Τι μπορεί να υποδηλώνει αυτή η συνήθεια
Στο Instagram, υπάρχει η δυνατότητα να αποθηκεύσεις όλα όσα σου κάνουν εντύπωση. Έχεις αναρωτηθεί όμως ποτέ τι μπορεί να υποδηλώνει αυτή η συνήθεια για σένα;
Η δυνατότητα να αποθηκεύεις όσα θες στη δημοφιλή εφαρμογή, δεν είναι καινούρια αλλά το συγκεκριμένο κουμπί ανήκει σίγουρα στα χαρακτηριστικά που έχουν συζητηθεί λιγότερο μέχρι σήμερα.
Από όταν πρωτοκυκλοφόρησε η συγκεκριμένη επιλογή το 2017, σου επιτρέπει να αποθηκεύεις όσα σε ενδιαφέρουν χωρίς να χρειάζεται να τα δημοσιοποιείς, πατώντας like. Λειτουργεί ως «ένας μυστικός χώρος, στον οποίο μπορείς να κατηγοριοποιείς τα posts που έχεις κρατήσει ως συλλογές, τις οποίες μπορείς να βλέπεις όποτε θες».
Η δυνατότητα αποθήκευσης δημιουργήθηκε σε μια προσπάθεια να μένει και κάτι μακριά από τα δημόσια βλέμματα στον «θορυβώδη» κόσμο των social. Για πολλούς, είναι η πιο αγαπημένη διαδικασία που προσφέρει λίγη ιδιωτικότητα χωρίς να χρειάζεται κοινοποίηση.
Σύμφωνα με το stylist, «είναι ένα διαφορετικό είδος αλληλεπίδρασης αφού τίθεται αποκλειστικά και μόνο για προσωπική χρήση». Από τα τελευταία ευρήματα μάλιστα προκύπτει ότι οι χρήστες αφιερώνουν κατά μέσο όρο 28 λεπτά τη μέρα στο Instagram και δεν προκαλεί πλέον εντύπωση που οι περισσότεροι αποθηκεύουν παρά κάνουν like σε δημοσιεύσεις.
Αν το σκεφτείς καλύτερα, τα Instagram Saves είναι σαν τη ντουλάπα μας. «Μαζεύουν ένα χάος από πράγματα που αγαπάμε, μας αρέσουν ή πιθανότατα δεν θα θελήσουμε να δούμε ποτέ ξανά. Αλλά όπως και να' χει, είναι το δικό μας, προσωπικό mix», όπως αναφέρεται και στο σχετικό άρθρο.
Οι αποθηκεύσεις που κάνεις στο Instagram, δημιουργούν ένα νοσταλγικό πνεύμα, όπως το Pinterest όταν πρωτοκυκλοφόρησε το 2010. Όσα αποθηκεύουμε όμως, δεν είναι μόνο νοσταλγικά αφού θέλουμε να τα δοκιμάσουμε στο μέλλον και η συνήθεια αυτή έχει αυξηθεί πολύ, ειδικά μες στην πανδημία.
«Είναι σαν ένα online ημερολόγιο που γεμίζει με posts που εμπνέουν και ενδυναμώνουν. Σαν ένας θησαυρός από πράγματα που μας χαροποιούν και θέλουμε να θυμόμαστε ακριβώς επειδή μας κάνουν να νιώθουμε ότι είμαστε κάτι» και αυτό δείχνει ότι σε μια τέτοια εποχή, κάτι τέτοιο είναι πιο αναγκαίο από ποτέ για την ψυχική μας υγεία.
«Το like γίνεται βιαστικά αλλά το save έχει διάρκεια», διαπιστώνουν οι ειδικοί, καλλιεργώντας μνήμες που σώζονται στον χρόνο. Αυτό που αποθηκεύουμε, ουσιαστικά συμβολίζει ένα συναίσθημα, μια εμπειρία ή κάτι που θέλουμε να εκπληρωθεί και να το θυμόμαστε για καιρό.
Αλήθεια, εσύ πότε πάτησες τελευταία φορά save;