Πανικός στο Χάρκοβο - Βομβαρδισμοί, νεκροί και τραυματίες
Δραματικές ώρες ζει η Ουκρανία εδώ και λίγες ώρες από την επίθεση της Ρωσίας.
Εκρήξεις σε Κίεβο, Μαριούπολη, Χάρκοβο και άλλες πόλεις, ενώ χιλιάδες πολίτες να σπεύδουν στα καταφύγια κι άλλους να εγκαταλείπουν το Κίεβο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των αυτονομιστών του Ντονιέτσκ ο ουκρανικός στρατός έχει αποκλείσει την περιοχή γύρω από την Mαριούπολη την πόλη με το έντονο ελληνικό στοιχείο. Πανικός επικρατεί και στο Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία, με πολλούς κατοίκους της πόλης να προσπαθούν να την εγκαταλείψουν.
Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εννέα έχουν τραυματιστεί από τον βομβαρδισμό των δυνάμεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων.
Πανικός επικρατεί στο Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία, με πολλούς κατοίκους της πόλης να προσπαθούν να την εγκαταλείψουν, την ώρα που ακούγονται εκρήξεις, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.
Ο αυτόπτης μάρτυρας, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, επεσήμανε ότι τα παράθυρα στο κτίριο όπου διαμένει τρέμουν από τις εκρήξεις.
Την ίδια ώρα σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μάχονται σκληρά για να αντιμετωπίσουν τους μαζικούς βομβαρδισμούς του ρωσικού πυροβολικού εναντίον υποδομών.
Ο εκπρόσωπος του Ζελένσκι σημείωσε ότι στην προεδρία δεν επικρατεί πανικός.
Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου δήλωσε σήμερα ότι η χώρα της θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ότι είναι έτοιμη να δεχθεί δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που θα συρρεύσουν από τη γειτονική Ουκρανία.
«Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει από κοινού τις ενέργειες της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, επομένως συγκάλεσα σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Ασφαλείας. Αποφασίστηκε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης», υπογράμμισε η Σάντου.
«Θα βοηθήσουμε τους ανθρώπους που χρειάζονται τη βοήθεια και την υποστήριξή μας», σημείωσε.
Δεκάδες αυτοκίνητα έχουν σχηματίσει ουρές στα σύνορα ανάμεσα στην Ουκρανία και την Μολδαβία, σύμφωνα με ειδησεογραφικούς ιστοτόπους της χώρας.
Η απόφαση του Ρώσου προέδρου, η οποία καταγράφηκε έπειτα από μήνες εντάσεων και διπλωματικών προσπαθειών για να αποφευχθεί ο πόλεμος, προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, κύμα καταδικαστικών ανακοινώσεων.
«Πρόεδρε Πούτιν, εν ονόματι της ανθρωπότητας, διατάξτε τους στρατιώτες σας να γυρίσουν πίσω στη Ρωσία!» είπε, με εμφανή συναισθηματική φόρτιση, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατήγγειλε «την απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση» που θα προκαλέσει «καταστροφικά δεινά και απώλειες ανθρωπίνων ζωών». Ο κόσμος «θα απαιτήσει η Ρωσία να δώσει λόγο», υποσχέθηκε ο κ. Μπάιντεν. Μίλησε αργότερα με τον Ουκρανό πρόεδρο, στον οποίο υποσχέθηκε την υποστήριξή του.
Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε την «απρόκλητη επίθεση» της Ρωσίας. Οι πρεσβευτές των τριάντα χωρών μελών του NATO συγκλήθηκαν και συνεδριάζουν εκτάκτως στις Βρυξέλλες.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς καταδίκασε από τη δική του πλευρά την «κατάφωρη παραβίαση» του διεθνούς δικαίου, ενώ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεσμεύθηκε ότι η Μόσχα «θα λογοδοτήσει». Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «επέλεξε τον δρόμο της αιματοχυσίας και της καταστροφής», έκρινε από τη δική του πλευρά ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.
Αφού συζήτησε με διάφορους ξένους ηγέτες σήμερα το πρωί, ο κ. Ζελένσκι κάλεσε να συγκροτηθεί παγκόσμια «συμμαχία κατά του Πούτιν» για να «αναγκαστεί» η Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο, για να «υπάρξει ειρήνη».