«Ελπίζουμε οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί να σταματήσουν τον Πούτιν» - Οι Ουκρανοί ανακοίνωσαν ότι ανακατέλαβαν το αεροδρόμιο Αντόνοφ - Τουλάχιστον 57 νεκροί και 169 τραυματίες μέχρι τώρα
Αντίσταση με όλο τους το είναι προβάλουν οι Ουκρανοί απέναντι στους Ρώσους, καθώς οι μάχες γύρω από το Κίεβο είναι σκληρές. Μάλιστα, από την Ουκρανία ανακοινώθηκε ότι πριν λίγο ανακατέλαβαν το αεροδρόμιο Αντόνοφ, το οποίο βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα της χώρας. Την ίδια στιγμή οι κάτοικοι νιώθουν πανικό και φόβο.
«Πρέπει να τελειώσω την δουλειά που κάνω με μια ομάδα Γερμανών δημοσιογράφων και μετά να βρω τρόπο να φύγω με την οικογένειά μου». Η δημοσιογράφος από το Κραματόρσκ ηχεί τον πανικό που επικρατεί σε ολόκληρη την Ουκρανία. Ένας άλλος κάτοικος από το Ντόνετσκ δεν απαντά σε μηνύματα. Άνθρωποι από όλη την Ουκρανία ανεβάζουν βίντεο με βομβαρδισμούς σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας. Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ακούστηκαν στη μέση της νύχτας στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο.
«Πολλοί άνθρωποι φεύγουν από το Κίεβο ή κρύβονται σε υπόγεια. Είναι δύσκολο να εξηγήσεις στα παιδιά τι συμβαίνει. Τους λέμε ότι είναι παιχνίδι. Κύριε, προστάτεψε τα παιδιά μας», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Ελληνοουκρανός δημοσιογράφος. «Φεύγω για την οικογένειά μου στην περιοχή της Πολτάβα», λέει η Ανίχα, 22χρονών που ζει στο Κίεβο.
Το χειρότερο σενάριο της ουκρανικής κρίσης έγινε πραγματικότητα.
«Επικρατεί πανικός στο Κίεβο», λέει η Κέιτ δημοσιογράφος. «Φοβάμαι» λέει η Κατερίνα, 37 ετών από το Ντόνετσκ. «Η εισβολή βρίσκεται σε εξέλιξη». «Δεν φεύγω από το διαμέρισμά μου» λέει η Αναστασία 24 ετών από το Κίεβο.
«Ο κόσμος είναι σε πανικό. Με καλούν να τους πάω στο αεροδρόμιο. Τους λέω ότι ο εναέριος χώρος έχει κλείσει», λέει ο οδηγός ταξί Αλεξέι. «Είναι τρομακτικό. Κρυβόμαστε», λέει σε γραπτό της μήνυμα η Ευγενία, 39 ετών, από τον Χάρκοβο.
Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μια ουκρανική επίθεση με εντολή του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» τα ξημερώματα της Πέμπτης, εν μέσω προειδοποιήσεων από παγκόσμιους ηγέτες ότι θα μπορούσε να προκαλέσει τον μεγαλύτερο πόλεμο στην Ευρώπη από το 1945.
Ώρες πριν ο Πούτιν ανακοινώσει μια στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Μόσχα και το Πεκίνο ότι συνδυάζονται για να δημιουργήσουν μια «βαθέως ανελεύθερη» παγκόσμια τάξη πραγμάτων.
Λίγα λεπτά μετά το διάγγελμα του Πούτιν, περίπου στις 5 το πρωί, ακούστηκαν εκρήξεις κοντά σε μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Κιέβου.
«Δεν νιώθω ασφαλής. Τώρα είμαι σπίτι και φοβάμαι λίγο», λέει η Ντάσα, 26 ετών από το Κίεβο.
«Η επέκταση του ΝΑΤΟ και η χρήση του ουκρανικού εδάφους δεν είναι αποδεκτή», τόνισε ο Πούτιν ενώ πρόσθεσε ότι στόχος των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων ήταν η «προστασία των ανθρώπων». Οι συνθήκες, είπε, «απαιτούν μια αποφασιστική δράση της Ρωσίας». Προειδοποίησε επίσης τις άλλες χώρες να μην επέμβουν.
«Ο Πούτιν μόλις ξεκίνησε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία. Αυτός είναι ένας επιθετικός πόλεμος. Η Ουκρανία θα αμυνθεί και θα κερδίσει. Ο κόσμος μπορεί και πρέπει να σταματήσει τον Πούτιν. Η ώρα για δράση είναι τώρα», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.
