Σήμερα η συνάντηση Λαβρόφ-Κουλέμπα στην Αττάλεια - Βομβαρδίζονται αδιάκοπα οι ουκρανικές πόλεις
Με αναφορές για βομβαρδισμούς ξημέρωσε η 15η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία. Το Κίεβο συνεχίζει να βρίσκεται σε ασφυκτικό κλοιό από τις ρωσικές δυνάμεις με τους Ουκρανούς να στήνουν παντού οδοφράγματα.
Τοπικοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη (10.03.20922) για ρωσικούς βομβαρδισμούς σε αρκετές ουκρανικές πόλεις.
Βομβαρδίστηκαν επίσης κατοικημένες περιοχές στην πόλη Οχτίρκα, νοτιότερα, σύμφωνα με τον ίδιο. Υπάρχουν αναφορές πως χτυπήθηκαν διάφορες υποδομές στην περιοχή.
Ο δήμαρχος της Μικολάιφ, ο Ολεξάντρ Σιενκέβιτς, ανέφερε μέσω Facebook πως του αναφέρθηκαν εκτοξεύσεις πολλών ρουκετών στον βορρά. «Είτε δοκιμάζουν πόσο ισχυρά είναι τα φυλάκιά μας ή ετοιμάζονται για έφοδο», εκτίμησε ο αιρετός, αναφερόμενος στις ρωσικές δυνάμεις.
Σοκ και αποτροπιασμό προκάλεσε ο βομβαρδισμός παιδιατρικού νοσοκομείου στην Μαριούπολη, ενώ υπάρχει ανησυχία για το μπλακ άουτ στο Τσερνόμπιλ.
Συγκεκριμένα ένα νοσοκομείο παίδων στην ουκρανική πόλη Μαριούπολη καταστράφηκε από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο σε ανάρτησή του σήμερα στο διαδίκτυο.
«Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής έριξαν πολλές βόμβες στο νοσοκομείο παίδων. Η καταστροφή είναι κολοσσιαία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν έχει ακόμη γνώση για πιθανά θύματα. Η Ρωσία αρνείται ότι θέτει στο στόχαστρο αμάχους στην εισβολή που έχει εξαπολύσει στην Ουκρανία.
Νέο διάγγελμα Ζελένσκι: Περίπου 35.000 χρησιμοποίησαν τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους
Σε νέο διάγγελμά του προς τον ουκρανικό λαό, ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε πως περίπου 35.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τρεις πόλεις χρησιμοποιώντας τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους κατά τη διάρκεια της Τετάρτης (9/3).
Υποστήριξε πως υπάρχουν πλάνα προκειμένου να δημιουργηθούν άλλες έξι τέτοιες διαδρομές σήμερα (10/3) προκειμένου να φύγουν κι άλλοι άμαχοι από τις περιοχές όπου μαίνονται μάχες των ουκρανικών δυνάμεων με το ρωσικό στρατό. Οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στη Μαριούπολη και το Ίζιουμ.
Στο μεταξύ, η δημοτική αρχή της Μαριούπολης, μέσω Telegram, υποστήριξε πως έχουν χάσει τη ζωή τους 1.207 άμαχοι από την έναρξη των εχθροπραξιών στην πόλη.
«Εννιά ημέρες. Εννιά ημέρες αποκλεισμού της Μαριούπολης. Εννιά ημέρες ασταμάτητου βομβαρδισμού του άμαχου πληθυσμού. Εννιά ημέρες που μισό εκατομμύριο κόσμος ζει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, θέρμανση, επικοινωνίες. Εννιά ημέρες που η πόλη έχει αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο. Εννιά ημέρες — 1.207 άμαχοι κάτοικοι της Μαριούπολης νεκροί. Εννιά ημέρες γενοκτονίας του άμαχου πληθυσμού», ανέφερε η δημοτική αρχή στο κείμενο.
Στην Αττάλεια ο Κουλέμπα
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, έφθασε στην Αττάλεια της Τουρκίας για τη σημερινή (10/3) συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, με στόχο τη συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Όλεγκ Νικολένκο μέσω ανάρτησης στο Twitter. Ο Λαβρόφ βρίσκεται επίσης στην τουρκική πόλη. Στην Αττάλεια, δε, θα βρεθεί κι ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Ραφαέλ Γκρόσι, όπως έγινε γνωστό. Αναμένεται να συζητήσει με τους δύο υπουργούς Εξωτερικών το ζήτημα της πυρηνικής ασφάλειας.
