«Η Συνθήκη του Μοντρέ ισχύει σήμερα, χθες και αύριο, έτσι θα την εφαρμόσουμε»
Την αποστολή τεσσάρων πολεμικών πλοίων της στη Μαύρη Θάλασσα μέσω των τουρκικών υδάτων ματαίωσε η Ρωσία, ύστερα από αίτημα της Τουρκίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Πρόσθεσε ότι η απόφαση ελήφθη πριν η Άγκυρα κλείσει τα στενά λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.
Η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, συνορεύει με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα και διατηρεί καλές σχέσεις με αμφότερες. Προχθές, Δευτέρα, η Άγκυρα ανακοίνωσε πως έκλεισε τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων στο πλαίσιο της Συνθήκης του Μοντρέ του 1936, που της επιτρέπει να περιορίζει τον διάπλου μερικών ρωσικών πολεμικών σκαφών. Από τη συνθήκη εξαιρούνται πολεμικά πλοία που επιστρέφουν στη βάση τους.
Ο Τσαβούσογλου δήλωσε μιλώντας αργά χθες, Τρίτη, το βράδυ στο δίκτυο Haberturk πως η Τουρκία ζήτησε από τη Ρωσία να μην στείλει τα πλοία της στη Μαύρη Θάλασσα μέσω των στενών πριν ακόμη χαρακτηρίσει «πόλεμο», την Κυριακή, την εισβολή της Μόσχας, κάτι που της επιτρέπει νομικά να περιορίσει τις διελεύσεις βάσει της Συνθήκης του Μοντρέ.
«Η Ρωσία είχε ανακοινώσει ότι τέσσερα από τα πλοία της θα διαπλεύσουν τα στενά στις 27 και 28 Φεβρουαρίου, τρία από τα οποία δεν είναι καταγεγραμμένα σε βάσεις στη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο Τσαβούσογλου. «Είπαμε στη Ρωσία να μην στείλει αυτά τα πλοία και η Ρωσία είπε ότι τα πολεμικά σκάφη δεν θα διασχίσουν τα στενά».
«Κανένας δεν θα πρέπει να προσβληθεί απ’ αυτό, επειδή η Συνθήκη του Μοντρέ ισχύει σήμερα, χθες και αύριο, έτσι θα την εφαρμόσουμε», δήλωσε, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Το Reuters είχε μεταδώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι τουλάχιστον τέσσερα ρωσικά πολεμικά πλοία -δύο αντιτορπιλικά, μία φρεγάτα και ένα πλοίο συλλογής πληροφοριών- περίμεναν την απόφαση της Τουρκίας για να περάσουν στη Μαύρη Θάλασσα από τη Μεσόγειο. Δύο εξ αυτών, η φρεγάτα και ένα αντιτορπιλικό, ζήτησαν να πραγματοποιήσουν τον διάπλου αυτή την εβδομάδα.
Οι ΗΠΑ «εξέφρασαν την εκτίμησή τους» για την κίνηση της Τουρκίας να κλείσει τα στενά. Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Άγκυρα δήλωσε πως το Κίεβο «ευγνωμονεί» την Τουρκία επειδή εφαρμόζει «σχολαστικά» τη συνθήκη.
Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε χθες, Τρίτη, ότι η Τουρκία δεν θα επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, όπως έχουν κάνει οι δυτικοί σύμμαχοί της.
Ενώ σφυρηλατεί στενή συνεργασία με τη Ρωσία, η Τουρκία πουλάει επίσης μη επανδρωμένα αεροπλάνα στο Κίεβο και υπέγραψε μια συμφωνία για τη συμπαραγωγή ακόμη περισσότερων, προκαλώντας την οργή της Μόσχας. Αντιτίθεται επίσης στη ρωσική πολιτική στη Συρία και τη Λιβύη, καθώς και στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, το 2014.
Ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέκσιι Ρέζνικοφ δήλωσε σήμερα πως η χώρα ετοιμάζεται να παραλάβει άλλο ένα φορτίο τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, μια κίνηση που είναι πιθανό να προκαλέσει το θυμό της Ρωσία.