Ο σημαντικός ρόλος της πανδημίας στην αύξηση των αριθμών
Περισσότερο από 25% αυξήθηκε κατά την διάρκεια της πανδημίας η συχνότητα των διαταραχών κατάθλιψης και άγχους με τους νέους και τις γυναίκες να πλήττονται ιδιαίτερα από τους περιορισμούς της δημόσιας ζωής, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Lancet.
Οι κοινωνικοί περιορισμοί, ο γενικός αποκλεισμός με το κλείσιμο σχολείων και επιχειρήσεων, η απώλεια των μέσων διαβίωσης για πολλούς επαγγελματίες και η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας έβλαψαν την ψυχική υγεία πολλών ανθρώπων. Οι συνέπειες περιλαμβάνουν αύξηση της κατάθλιψης και των διαταραχών άγχους, την παγκόσμια έκταση των οποίων οι «Συνεργάτες ψυχικών Διαταραχών COVID-19» υπολόγισαν σε μια μετα-ανάλυση, όπως δείχνει η μελέτη.
Η ομάδα επιστημόνων από το Queensland Center for Mental Health Research στο Πρισμπειν της Αυστραλίας αξιολόγησε τα δεδομένα από 48 μελέτες. Δεδομένου ότι οι μελέτες πραγματοποιήθηκαν κυρίως σε χώρες υψηλού εισοδήματος στη Δυτική Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και την Ασία, η παγκόσμια επίπτωση μπορεί να είναι και αρκετά υψηλότερη, ειδικά επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία από τη Νότια Αμερική και την Αφρική. Τα κενά αυτά καλύφθηκαν κατά προσέγγιση με την χρήση μαθηματικών μοντέλων, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.
Η κατάθλιψη και το άγχος βρισκόταν πριν την πανδημία μεταξύ των 25 συχνότερων ασθενειών με 193 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως να έχουν υποστεί σοβαρές καταθλιπτικές διαταραχές, ενώ κατά την διάρκεια της πανδημίας, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 53 εκατομμύρια, ή 28%, σε 246 εκατομμύρια κρούσματα. Από το επιπρόσθετο αυτό ποσοστό, οι γυναίκες αντιπροσώπευαν 35 εκατομμύρια έναντι 18 εκατομμυρίων στους άνδρες.
Οι ερευνητές καθόρισαν παρόμοιους αριθμούς για τις διαταραχές άγχους.
Πριν την πανδημία, υπήρχαν 298 εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο. Η πανδημία προκάλεσε 76 εκατομμύρια επιπλέον ασθένειες σημειώνοντας αύξηση κατά 26%, με τον αριθμό να διαμορφώνεται σε 374 εκατομμύρια κρούσματα. Στο ποσοστό αύξησης συμπεριλαμβάνονται 52 εκατομμύρια γυναίκες και 24 εκατομμύρια άνδρες.
Περισσότερο από καταθλιπτικές και αγχώδεις διαταραχές σε σχέση με τους πιο ηλικιωμένους επηρεάστηκαν το 2020, οι νεότεροι άνθρωποι με την μεγαλύτερη αύξηση να σημειώνεται στην ηλικιακή ομάδα 20 έως 24 ετών.