«Μαριούπολη. Ευθύ χτύπημα των ρωσικών στρατευμάτων σε μαιευτήριο. Άνθρωποι, παιδιά είναι κάτω από τα συντρίμμια. Θηριωδία! Για πόσο ακόμη ο κόσμος θα είναι συνένοχος, αγνοώντας τον τρόμο; Κλείστε τον εναέριο χώρο τώρα! Σταματήστε τις δολοφονίες! Έχετε τη δύναμη αλλά φαίνεται να χάνετε την ανθρωπιά», ανέφερε στο μήνυμά του ο Ζελένσκι.
Φέρεται να επιβεβαιώθηκαν τελικά οι πληροφορίες που ανέφεραν ότι χρησιμοποιήθηκε θερμοβαρική βόμβα στον πόλεμο της Ουκρανίας σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας και μάλιστα από τις πρώτες μέρες της ρωσικής εισβολής.
Η είδηση, όπως αναφέρουν οι Βρετανοί επιβεβαιώθηκε από την Μόσχα και συγκεκριμένα από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Υπενθυμίζεται, ότι οι καταγγελίες για την χρήση του συγκεκριμένου όπλου από την Ρωσία, έγιναν από την Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), όπως και από την πρεσβευτή της Ουκρανίας στις ΗΠΑ, Οξάνα Μαρκάροβα.
Το συγκεκριμένο όπλο χρησιμοποιείται από την Ρωσία αλλά και την Δύση από το 1960, ενώ διαδραμάτισε κύριο ρόλο στις επιχειρήσεις του αμερικανού στρατού, όταν προσπαθούσε να εξουδετερώσει δυνάμεις της Αλ Κάιντα σε βουνά του Αφγανιστάν.
Μάλιστα, σύμφωνα με την Διεθνής Αμνηστία, φέρεται να χρησιμοποιήθηκε από την Ρωσία στο πόλεμο με την Τσετσενία στις αρχές του 2000.
Συναγερμός στο Τσερνόμπιλ
Συναγερμός έχει σημάνει στο Τσερνόμπιλ καθώς η διακοπή ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό προκαλεί ανησυχία για τη διαρροή ραδιενέργειας. Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε τη Ρωσία να κηρύξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός για να επιτρέψει την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι είναι πιθανόν να υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας αν συνεχιστεί η διακοπή.
«Οι εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ έχουν 48ωρη ικανότητα παροχής ενέργειας στον σταθμό του Τσερνόμπιλ. Μετά από αυτό, τα συστήματα ψύξης της δεξαμενής αποθήκευσης χρησιμοποποιημένου πυρηνικού καυσίμου θα σταματήσουν να λειτουργούν και οι διαρροές ραδιενέργειας θα είναι επικείμενες», έγραψε στο Twitter.
Ζελένσκι: Πάρτε μια απόφαση το ταχύτερο δυνατό, στείλτε μας αεροπλάνα
Σε νέο του μήνυμα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους δυτικούς «να αποφασίσουν το ταχύτερο δυνατό» για το θέμα της αποστολής αεροσκαφών MiG-29 που πρότεινε η Πολωνία για να βοηθηθεί η Ουκρανία να αντιμετωπίσει την ρωσική εισβολή. «Πάρτε μια απόφαση το ταχύτερο δυνατό, στείλτε μας αεροπλάνα!», δήλωσε σε βίντεο , στο οποίο ζητεί από τους δυτικούς να «ασχοληθούν αμέσως» με την πολωνική πρόταση.
Παράλληλα τόνισε ότι οι ξένοι εταίροι θα είναι υπεύθυνοι για ανθρωπιστική καταστροφή αν δεν εφαρμόσουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.
«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες δείξαμε ότι δεν θα παραδοθούμε» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Ζελένσκι, σύμφωνα με το Reuters, προσθέτοντας ότι το επίπεδο απειλής βρίσκεται σε ανώτατο επίπεδο.
Υπό πολιορκία το Κίεβο
Το Κίεβο παραμένει υπό στενή πολιορκία από τις ρωσικές δυνάμεις και εντείνεται η ανησυχία ότι τα επόμενα 24ωρα η Ρωσία θα εξαπολύσει ολική επίθεση στο Κίεβο.
Σειρήνες ηχούν στην πόλη του Κιέβου, όπου παραμένουν περισσότεροι από μισό εκατομμύριο πολίτες, οι οποίοι βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να υπερασπιστούν την πρωτεύουσα της χώρας τους.
Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην Οδησσό, όπου η έκβαση των εχθροπραξιών αναμένεται να είναι καθοριστική.
Ο πλανήτης προσπαθεί να μετρήσει τις συνέπειες από την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου απο τις ΗΠΑ.