Διαμαρτυρία για να τους επιτραπεί να μεταβούν στο βόρειο τμήμα της χώρας
Πάνω από δέκα μετανάστες έραψαν τα στόματά τους χθες Τρίτη μπροστά στα τοπικά γραφεία του Εθνικού Ινστιτούτου Μετανάστευσης (INM) στην πόλη Ταπατσούλα, στο νότιο Μεξικό, στο πλαίσιο διαδήλωσης με κύρια αιτήματα να τους δοθούν χαρτιά προκειμένου να τους επιτραπεί να μεταβούν στο βόρειο τμήμα της χώρας, στα σύνορα με τις ΗΠΑ, μετέδωσαν μεξικανικά ΜΜΕ.
Μετανάστες διαδηλώνουν για πάνω από μια εβδομάδα στην Ταπατσούλα, στην πολιτεία Τσιάπας (νότια), ζητώντας να τους δοθούν άδειες διέλευσης για ανθρωπιστικούς λόγους.
«Διαδηλώνουμε για να μας αφήσουν να πάμε στη Μοντερέι (βόρεια) και κατόπιν να περάσουμε» τα σύνορα· οι αρχές «μου έκλεισαν ραντεβού σε τρεις ή τέσσερις μήνες και δεν έχω τα χρήματα να περιμένω τόσο», εξήγησε ο Ραφαέλ Ερνάντες, μετανάστης από τη Βενεζουέλα, που μαζί με άλλους, κυρίως από την Αϊτή και την Κούβα, ζητούν λύση.
Σύμφωνα με τον ακτιβιστή Ιρίνεο Μουχίκα, ο οποίος συνόδευσε τους διαδηλωτές, η υπηρεσία μετανάστευσης «δεν ανταποκρίνεται» και «δεν κάνει τίποτε για να επιλυθούν τα προβλήματα των μεταναστών, να τους δοθούν χαρτιά». Οι διαδηλωτές αποφάσισαν να ράψουν τα στόματά τους «σε ένδειξη διαμαρτυρίας» για τη μεταχείρισή τους, πρόσθεσε: «Ελπίζουμε ότι το INM θα δει πως ματώνουν, πως είναι ανθρώπινα όντα».
Η Γιοργέλις Ριβέρα, μετανάστρια από τη Βενεζουέλα, διαβεβαίωσε πως «το κάνω για την κόρη μου. Δεν έχει φάει τίποτα από χθες και δεν βλέπω καμία λύση (...) από τις αρχές».
«Είμαστε σαν φυλακισμένοι εδώ», πρόσθεσε.
Χιλιάδες μετανάστες, κυρίως από κράτη της κεντρικής Αμερικής, διασχίζουν το Μεξικό κάθε χρόνο με την ελπίδα να μπορέσουν να περάσουν τα σύνορα και να ζητήσουν άσυλο στις ΗΠΑ, ώστε να σωθούν από τη βία και την ανέχεια στις χώρες τους.
Οι μεξικανικές αρχές έχουν ενισχύσει τους ελέγχους και τα μέτρα για να ανακόψουν τις μεταναστευτικές ροές, που άρχισαν να αυξάνονται δραματικά ήδη από την εκλογή στην προεδρία του Τζο Μπάιντεν.
Την 9η Δεκεμβρίου, φορτηγό που μετέφερε κάπου 160 μετανάστες ενεπλάκη σε τροχαίο σε δρόμο στην Τσιάπας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 56 εξ αυτών, στην πλειονότητά τους πολίτες της Γουατεμάλας.