Πόλεμος στην Ουκρανία: Σταγόνα στον ωκεανό η απομάκρυνση 40.000 ανθρώπων σε μία μέρα από Μαριούπολη, Κίεβο και Χάρκοβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σταγόνα στον ωκεανό η απομάκρυνση 40.000 ανθρώπων σε μία μέρα από Μαριούπολη, Κίεβο και Χάρκοβο

Ατελείωτο παραμένει το δράμα για να σωθούν οι άμαχοι - Το Βατικανό καταδικάζει τον βομβαρδισμό του παιδιατρικού νοσοκομείου - Τι λένε οι Ρώσοι για τις... επιτυχίες τους στο πεδίο

Η Ουκρανία απομάκρυνε σήμερα περισσότερους από 40.000 ανθρώπους σε μια μέρα, αλλά πασχίζει να απομακρύνει αμάχους από εμπόλεμες ζώνες γύρω από τις πόλεις Κίεβο, Χάρκοβο και Μαριούπολη, δήλωσε ένας από τους διαπραγματευτές στις συνομιλίες για τη Ρωσία, ο Ντέιβιντ Αραχαμία. Ωστόσο, αυτό είναι σταγόνα στον ωκεανό, σύμφωνα με τις ανάγκες που υπάρχουν, ενώ τα θύματα στους αμάχους είναι πολλά.

«Πάνω από 40.000 γυναίκες και παιδιά απομακρύνθηκαν από όλη την Ουκρανία σε μια μέρα. Προσπαθήσαμε να απομακρύνθουμε 100.000, αλλά δεν τα καταφέρουμε», ανέφερε σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι βομβαρδίζει περιοχές αμάχων και ότι εμποδίζει την απομάκρυνση των αμάχων. Η Ρωσία από την πλευρά της κατηγορεί την Ουκρανία. Η κατάσταση παραμένει δραματική, καθώς είναι χαρακτηριστικό ότι στη Μαριούπολη σκάβουν ομαδικούς τάφους.

 Το Βατικανό καταδικάζει τον βομβαρδισμό του παιδιατρικού νοσοκομείου 

Με δηλώσεις του στην ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, o πρωθυπουργός του Βατικανού Πιέτρο Παρολίν καταδίκασε τον ρωσικό βομβαρδισμό του παιδιατρικού νοσοκομείου της Μαριούπολης.

Παράλληλα, ανέφερε ότι κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μετέφερε το αίτημα του πάπα Φραγκίσκου υπέρ του σεβασμού του άμαχου πληθυσμού και της εφαρμογής των δεσμεύσεων υπέρ των ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου, ο οποίος συντάχθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο καρδινάλιος Παρολίν τόνισε ότι «κινδυνεύουν να συμβάλουν στην κορύφωση της έντασης».

Ανέφερε, δε, ότι η Αγία Έδρα έχει εκφράσει την ειλικρινή και ουσιαστική της διάθεση να βοηθήσει στην εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης και ότι οι σχετικές αποφάσεις, τώρα, θα πρέπει να ληφθούν από τις αντιμαχόμενες πλευρές, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Δεν διακρίνω μια θετική διάθεση υπέρ της διαπραγμάτευσης. Αν κάτι δεν αλλάξει, ο πόλεμος δεν μπορεί να σταματήσει», υπογράμμισε ο Πιέτρο Παρολίν.

Ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει 974 ουκρανικά άρματα μάχης

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν καταστρέψει 974 ουκρανικά άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα από την έναρξη αυτής της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, εισβολή που η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σήμερα.

Την είδηση μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Χθες Τρίτη η Μόσχα είχε αναφέρει ότι κατέστρεψε 897 ουκρανικά άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα.

Επικαλούμενο το TASS, το υπουργείο είπε ότι ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν επίσης 97 drones.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ έφτασε στην Τουρκία

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έφτασε στην Αττάλεια για να έχει συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο Reuters.