Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία πως ήθελε να «επαναληφθεί» το Τσερνόμπιλ - Δείτε βίντεο
Συναγερμός σήμανε τα ξημερώματα στη Ζαπορίζια όταν οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το πυρηνικό εργοστάσιο, το μεγαλύτερο του είδους στην Ευρώπη, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) και την ουκρανική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας δεν εντόπισε «καμία μεταβολή» στο επίπεδο της ραδιενέργειας στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια.
Ο διευθυντής του εργοστασίου δήλωσε ότι δεν διαπιστώνεται διαρροή ραδιενέργειας από κανέναν αντιδραστήρα.
Πριν λίγες ώρες κατασβέστηκε από τους πυροσβέστες που είχαν φθάσει νωρίτερα επιτόπου η φωτιά που είχε εκδηλωθεί εξαιτίας ρωσικού βομβαρδισμού σε μέρος των εγκαταστάσεων του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου του είδους στην Ευρώπη, ανακοίνωσε η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας.
«Προειδοποιούμε όλο τον κόσμο για το γεγονός ότι καμία άλλη χώρα εκτός της Ρωσίας δεν άνοιξε ποτέ πυρ εναντίον πυρηνικών εργοστασίων. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας, η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτό το κράτος τρομοκράτης καταφεύγει τώρα στην πυρηνική τρομοκρατία», κατήγγειλε ο κ. Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.
Οι πρόσφυγες ίσως φθάσουν ακόμη και τα 11 εκατομμύρια
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ίσως προκαλέσει την έξοδο ως και δέκα εκατομμυρίων προσφύγων ακόμη.
Περίπου 4 εκατ. άνθρωποι ενδέχεται να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες για να σωθούν από τις εχθροπραξίες, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ στη Νέα Υόρκη, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται απλά για μια αρχική εκτίμηση.
Δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι έχουν εκτοπιστεί εντός και εκτός χώρας, κατά τον Οργανισμό. Σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, τον Φιλίπο Γκράντι, πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες εγκατέλειψαν ήδη την Ουκρανία μέσα σε μία εβδομάδα αφότου ξέσπασε ο πόλεμος.
Επίσημα στοιχεία υποδεικνύουν πως οι περισσότεροι, κάπου 575.000 Ουκρανοί, προσέφυγαν στην Πολωνία. Η Γερμανία έχει υποδεχθεί κάπου 5.000 ουκρανούς πρόσφυγες μέχρι στιγμής, κατά τα δεδομένα του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών.