Ο ΠΟΥ έχει αρχίσει να ονομάζει παραλλαγές με τα ελληνικά γράμματα για να αποφύγει τη δημόσια σύγχυση
Μια νέα λέξη η «Όμικρον» προστέθηκε στο λεξικό της πανδημίας και έφτασε στα χείλη όλων. Το Όμικρον, ένα νέο στέλεχος του ιού SARS-CoV-2, προκαλεί ανησυχία μετά την ανακάλυψή του στη Νότια Αφρική.
Η παραλλαγή πήρε το όνομά της από το 15ο γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου, αλλά ο ΠΟΥ, ο φορέας που καθορίζει τα ονόματα των παραλλαγών που ενδιαφέρουν, παρέλειψε δύο γράμματα για να φτάσει στο Όμικρον.
Ο ΠΟΥ έχει αρχίσει να ονομάζει παραλλαγές με τα ελληνικά γράμματα για να αποφύγει τη δημόσια σύγχυση και τον στιγματισμό.
Για παράδειγμα, η παραλλαγή που εμφανίστηκε στην Ινδία δεν είναι γνωστή ως B.1.617.2, αλλά είναι γνωστή ως Δέλτα, το τέταρτο γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου.
Υπάρχουν πλέον επτά «ενδιαφέρουσες» ή «ανησυχητικές» παραλλαγές και η κάθε μια έχει ένα γράμμα στο ελληνικό αλφάβητο, σύμφωνα με μια σελίδα παρακολούθησης του ΠΟΥ. Άλλες παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2 για τις οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί ελληνικά γράμματα δεν φτάνουν σε αυτά τα επίπεδα ταξινόμησης (ενδιαφέροντος ή ανησυχητικού).
Ωστόσο, για να φτάσει στο Omicron, ο ΠΟΥ παρέλειψε δύο γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου: «Νι» και « Ξι» (Χι) – κάτι που οδήγησε σε εικασίες ότι το «Xi» αποφεύχθηκε για να μην συγχέεται με το όνομα του Προέδρου της Κίνας , Σι Τζινπίνγκ (Xi Jinping)/\.
«Το γράμμα «ΝΙ» είναι πολύ εύκολο να συγχέεται με το «νέο» και το «Xi» δεν έχει χρησιμοποιηθεί επειδή είναι ένα κοινό οικογενειακό όνομα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Ταρίκ Γιασάρεβιτς, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.
Μερικές από τις πιο γνωστές παραλλαγές, όπως η Δέλτα, έχουν γίνει «ανησυχητικές» και αυτά περιλαμβάνουν τα Αλφα, Βήτα και Γάμμα. Άλλες παραλλαγές ενδιαφέροντος ονομάζονταν Λάμδα (Lambda) και Mι. Άλλα ελληνικά γράμματα χρησιμοποιήθηκαν για παραλλαγές που δεν πληρούσαν αυτά τα όρια, αλλά τα Nι και Ξι ήταν τα μόνα που παραλείφθηκαν.
Ο ΠΟΥ έχει προωθήσει το σύστημα ονομασίας ως απλό και προσιτό, σε αντίθεση με τις επιστημονικές ονομασίες των παραλλαγών, οι οποίες «μπορεί να είναι δύσκολο να ειπωθούν και να απομνημονευτούν και είναι επιρρεπείς σε παραπλανητικές αναφορές».