Νέα μέτρα ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας
Αντιμέτωπη με μια ανησυχητική χειμωνιάτικη ξηρασία, η Πορτογαλία ενδέχεται να χρειαστεί να περιορίσει το πότισμα των χώρων πρασίνου και τη χρήση του νερού για τον καθαρισμό των δρόμων στις πλέον πληγείσες περιοχές, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας.
Η χώρα της νότιας Ευρώπης αντιμετωπίζει τη χειρότερη ξηρασία από το 2005, με την περιοχή που πλήττεται από σοβαρή ή ακραία ξηρασία να διπλασιάζεται τις δύο πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου και να καλύπτει πλέον το 91% της επικράτειας, απειλώντας καλλιέργειες και αποθέματα νερού.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η κυβέρνηση διέταξε ορισμένα υδροηλεκτρικά φράγματα να περιορίσουν προσωρινά τη χρήση νερού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την άρδευση, θέτοντας ως προτεραιότητα την ανθρώπινη κατανάλωση.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Ζοάο Μάτος Φερνάντες δήλωσε πως περαιτέρω μέτρα είναι «πολύ πιθανόν» να εφαρμοστούν, μετά το πέρας των συναντήσεων μεταξύ του υπουργείου του και των πληττόμενων δήμων.
Οι βορειοανατολικές και νότιες περιοχές έχουν ιδιαιτέρως πληγεί και οι ξηρές καιρικές συνθήκες είναι πιθανόν να συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα, έγινε γνωστό από τη μετεωρολογική υπηρεσία IPMA σε μια έκθεση.
Οι θερμοκρασίες κυμαίνονται πάνω από τον μέσο όρο για αυτήν την εποχή του χρόνου και δεν έχει σχεδόν καθόλου βρέξει.
«Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να εφαρμόσουμε νέα μέτρα για να περιορίσουμε τη χρήση του νερού στη γεωργία και τις αστικές δραστηριότητες», σημείωσε ο Μάτος Φερνάντες, εξηγώντας πως το πότισμα των χώρων πρασίνου και ο καθαρισμός των δρόμων ενδέχεται να γίνεται υπό όρους.
Ο υπουργός είπε, επίσης, ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει 5 εκατομμύρια ευρώ από το περιβαλλοντικό ταμείο της για να πραγματοποιήσει εκστρατείες σχετικά με τη χρήση του νερού και να εφαρμόσει «ενδεχόμενα μέτρα» για να αντιμετωπίσει την ξηρασία, επισημάνθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.
Περιβαλλοντικές οργανώσεις επισημαίνουν πως φαινόμενα ξηρασίας στην αρχή του έτους δεν αποτελούν πλέον κάτι το σπάνιο στην Πορτογαλία και θα πρέπει να γίνονται αντιληπτά στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής. Κατά τα τελευταία χρόνια, τέτοιου είδους ξηρασίες οδηγούσαν συχνά σε μεγάλες δασικές πυρκαγιές το καλοκαίρι.