Με αρνητικό τεστ όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί
Το υγειονομικό πάσο έγινε υποχρεωτικό σήμερα στην Ιταλία για όλους τους εργαζόμενους, με το μέτρο να εφαρμόζεται χωρίς σημαντικά προβλήματα, παρά τις μεμονωμένες διαμαρτυρίες.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι υιοθέτησε το μέτρο αυτό, ένα από τα αυστηρότερα παγκοσμίως για την αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19, στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Από σήμερα όσοι Ιταλοί δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της covid-19 ή δεν έχουν αναρρώσει πρόσφατα από τη νόσο είναι υποχρεωμένοι να επιδεικνύουν στους εργοδότες τους αρνητικό τεστ το οποίο θα έχουν πληρώσει μόνοι τους. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούν να εργαστούν και θα στερούνται τον μισθό τους, ενώ κινδυνεύουν να τους επιβληθεί πρόστιμο 1.500 ευρώ αν προσπαθήσουν να παρακάμψουν τον κανονισμό.
Περισσότερο από το 85% των Ιταλών άνω των 12 ετών έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, όμως έως και τρία εκατομμύρια Ιταλοί που δεν έχουν εμβολιαστεί κινδυνεύουν να αποκλειστούν από τον χώρο εργασίας τους.
Στο λιμάνι της Τεργέστης, το οποίοι οι λιμενεργάτες είχαν απειλήσει ότι θα αποκλείσουν, η κατάσταση σήμερα είναι σχετικά ήρεμη, με μόνο κάποιους εργαζόμενους να διαδηλώνουν και τους υπόλοιπους να εργάζονται κανονικά.
«Το πράσινο πάσο είναι κακό, κάνει διακρίσεις. Τίποτα άλλο. Δεν είναι ένας υγειονομικός κανονισμός, είναι απλώς μια πολιτική κίνηση για να δημιουργηθεί διχασμός μεταξύ των πολιτών», σχολίασε ο Φάμπιο Μποκίν, ένας 59χρονος λιμενεργάτης.
Ο Ιβάνο Ρούσο, γενικός διευθυντής της Confeta, της Ιταλικής Γενικής Συνομοσπονδίας Μεταφορών, δήλωσε ότι από τους συνολικά 900.000 οδηγούς φορτηγών, κούριερ και εργαζόμενους σε αποθήκες «το 25% με 30%» δεν διαθέτει υγειονομικό πάσο όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ.
Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της κυβέρνησης, περίπου το 15% των ιδιωτικών υπαλλήλων και το 8% των δημοσίων δεν διαθέτουν πράσινο πάσο.
Η κυβέρνηση της Ιταλίας ήλπιζε ότι με την υιοθέτηση του υγειονομικού πάσου θα ανάγκαζε τους ανεμβολίαστους να αλλάξουν άποψη, όμως αυτό δεν συνέβη.
Τα δεξιά κόμματα Λέγκα και Αδέλφια της Ιταλίας όπως και κάποια συνδικάτα ζητούν τα τεστ covid-19 να έχουν ισχύ 72 ωρών και όχι 48 όπως τώρα και να παρέχονται δωρεάν στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, προκειμένου να μην υπάρξουν ελλείψεις εργατικού δυναμικού.
Ωστόσο μέχρι στιγμής η κυβέρνηση Ντράγκι αρνείται να υποχωρήσει.