Ρωσο-ουκρανική κρίση: Σκηνικό πολέμου μετά την άκαρπη συνομιλία Μπάιντεν- Πούτιν

Ρωσο-ουκρανική κρίση: Σκηνικό πολέμου μετά την άκαρπη συνομιλία Μπάιντεν- Πούτιν

Το ρωσικό σχέδιο εισβολής στην Ουκρανία σύμφωνα με τους Αμερικανούς

Σκηνικό πολέμου στήνεται στην Ουκρανία, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την επίδειξη στρατιωτικής ισχύος σε ξηρά, θάλασσα και αέρα και η Ουάσιγκτον προειδοποιεί για επικείμενη εισβολή της Ρωσίας σε ουκρανικό έδαφος με πιθανή ημερομηνία την 16η Φεβρουαρίου, καθώς οι μέχρι τώρα διπλωματικές προσπάθειες παραμένουν άκαρπες.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε σήμερα ότι ο κίνδυνος μία ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία είναι υψηλός και επικείμενος ώστε να δικαιολογήσει την απομάκρυνση της πλειονότητας του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο, την οποία ανακοίνωσε νωρίτερα το State Department. Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Χονολολού, αφότου συνάντησε τους υπουργούς Εξωτερικών Ιαπωνίας και Νοτίου Κορέας, ο Μπλίνκεν επανέλαβε, ότι η διπλωματική οδός με τη Ρωσία αναφορικά με την ουκρανική κρίση παραμένει ανοικτή και ότι ο μόνος δρόμος είναι η Ρωσία να αποκλιμακώσει την ένταση.

Η Μόσχα αρνείται ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στην Ουκρανία, με Πούτιν και Λαβρόφ να διαμηνύουν αντίστοιχα σε Μακρόν και Μπλίνκεν, ότι πρόκειται για εκστρατεία προπαγάνδας, που έχει στόχο να προκαλέσει πολεμική σύγκρουση. Σύμφωνα με αξιωματούχο της γαλλικής προεδρίας, δεν υπάρχουν ενδείξεις, ότι επίκειται επίθεση, με βάση τα όσα είπε ο Πούτιν στον Μακρόν. “Η υστερία του Λευκού Οίκου είναι αποκαλυπτική όσο ποτέ. Οι Αγγλοσάξονες χρειάζονται πόλεμο. Με κάθε κόστος“, έγραψε στον λογαριασμό της στο κοινωνικό δίκτυο Telegram η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

“Η κατάσταση στην Ευρώπη είναι κρίσιμη. Γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσουμε όλες τις προσπάθειες για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης” τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ. Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος απευθύνει για μία ακόμη φορά έκκληση για ψυχραιμία, ενώ ζητεί αποδείξεις από την Ουάσιγκτον: “Εάν έχετε πρόσθετες αποδείξεις ότι επίκειται 100% εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 16 Φεβρουαρίου, σας παρακαλώ να μας τις παραθέσετε“.

Προειδοποίηση Μπάιντεν σε Πούτιν: Είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια

Δεν υπάρχει καμία απολύτως αλλαγή στο σκηνικό των τελευταίων εβδομάδων, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου σχολιάζοντας την τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Πούτιν που διήρκεσε μια ώρα. “Κρατάμε τους διπλωματικούς διαύλους ανοιχτούς. Δεσμευόμαστε να το κάνουμε, αλλά δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη αποκλιμάκωσης ή ρωσικού ενδιαφέροντος για αποκλιμάκωση” ανέφερε ο συνεργάτης του προέδρου Μπάιντεν και σημείωσε ότι το κόστος μιας επίθεσης θα είναι καταστροφικό και γι αυτό οι Ηνωμένες πολιτείες θέλουν να δώσουν στον Πούτιν κάθε ευκαιρία να αποφύγει ένα τέτοιο λάθος.

Ο Πρόεδρος Μπαιντεν επανέλαβε στον συνομιλητή του ότι σε περίπτωση εισβολής, οι κυρώσεις για την Ρωσία θα είναι δυσβάσταχτες. Για το χειρότερο σενάριο προετοιμάζεται πάντως η Ουάσιγκτον, δηλαδή έναρξη ρωσικών επιχειρήσεων τα επόμενα 24ωρα με στόχο και το Κιέβο, το οποίο σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες και τα ίδια σενάρια, θα δεχθεί σημαντικά πλήγματα και θα “πέσει” γρήγορα.

Το ρωσικό σχέδιο, σύμφωνα με τους Αμερικανούς

Άρματα μάχης από τη Λευκορωσία, αεροσκάφη και ελικόπτερα από την Κριμαία, στρατός μέσω του Ντονμπάς. Αυτές είναι οι κινήσεις που εκτιμάται ότι θα κάνουν οι Ρώσοι, στην επιχείρηση εισβολής στην Ουκρανία. Ένα σχέδιο που έχει σημάνει συναγερμό στο Λευκό Οίκο. "Το βράδυ κάτι άλλαξε ριζικά. Έγινε μια συνάντηση στην αίθουσα επιχειρήσεων στο Λευκό Οίκο, όπου ο πρόεδρος Μπάιντεν ενημερώθηκε για το μέγεθος των ενισχύσεων των ρωσικών στρατευμάτων. Για τον αριθμό των στρατευμάτων και του στρατιωτικού εξοπλισμούς που έχει αναπτυχθεί γύρω από τα σύνορα με την Ουκρανία" τόνισε η ανταποκρίτρια του ITV Έμα Μέρφι.

Το σχέδιο αποκαλύπτει το NBC που κάνει λόγο για συντονισμένη επίθεση από πολλές πλευρές. Στόχος των Ρώσων είναι να δημιουργηθεί ένας κλοιός γύρω από το Κίεβο, με επιθέσεις από δύο σημεία στο βορρά, έξι στα νοτιοανατολικά με αιχμή του δόρατος το Ντονμπάς και την Κριμαία και ακόμη μία στα νότια έτσι ώστε να έχουν τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας.

“Η εισβολή αυτή πιθανότατα να αρχίσει με κυβερνοεπιθέσεις, κυβερνοπόλεμο που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες και θα συνεχίσει με αεροπορικές επιθέσεις, μπαράζ αεροπορικών βομβαρδισμών και μετά με πυροβολικό” τονίζει ο αναλυτής του ABC News, Μικ Μαλρόι. Η Ρωσία έχει ήδη αναπτύξει σύμφωνα με το δημοσίευμα τις έξι από τις επτά μονάδες ειδικών δυνάμεων, τις επονομαζόμενες Σπέτσναζ και εκατοντάδες άλλες μονάδες με χιλιάδες στρατιώτες. Πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού βρίσκονται ήδη στη Μαύρη Θάλασσα για ασκήσεις και έξι υποβρύχια σε ετοιμότητα.

Η ανάπτυξη των S-400 στη Λευκορωσία θα δημιουργήσει σύμφωνα με το σχέδιο, μια ασπίδα στον αέρα, έτσι ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε πυραυλική απάντηση υπάρξει.