Αρνείται να παραδώσει την εξουσία σε μη αιρετή κυβέρνηση ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά
Δύο πρωθυπουργούς έχει από σήμερα η Λιβύη, μετά την αμφιλεγόμενη ψηφοφορία που διεξήχθη στο Κοινοβούλιο και η οποία ενδέχεται να εντείνει την αντιπαράθεση για την εξουσία σε μια χώρα που πλήττεται από αλλεπάλληλες κρίσεις.
Με μια αναπάντεχη ενέργεια, το Κοινοβούλιο που εδρεύει στο Τομπρούκ όρισε νέο πρωθυπουργό τον ισχυρό, πρώην υπουργό Εσωτερικών Φάτι Μπασάγα στη θέση του Αμπντελχαμίντ Ντμεϊμπά, του επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης. Ο τελευταίος ωστόσο έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι δεν θα παραδώσει την εξουσία παρά μόνο σε μια εκλεγμένη κυβέρνηση.
Τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη, το όχημα του Ντμπεϊμπά δέχτηκε πυρά στην Τρίπολη, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, χωρίς να διευκρινίσουν αν ο πρωθυπουργός βρισκόταν σε αυτό. Από επίσημη πηγή δεν έχει επιβεβαιωθεί η πληροφορία αυτή προς το παρόν.
Σύμφωνα με μια πηγή, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, το συμβάν σημειώθηκε ενώ ο Ντμπεϊμπά επέστρεφε στο σπίτι του. Η πηγή χαρακτήρισε «σαφή απόπειρα δολοφονίας» την επίθεση, λέγοντας ότι οι δράστες διέφυγαν.
Αργότερα, το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera έδειξε πλάνα από το αυτοκίνητο του Ντμπεϊμπά, που φέρει ίχνη από σφαίρες στο παρμπρίζ, στο σασί και σε έναν από τους προβολείς.
Η Λιβύη έχει βυθιστεί σε μια μείζονα πολιτική κρίση μετά την κατάρρευση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, το 2011. Εν μέσω του εμφυλίου, μεταξύ 2014-16, η χώρα κυβερνήθηκε ταυτόχρονα από δύο αντίπαλους πρωθυπουργός στη Δυτική και την Ανατολική Λιβύη.
Έπειτα από χρόνια ένοπλων συγκρούσεων και διχασμού, πέρσι συγκροτήθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά για να οδηγήσει τη χώρα σε προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Αν και είχαν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου, οι εκλογές αναβλήθηκαν επ’ αόριστον, λόγω των συνεχιζόμενων διαφωνιών μεταξύ των δύο αντιπάλων πλευρών: της Ανατολική Λιβύης, που ελέγχεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ και όπου έχει την έδρα του το Κοινοβούλιο και της Δυτικής, όπου εδρεύουν η κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά και το Ανώτατο Συμβούλιο του Κράτους.
Καθώς αναμενόταν η αναβολή των εκλογών, ο Μπασάγα, που ήταν από τους κυριότερους υποψήφιους της Δυτικής Λιβύης για την προεδρία της χώρας, προσέγγισε το αντίπαλο στρατόπεδο, επισκεπτόμενος τη Βεγγάζη. Συναντήθηκε μάλιστα με τον στρατάρχη Χάφταρ, τον επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Εθνικού Λιβυκού Στρατού (ΕΛΣ). Ο ΕΛΣ χαιρέτισε σήμερα τον διορισμό του στη θέση του πρωθυπουργού ανακοινώνοντας ότι «στηρίζει την απόφαση του Κοινοβουλίου».
Το Κοινοβούλιο, που θεωρεί ότι η θητεία του Ντμπεϊμπά έληξε με την αναβολή των εκλογών, είχε επιλέξει δύο υποψηφίους για να τον αντικαταστήσουν: τον 59χρονο Μπασάγα και τον Χάλεντ αλ Μπιμπάς, πρώην υψηλόβαθμο αξιωματούχο στο υπουργείο Εσωτερικών. Πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία, ο πρόεδρος του Σώματος, ο Αγκίλα Σάλεχ, ανακοίνωσε ότι ο Μπιμπάς απέσυρε την υποψηφιότητά του, αφήνοντας μοναδικό διεκδικητή τον Μπασάγα.
Η συνεδρίαση μεταδιδόταν απευθείας αλλά διακόπηκε τη στιγμή της ψηφοφορίας. Σύμφωνα με λιβυκά μέσα ενημέρωσης, ο Μπιμπάς διέψευσε ότι απέσυρε την υποψηφιότητά του, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.
Τόσο ο Μπασάγα όσο και ο Ντμπεϊμπά κατάγονται από τη Δυτική Λιβύη και έχουν την υποστήριξη ένοπλων ομάδων στην Τριπολίτιδα.
«Δεν θα δεχτώ καμία νέα μεταβατική φάση ή παράλληλη αρχή», προειδοποίησε την Τρίτη ο Ντμπεϊμπά, στο τηλεοπτικό διάγγελμά του, επαναλαμβάνοντας ότι η μεταβατική κυβέρνηση θα παραδώσει την εξουσία μόνο σε μια «εκλεγμένη κυβέρνηση».
Στην αρχή της συνεδρίασης στο Τομπρούκ το Κοινοβούλιο υπερψήφισε την παράταση, για 14 μήνες, της θητείας του η οποία θεωρητικά έληξε τον Δεκέμβριο.
Το Κοινοβούλιο θεωρείται προπύργιο του προέδρου του, του Αγκίλα Σάλεχ, ο οποίος κατηγορείται ότι εμπόδιζε τις διαδικασίες για τον διορισμό του Μπασάγα. Κατηγορήθηκε επίσης από την Τρίπολη ότι επιδίωξε να εκτροχιάσει την πολιτική διαδικασία όταν επικύρωσε, τον Σεπτέμβριο, χωρίς να προηγηθεί ψηφοφορία, έναν εκλογικό νόμο που θα βοηθούσε τον σύμμαχό του, τον στρατάρχη Χάφταρ, στις προεδρικές εκλογές.