Τις πρώτες ώρες του πρωινού της Πέμπτης εκρήξεις ακούγονταν στο Κίεβο. Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής και ρουκέτες εναντίον ουκρανικών μαχητικών αεροπλάνων ακούστηκαν επίσης από αεροδρόμιο έξω από την πόλη.
Σύμφωνα με επίσημες και τοπικές αναφορές, οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας και αποβίβασαν στρατεύματα στη νότια ακτή της την Πέμπτη.
Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του ΑΠΕ-ΜΠΕ δύο μεγάλες εκρήξεις ακούστηκαν από την πόλη της Μαριούπολης η μία μετά την άλλη με κατεύθυνση προς τα ανατολικά.
«Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας από τη Ρωσία», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι σε ομιλία του.
Η Ναταλία, 65 ετών, από το Ντόνετσκ είπε: "Δεν είδα την ομιλία Πούτιν. Δεν ήθελα να την ακούσω, τίποτα δεν με ενδιέφερε. Άκουσα μόνο τις εκρήξεις και είδα στον ουρανό . Δεν φεύγω από το σπίτι μου. Τίποτα δεν θα αλλάξει τη ζωή μου. Ελπίζω ότι οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί να τον σταματήσουν».
"Επικρατεί πανικός εδώ" λέει η Ιρίνα από το Λουχάνσκ.
«Δεν νιώθω ότι είμαι στο σπίτι μου τώρα και είμαι λίγο φοβισμένη», λέει η Ντάσα 26 ετών, από το Κίεβο.
Τουλάχιστον 57 νεκροί και 169 τραυματίες
Αιματηρές μάχες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών ήταν σε εξέλιξη έως αργά απόψε το βράδυ ακόμη και σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από το Κίεβο, ενώ ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ πέρασε στον έλεγχο της Ρωσίας, λίγες ώρες αφότου ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την επίθεση στην Ουκρανία, με αεροπορικά πλήγματα και χερσαία εισβολή.
Για να αποφευχθεί μια εξάπλωση της σύγκρουσης και «σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», όπως προειδοποίησε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, οι στρατιωτικές δυνάμεις των χωρών μελών του ΝΑΤΟ έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού. Ορισμένες μονάδες θα μετακινηθούν για να ενισχύσουν την άμυνα των συμμάχων στην ανατολική πτέρυγα του Συμφώνου.
Η πρώτη ημέρα της επιχείρησης χαρακτηρίστηκε «επιτυχής» από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Μέσα σε λίγες ώρες έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι, προκαλώντας την οργή της διεθνούς κοινότητας, κυρίως στη Δύση.
Οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζουν εκτάκτως απόψε στις Βρυξέλλες ενώ το ΝΑΤΟ συγκάλεσε τηλεδιάσκεψη για αύριο, Παρασκευή.
Η επίθεση ξεκίνησε τα ξημερώματα, αφού ο Πούτιν αναγνώρισε τη Δευτέρα την ανεξαρτησία των αυτονομιστικών, φιλορωσικών περιοχών του Ντονμπάς. «Έλαβα την απόφαση για μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση» με στόχο «την αποστρατιωτικοποίηση και την αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας» ανέφερε στο τηλεοπτικό διάγγελμά του λίγο πριν τις 5 τα ξημερώματα σήμερα. Είπε ότι οι συνθήκες απαιτούσαν την ανάληψη αποφασιστικής δράσης από τη Ρωσία και διαβεβαίωσε πως σκοπός δεν είναι η επιβολή κατοχής. Αξίωσε οι Ουκρανοί στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα και να πάνε σπίτια τους.
Για να δικαιολογήσει την εισβολή, ο Πούτιν επανέλαβε τις κατηγορίες περί «γενοκτονίας» στα εδάφη των αυτονομιστών, επικαλέστηκε την έκκληση για βοήθεια εκ μέρους τους και κατήγγειλε την «επιθετική» πολιτική του ΝΑΤΟ.
Η Ρωσία «δεν είχε κανένα άλλο μέσο» για να αμυνθεί, επανέλαβε στους δημοσιογράφους απόψε.
Λίγο μετά την ομιλία του Πούτιν, ακούστηκαν εκρήξεις στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, στο Κραματόρσκ, μια πόλη στα ανατολικά όπου εδρεύει το γενικό επιτελείο του ουκρανικού στρατού, στο Χάρκοβο, την Οδησσό, στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μαριούπολη, το μεγαλύτερο λιμάνι στην ανατολική Ουκρανία.
Ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ, όπου το 1986 σημειώθηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία, έπεσε το απόγευμα στα χέρια των Ρώσων στρατιωτών. Οι ουκρανικές αρχές παραδέχτηκαν επίσης ότι έχασαν εδάφη στη Χερσώνα και ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κήρυξε στρατιωτικό νόμο και διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις της χώρας του με τη Μόσχα.
Το πρωί, ένας σύμβουλός του είπε ότι «περισσότεροι από 40 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, δεκάδες τραυματίστηκαν» ενώ υπήρχαν και «περίπου 10 νεκροί άμαχοι». Μόνο στην περιοχή της Οδησσού, ο επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 18 νεκρούς σε ένα χωριό, από τα αεροπορικά πλήγματα της Ρωσίας.
Αργά απόψε, οι αρχές της Χερσώνας ανακοίνωσαν ότι 13 άμαχοι και 9 στρατιώτες σκοτώθηκαν.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε αργά απόψε ότι οι νεκροί της σημερινής ημέρας ανέρχονται σε 57 και οι τραυματίες σε 169 σε όλη τη χώρα.
Καθώς περνούσαν οι ώρες, οι ρωσικές δυνάμεις φαινόταν ότι πλησίαζαν στο Κίεβο, όπου έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας. Οι ουκρανικές αρχές διαβεβαίωναν ότι χερσαίες ρωσικές δυνάμεις βρίσκονταν στα περίχωρα της πρωτεύουσας και ότι ένα στρατιωτικό ουκρανικό αεροσκάφος, με 14 επιβαίνοντες, συνετρίβη στην περιοχή.
Και οι δύο πλευρές έκαναν ανακοινώσεις που δεν ήταν δυνατόν να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές, όμως φαινόταν ότι ο ρωσικός στρατός κέρδιζε έδαφος. Στη Χερσώνα, οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι Ρώσοι στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί σε πολλές ζώνες και έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πόλη Χενιτσέσκ, που απέχει 300 χιλιόμετρα δυτικά από τα ρωσικά σύνορα.
Η Μόσχα ανακοίνωσε επίσης ότι αποκατέστησε τη ροή των υδάτων σε ένα κανάλι που συνέδεε τον ποταμό Δνείπερο με την Κριμαία. Η Ουκρανία είχε διακόψει αυτήν την παροχή νερού, που κάλυπτε το 85% της χερσονήσου, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, το 2014.
Εκκενώσεις
Στο Κίεβο, από τα ξημερώματα, οι κάτοικοι συνωστίζονταν στο μετρό, κάποιοι για να βρουν καταφύγιο εκεί, άλλοι προσπαθώντας να φύγουν από την πόλη. Αυτοκίνητα γεμάτα με οικογένειες αναχωρούσαν όσο πιο μακριά μπορούσαν από τα ρωσικά σύνορα, που απέχουν 400 χιλιόμετρα.
Άλλοι αποφάσισαν να μείνουν, όπως η Ολένα Σεφτσένκο, μια εργαζόμενη σε μη κυβερνητική οργάνωση. «Ελπίζουμε στη διεθνή υποστήριξη», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείιο. «Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει μετά», είπε.
«Δεν πίστευα ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο στη ζωή μου»,, είπε η 52χρονη Ολένα Κουρίλο, δασκάλα από το Τσουγκούιφ, κοντά στο Χάρκοβο, με το πρόσωπο γεμάτο τσιρότα, αφού τραυματίστηκε στον πρωινό βομβαρδισμό.
Στους μεγάλους οδικούς άξονες της ανατολικής Ουκρανίας, ο ουκρανικός στρατός είναι παντού. Ένας υπεύθυνος της πολιτικής προστασίας είπε ότι οι επιχειρήσεις εκκένωσης παρεμποδίζονται από τα συνεχή πυρά και τις διακοπές στις τηλεπικοινωνίες.
Στη γειτονική Πολωνία, που αναμένει εισροή Ουκρανών προσφύγων, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι ανοίγει αμέσως κέντρα υποδοχής κοντά στα σύνορα. Η ΕΕ δήλωσε επίσης «πανέτοιμη» να δεχτεί τους πρόσφυγες.
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), αρκετές χιλιάδες Ουκρανοί έχουν καταφύγει στη Μολδαβία και την Ουκρανία. Υπολογίζεται ότι οι εκτοπισμένοι φτάνουν τις 100.000.