Πόλεμος στην Ουκρανία: Απορρίπτει ο Ζελένσκι τη ρωσική πρόταση για διαπραγματεύσεις στη Λευκορωσία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Απορρίπτει ο Ζελένσκι τη ρωσική πρόταση για διαπραγματεύσεις στη Λευκορωσία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε πως το ίδιο το Μινσκ είναι συνένοχο στη ρωσική εισβολή

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι απέρριψε τη ρωσική πρόταση για συνομιλίες στη Λευκορωσία την Κυριακή, λέγοντας πως το ίδιο το Μινσκ είναι συνένοχο στη ρωσική εισβολή. Άφησε ωστόσο την πόρτα ανοιχτή για διαπραγματεύσεις σε άλλη τοποθεσία.

Το Κρεμλίνο είχε πει νωρίτερα πως η αντιπροσωπεία του ήταν έτοιμη να συναντηθεί με Ουκρανούς αξιωματούχους στην πόλη Gomel της Λευκορωσίας.

Σε διάγγελμά του το πρωί της Κυριακής, ο ηγέτης των Ουκρανών εξήγησε ότι η νέα άρνησή του οφείλεται στις διευκολύνσεις από το Μινσκ για τις επιθέσεις της Ρωσίας στο ουκρανικό έδαφος. «Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε στη Λευκορωσία αν η Ρωσία δεν είχε χρησιμοποιήσει το έδαφός της για επιθέσεις στην Ουκρανία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι

Ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι η Ουκρανία παραμένει ανοιχτή σε διάλογο αλλά σε άλλες τοποθεσίες, σε χώρες, δηλαδή, που δεν έχουν επιδείξει επιθετικότητα απέναντι στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι τη Λευκορωσία ως τόπο διεξαγωγής συνομιλιών με στόχο να υπάρξει απεμπλοκή από τον πόλεμο στην Ουκρανία είχε προτείνει η Ρωσία και στα τέλη της περασμένης εβδομάδας με την πρότασή της να απορρίπτεται από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο οποίος με τη σειρά του αντιπρότεινε την Πολωνία.

Το βράδυ της Παρασκευής υπήρξαν πληροφορίες για νέα πρόταση εκ μέρους του Ζελένσκι προκειμένου οι συνομιλίες ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία να διεξαχθούν στο Ισραήλ, πρόταση για την οποία ακόμα δεν έχει υπάρξει απάντηση από τη Μόσχα.