Πληροφορίες ότι τουλάχιστον ένα από τα θύματα ήταν ακτιβίστρια
Ένας εκπρόσωπος τύπου των Ταλιμπάν επιβεβαίωσε σήμερα τη δολοφονία τεσσάρων Αφγανών γυναικών, τα πτώματα των οποίων εντοπίστηκαν στο Μαζάρ ι Σαρίφ (βόρεια) κι ενώ έχουν καταγραφεί πρόσφατα δολοφονίες ακτιβιστριών.
Μια ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών στο Μαζάρ ι Σαρίφ, σε επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο, δήλωσε πως γνωρίζει ένα από τα θύματα, τη Φροζάν Σάνφι, «μια ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών πολύ γνωστή στην πόλη».
Από την πλευρά του, ο Κάρι Σάγιεντ Χοστί, ένας εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσε σε ένα βίντεο ότι δύο ύποπτοι έχουν συλληφθεί μετά την ανακάλυψη των τεσσάρων πτωμάτων μέσα σε ένα σπίτι.
«Οι συλληφθέντες ομολόγησαν, κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, ότι προσκάλεσαν τις γυναίκες στο σπίτι. Μια έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη…», διευκρίνισε, χωρίς να κατονομάζει τα θύματα.
Η ακτιβίστρια, με την οποία επικοινώνησε το AFP, είπε πως άκουσε ότι τα θύματα νόμιζαν ότι θα έρχονταν σε επαφή με ένα πρόσωπο, το οποίο θα τις βοηθούσε να φύγουν από τη χώρα, κατόπιν επιβιβάστηκαν σε ένα όχημα που υποτίθεται θα τις μετέφερε στο αεροδρόμιο, προτού τα πτώματά τους βρεθούν δύο ημέρες αργότερα.
«Όταν έμαθα τα νέα (των δολοφονιών), φοβόμουν ήδη. Η ψυχική υγεία μου δεν είναι καλή αυτές τις ημέρες», συμπλήρωσε, ξεσπώντας σε κλάματα. «Φοβάμαι συνεχώς ότι κάποιος θα έρθει στην πόρτα μου, θα με πάει κάπου και θα με σκοτώσει».
Η ακτιβίστρια ανέφερε πως είχε δεχθεί ένα ανάλογο τηλεφώνημα, πριν από τρεις εβδομάδες.
«Ο άνδρας γνώριζε τα πάντα για εμένα, μου ζήτησε να του στείλω τα έγγραφά μου και να συμπληρώσω ένα ερωτηματολόγιο, υποδυόμενος έναν υπεύθυνο του γραφείου μου που έχει αναλάβει να στείλει τις πληροφορίες μου στις ΗΠΑ, προκειμένου να φύγω», περιέγραψε η ακτιβίστρια, η οποία αρνήθηκε την προσφορά του, υπογραμμζίεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ.
Μια άλλη πηγή στο Μαζάρ ι Σαρίφ, σε επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο, επιβεβαίωσε επίσης ότι τουλάχιστον ένα από τα θύματα ήταν μια ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, η οικογένεια της οποίας δεν επιθυμεί να μιλήσει στα ΜΜΕ.
Μια τρίτη πηγή ανέφερε πως τα θύματα είχαν δεχθεί ένα τηλεφώνημα και νόμιζαν πως επρόκειτο για μια πρόσκληση να επιβιβαστούν σε μια πτήση για να φύγουν από τη χώρα, προτού επιβιβαστούν σε ένα αυτοκίνητο και κατόπιν βρεθούν νεκρές.
Οι τρεις γυναίκες με τις οποίες ήρθε σε επικοινωνία το AFP ζήτησαν να μην κατονομαστούν, για λόγους ασφαλείας.
Από την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στα μέσα Αυγούστου, ο φόβος έχει εξαπλωθεί, ιδίως μεταξύ των γυναικών και πολλές ακτιβίστριες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.