Οι ειδικοί συμπεριέλαβαν συνολικά 81 χώρες στη λίστα με βάση τα συστήματα υγείας τους
Μια μελέτη διεθνούς ομάδας επιστημόνων «κατέταξε» 81 χώρες όσον αφορά στις «καλύτερες» συνθήκες θανάτου των ανθρώπων.
Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της σχετικής μελέτης δημοσιεύθηκαν στο «Journal of Pain and Syptom Management» κατά τα τέλη Δεκεμβρίου.
Χαρακτηριστικά, ο Έρικ Φινκελστάιν, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ανέφερε σε σχετικές δηλώσεις του στο Duke Global Health Institute των ΗΠΑ που αναρτήθηκε την Τετάρτη (19/01):
«Η κοινωνία πρέπει, επίσης, να κρίνεται από το πόσο καλά πεθαίνουν οι άνθρωποι. Πολλοί άνθρωποι, τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες, πεθαίνουν πολύ άσχημα».
Οι ειδικοί συμπεριέλαβαν συνολικά 81 χώρες στη λίστα με βάση πώς τα συστήματα υγείας τους διευκολύνουν τη σωματική και ψυχική ευεξία των ασθενών στο τέλος της ζωής τους.
Έτσι, η χώρα που απέσπασε την καλύτερη βαθμολογία, ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, ακολουθούμενο από την Ιρλανδία, την Ταϊβάν (που θεωρείται στην έρευνα ως ανεξάρτητο κράτος), την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα και την Κόστα Ρίκα. Όσο για ορισμένες άλλες χώρες, η Ισπανία κατέλαβε την 28η θέση, η Κολομβία την 42η, οι ΗΠΑ την 43η, η Ελλάδα μόλις την 60ή (πίσω ακόμα από τη Νιγηρία, τη Μιανμάρ και το Βιετνάμ) και η Αργεντινή στην 71η. Ακόμα, στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης βρέθηκαν η Βολιβία, η Αϊτή, η Σενεγάλη, η Βραζιλία, ο Λίβανος και η Παραγουάη.
Πώς προέκυψε η συγκεκριμένη «κατάταξη»;
Για να καταγράψουν τις χώρες, οι ειδικοί πήραν συνεντεύξεις από περισσότερους από 1.200 νοσηλευτές, ρωτώντας τους τι είναι πιο σημαντικό για τους ανθρώπους που πρόκειται να πεθάνουν.
Επιπλέον, ζήτησαν από 181 ειδικούς στην παρηγορητική φροντίδα να αξιολογήσουν τα συστήματα υγείας των χωρών τους με βάση 13 παράγοντες που προέκυψαν στα αποτελέσματα της πρώτης έρευνας. Τα κριτήρια δεν σχετίζονταν με τον ίδιο τον θάνατο, αλλά με την ποιότητα ζωής πριν από τον θάνατο. Εξετάζοντας ειδικότερα την περίπτωση των ΗΠΑ, οι συγγραφείς λένε ότι τα αποτελέσματά τους χρησιμεύουν ως παράδειγμα ότι τα χρήματα δεν εγγυώνται πάντα την κατάλληλη φροντίδα στο τέλος της ζωής.
Μάλιστα, σύμφωνα με ίδιους, σε αυτή τη χώρα, πολλές φορές, επενδύονται χρήματα περισσότερο στην προσπάθεια παράτασης της ζωής με κάθε κόστος, παρά στην άνεση και στην ποιότητα ζωής των τελευταίων ημερών των ασθενών. Χαρακτηριστικά, ο Έρικ Φινκελστάιν σημείωσε:
«Ξοδεύουμε πολλά χρήματα προσπαθώντας να κάνουμε τους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο, αλλά δεν ξοδεύουμε αρκετά χρήματα προσπαθώντας να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να πεθάνουν καλύτερα».