Τι αναφέρει το Αμερικανικό ΥΠΕΞ για τους S-400, την εμπλοκή της Άγκυρας σε περιφερειακές συγκρούσεις και το ΝΑΤΟ
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ βρίσκεται στα πρώτα στάδια της εξέτασης του αιτήματος της Τουρκίας για την αγορά νέων μαχητικών F-16 και για την αναβάθμιση του υπάρχοντος στόλου της.
Ωστόσο, το State Department αναγνωρίζει τον ρόλο που καλείται να παίξει το Κογκρέσο σε αυτή τη διαδικασία και διευκρινίζει ότι δεσμεύεται να εφαρμόσει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν εναντίον της Τουρκίας για την απόκτηση των ρωσικών S-400 στο πλαίσιο του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA).
«Το υπουργείο (Εξωτερικών) γνωρίζει ότι η Τουρκία υπέβαλε Επιστολή Αίτησης στο υπουργείο Άμυνας. Το υπουργείο (Εξωτερικών) βρίσκεται στα πρώτα στάδια της διαδικασίας εξέτασης της προτεινόμενης πώλησης, η οποία απαιτεί την ειδοποίηση του Κογκρέσου στην περίπτωση που την εγκρίνουμε. Το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας στις καθιερωμένες διαδικασίες αδειοδότησης του αμυντικού εμπορίου, συμπεριλαμβανομένης της επίβλεψης του Κογκρέσου και της πολιτικής για τη μεταφορά συμβατικών όπλων».
Η συγκεκριμένη τοποθέτηση έγινε από ανώτερη αξιωματούχο του Γραφείου Νομοθετικών Υποθέσεων του State Department, η οποία απάντησε στην επιστολή που είχε στείλει για το συγκεκριμένο θέμα ο βουλευτής Κρις Πάπας. Όπως σημειώνει η Αμερικανίδα αξιωματούχος στην επιστολή της, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εκφράζει με συνέπεια στο ανώτερο επίπεδο την έντονη αντίρρησή του για την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει τους S-400. Παράλληλα σημειώνει ότι οι ΗΠΑ έχουν υπογραμμίσει στην Τουρκία τη σημασία της χρήσης των στρατιωτικών της δυνατοτήτων για την ενίσχυση των προσπαθειών του ΝΑΤΟ και την προώθηση των αμοιβαίων στόχων.
«Το State Department συνεχίζει να εκφράζει την έντονη αποδοκιμασία μας για την απόφαση της Άγκυρας να αποκτήσει τους S-400 και να προειδοποιεί ότι περαιτέρω αγορές ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόσθετες κυρώσεις. Η κυβέρνηση συνεχίζει να πιέζει την Τουρκία να ευθυγραμμίσει την εξωτερική της πολιτική με τους στόχους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ», αναφέρεται στην επιστολή.
Επιπλέον, η αξιωματούχος του State Department αναγνωρίζει ότι η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος σύμμαχος του ΝΑΤΟ με τον οποίο οι ΗΠΑ μοιραζόνται πολλά στρατηγικά συμφέροντα. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «η Άγκυρα συνεχίζει να συνεισφέρει σημαντικά στις αποστολές της Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένων πρόσφατα στην Ανατολική Ευρώπη, στα Βαλκάνια και στο Αφγανιστάν. Η υποστήριξη της Τουρκίας για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και οι αμυντικές σχέσεις συνεργασίας αποτελούν σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα εναντίον της κακής επιρροής στην περιοχή, ενώ οι δραστηριότητες της Τουρκίας βοηθούν πολλές από τις προσπάθειές μας στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική και στην Κεντρική Ασία. Παρά τις πολύ πραγματικές προκλήσεις που υπάρχουν στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, η Τουρκία παραμένει ένας σημαντικός σύμμαχος, ενεργώντας ταυτόχρονα ως γέφυρα και ως ανάχωμα σε μια περιοχή που μεταβάλλεται συνεχώς».
Ωστόσο, στην επιστολή επισημαίνεται ότι υπάρχουν τομείς με τους οποίους το State Department διαφωνεί βαθύτατα, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι «η εμπλοκή της Άγκυρας σε ορισμένες πρόσφατες συγκρούσεις δεν βοηθάει και υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια».