Κινδύνευσε ακόμη και η ζωή του
Ο ύπνος αποτελεί μία από τις βασικές ανάγκες του ανθρώπου. Κατά τη διάρκεια του 24ωρου, το σώμα μας περνάει από μία περίοδο εγρήγορσης μέσα στην ημέρα, ενώ έχει ανάγκη κι από κάποιες ώρες ύπνου, προκειμένου να επεξεργαστεί όλο τον όγκο πληροφοριών που έχει συγκεντρώσει.
Παράλληλα, ο ύπνος βοηθάει στη σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία του ανθρώπου. Τι θα γίνει τώρα αν κάποιος αποφασίσει να μην κοιμηθεί για 24 ώρες; Σίγουρα η απόδοση του στην εργασία ή σε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα θα μειωθεί αισθητά, ενώ θα επηρεαστεί σημαντικά η κρίση και μνήμη του.
Στην περίπτωση του Ράντι Γκάρντνερ, ενός 17χρονου Αμερικανού, που έμεινε άυπνος για 11 μέρες και 25 λεπτά το 1964, κινδύνεψε ακόμη και η ζωή του. Το ρεκόρ του Γκάρντνερ μπήκε στο βιβλίο Γκίνες, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια που έμεινε ξύπνιος ήταν υπό παρακολούθηση από τον Δρ. Ουίλιαμ Ντίμεντ, ερευνητή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, ο οποίος είχε μαζί του κι έναν στρατιωτικό γιατρό.
Όπως φάνηκε από τα ευρήματα του καθηγητή, ο Γκάρντνερ είχε έντονη κούραση από την αϋπνία, ενώ παρουσίαζε και πολλές εναλλαγές στη συμπεριφορά του. Είχε έλλειψη συγκέντρωσης, μνήμης και παραισθήσεις. Την 11η ημέρα μάλιστα του ζήτησαν να αφαιρέσει 7 από το 100 συνεχόμενα κι εκείνος σταμάτησε μόλις έφτασε στο 65. Όταν τον ρώτησαν γιατί, απάντησε πως είχε ξεχάσει τι ακριβώς έκανε.
Μετά την ολοκλήρωση του πειράματος, ο 17χρονος μαθητής χρειάστηκε αρκετές ημέρες για να συνέλθει. Την πρώτη κοιμήθηκε για σχεδόν 15 ώρες, ενώ για μερικές ακόμη πάνω από 10 ώρες. Αρκετές δεκαετίες μετά ο Γκράντνερ δήλωσε ότι πάσχει από σοβαρό πρόβλημα αϋπνίας.
Βλέποντας το ρεκόρ του Αμερικανού προσπάθησαν κι άλλοι να το σπάσουν για λίγο καιρό, ωστόσο το γεγονός πως δεν βρίσκονταν από συνεχή επιτήρηση (και μπορεί να κοιμόντουσαν ενδιάμεσα χωρίς να το καταλάβουν) τους στέρησε τη συμμετοχή τους στο βιβλίο Γκίνες. Όλα αυτά μέχρι τη στιγμή που οι υπεύθυνοι των Γκίνες αποφάσισαν να αποσύρουν τη συγκεκριμένη κατηγορία από τα ρεκόρ τους, καθώς θεωρήθηκε επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία.
Πιο πρόσφατα, ένας Βρετανός, ο Τόνι Ράιτ, ισχυρίστηκε ότι έσπασε το ρεκόρ του Γκάρντνερ, μένοντας ξύπνιος για 18 ημέρες, χωρίς ωστόσο αυτό να επισημοποιείται από το βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες.
Όλο αυτό φαίνεται πως ενέπνευσε το Netflix για το σενάριο της ταινίας «Awake», στην οποία οι πρωταγωνιστές της μένουν ξύπνιοι για αρκετές ημέρες, με τα πράγματα αρχίζουν να παίρνουν μία εντελώς λάθος τροπή.