«Το πόσο ισχυρή είναι η προστασία και ποια είναι η διάρκειά της, χρειάζονται ωστόσο περισσότερα στοιχεία για να το προσδιορίσουμε»
Εάν η μετάλλαξη «Όμικρον» συνεχίσει να εξαπλώνεται, θα ήταν λογικό να προσφέρουμε τον ενισχυτικό εμβολιασμό έπειτα από τρεις μήνες, μετά τις πρώτες δύο δόσεις, δηλώνει στο περιοδικό Der Spiegel ο συνιδρυτής της BioNTech Ουγούρ Σαχίν.
Η μετάλλαξη Όμικρον είναι μόνο μερικής διαφυγής και μπορεί κατ’ αρχήν να τεθεί υπό έλεγχο με τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό, εξηγεί ο κ. Σαχίν και επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τις έρευνές του, τρεις δόσεις εμβολίου φαίνεται ότι εξουδετερώνουν τον ιό. «Το πόσο ισχυρή είναι η προστασία και ποια είναι η διάρκειά της, χρειάζονται ωστόσο περισσότερα στοιχεία για να το προσδιορίσουμε», προσθέτει.
Σε ό,τι αφορά το διάστημα που θα πρέπει να μεσολαβεί μεταξύ β’ και γ΄δόσης εμβολίου, ο επιστήμονας τονίζει ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει και για την Όμικρον οι δύο δόσεις δεν θεωρούνται πλέον πλήρης εμβολιασμός με επαρκή προστασία.
«Εάν η Όμικρον συνεχίσει να εξαπλώνεται, επιστημονικά θα ήταν λογικό να προσφέρουμε ενισχυτικό εμβολιασμό έπειτα από μόλις τρεις μήνες. Αυτό γίνεται στη Βρετανία. Η απόφαση όμως δεν είναι δική μας. Το εμβόλιο θα παρείχε την καλύτερη δυνατή προστασία εάν όλοι ελάμβαναν ενισχυτική δόση μετά από τρεις μήνες από τον δεύτερο εμβολιασμό», επισημαίνει ο κ. Σαχίν.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ουγούρ Σαχίν εξηγεί ότι εάν τελικά επικρατήσει η Όμικρον, όλοι όσοι κάνουν τώρα το γ΄εμβόλιο, το καλοκαίρι θα χρειαστούν και άλλη ενισχυτική δόση. Και αυτός ο δ΄εμβολιασμός θα ήταν πραγματικά ενισχυτικός, μόνο εφόσον ο εμβολιασμός είναι τώρα πλήρης, με τρεις δόσεις.
Ο δ’ εμβολιασμός θα μπορούσε μάλιστα να είναι προσαρμοσμένος στην συγκεκριμένη παραλλαγή, διευκρινίζει και διαβεβαιώνει πάντως ότι, εφόσον ήταν αναγκαίο, τεχνικά είναι εφικτό να παραχθούν ταυτόχρονα περισσότερα εμβόλια εναντίον διαφόρων παραλλαγών του κορονοϊού.
«Αν χρειαζόταν , είμαι βέβαιος ότι θα μπορούσαμε να βρούμε μια εφαρμόσιμη λύση η οποία θα μας βοηθούσε να διαχειριστούμε καλύτερα την πανδημία», κατέληξε.