από τη Ρωσική Ομοσπονδία.