Εκτιμάει ότι μπορεί αυτό να γίνει την άνοιξη
Η Μόσχα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μετά το τέλος του χειμώνα, την άνοιξη, να δημιουργηθεί μια ευρείας κλίμακας αντίσταση στους Ταλιμπάν που κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν. Την δήλωση αυτή έκανε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο TASS ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για το Αφγανιστάν και επικεφαλής της Δεύτερης Διεύθυνσης Ασίας του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Ζαμίρ Καμπούλοφ.
«Τέτοιο ενδεχόμενο, δυστυχώς υπάρχει», δήλωσε ο Καμπούλοφ, επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση των Ταλιμπάν και η διεθνής κοινότητα είναι σημαντικό αυτή τη στιγμή, την τρέχουσα περίοδο, να καταβάλλουν τις μέγιστες προσπάθειες πρωτίστως για να σταθεροποιηθεί η κοινωνικο-οικονομική κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας».
Ο Καμπούλοφ δήλωσε ότι στην σταθεροποίηση αυτή μπορεί να συμβάλλει η αποδέσμευση εκ μέρους της Δύσης των περιουσιακών στοιχείων του Αφγανιστάν καθώς και η αύξηση της κοινωνικο-οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν από τους εξωτερικούς εταίρους. Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι η Δύση χρησιμοποιεί το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Αφγανιστάν για να επιβάλλει στους Ταλιμπάν τους δικούς της όρους και θέσεις. «…Μας έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι οι δυτικοί θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν κυνικά αυτόν τον μοχλό για να επιβάλλουν στους Ταλιμπάν τους δικούς τους όρους και θέσεις», είπε ο ίδιος.
Ο Ρώσος αξιωματούχος επισήμανε ότι «πρέπει να αποκλεισθούν οι προκλητικές ενέργειες, τόσο στο εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό που υποδαυλίζουν τις εθνοτικές διαμάχες και εγκυμονούν την εμφάνιση ενεργών ένοπλων δράσεων, υπογραμμίστηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.
Στις 13 Ιανουαρίου στη βόρεια αφγανική επαρχία Φαργιάμπ ξεκίνησαν διαδηλώσεις κατά των Ταλιμπάν, με αφορμή την σύλληψη στην πόλη Μαζάρ-ι- Σαρίφ (επαρχία Μπαλχ) του εξέχοντα ριζοσπάστη στρατιωτικού διοικητή Μαχντούμ Αλάμ, ο οποίος ανήκει στην εθνότητα των Ουζμπέκων. Σε σχέση με την εξέλιξη αυτή, οι εκπρόσωποι της ουζμπεκικής κοινότητας της πόλης Μεϊμενέ, που είναι το διοικητικό κέντρο της επαρχίας Φαργιάμπ, βγήκαν στους δρόμους και άρχισαν να απαιτούν από την ηγεσία των Ταλιμπάν να απελευθερώσει άμεσα τον στρατιωτικό διοικητή. Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «Χαστ-ε σουμπχ», κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων ένας πολίτης σκοτώθηκε και ένας τραυματίσθηκε.