Επιχειρούν... διαφυγή από τους κοινούς θεσμούς μέσω του τοπικού κοινοβουλίου
Το Κοινοβούλιο των Σέρβων της Βοσνίας ξεκίνησε χθες μια αμφιλεγόμενη διαδικασία για την αποχώρηση από τους κοινούς θεσμούς της Βοσνίας, κυρίως τον στρατό, παρά τις προειδοποιήσεις των δυτικών δυνάμεων.
Η Συνέλευση της Σερβικής Δημοκρατίας (Republika Srpska, σερβική οντότητα της Βοσνίας), που συνεδρίασε στη Μπάνια Λούκα, έδωσε στην κυβέρνηση περιθώριο έξι μηνών για να οργανώσει την αποχώρηση από τρεις κρίσιμους θεσμούς της Βοσνίας: τον στρατό, τη δικαιοσύνη και τη φορολογική διοίκηση.
«Η Βοσνία οδεύει προς μια κατεύθυνση για την οποία δεν είχαμε συμφωνήσει υπογράφοντας την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον», δήλωσε ο πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, ο 62χρονος Μίλοραντ Ντόντικ. «Έχει έρθει η ώρα η Σερβική Δημοκρατία να κερδίσει την ελευθερία», πρόσθεσε.
Με τη συμφωνία του Ντέιτον τερματίστηκε το 1995 ο πόλεμος μεταξύ των κοινοτήτων της Βοσνίας (100.000 νεκροί) και επικύρωσε την διαίρεση της Βοσνίας σε δύο οντότητες, την Σερβική Δημοκρατία και μία κροατομουσουλμανική οντότητα.
Ο πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας επισείει εδώ και χρόνια την απειλή της απόσχισης. Ο Ντόντικ, μέλος της συλλογικής προεδρίας της Βοσνίας, καταγγέλλει συστηματικά ότι η χώρα στην συλλογική ηγεσία της οποίας συμμετέχει είναι «ανέφικτη».
Στα μεταπολεμικά χρόνια, ένα αδύναμο κεντρικό κράτος συγκρότησε κοινούς θεσμούς, στρατό, δικαιοσύνη, φορολογική διοίκηση και υπηρεσίες Πληροφοριών.
Ο Μίλοραντ Ντόντικ δηλώνει η μεταβίβαση εξουσιών από τις οντότητες προς την κεντρική κυβέρνηση έγινε με 140 αποφάσεις. Και θέλει την επιστροφή όλων αυτών των εξουσιών στην Σερβική Δημοκρατία, αρχής γενομένης από τον στρατό, την δικαιοσύνη και την φορολογική διοίκηση, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.
Ο Ντόντικ υπήρξε κάποτε μετριοπαθής πολιτικός και προστατευόμενος των δυτικών δυνάμεων. Σήμερα είναι εθνικιστής και υποστηρίζεται από την Μόσχα. Κατηγορεί τους Δυτικούς ότι έχουν με τα χρόνια αποδυναμώσει την Σερβική Δημοκρατία ενισχύοντας το κεντρικό κράτος μέσω της επιβολής μεταρρυθμίσεων, σε μία διαδικασία που επιθυμούν οι Μουσουλμάνοι της Βοσνίας.
Έπειτα από οκτώ ώρες συζητήσεων οι βουλευτές υιοθέτησαν το προτεινόμενο κείμενο με 49 ψήφους υπέρ και τρεις κατά.