Παραμένει για αρκετούς μήνες ισχυρή έναντι νοσηλείας και θανάτου
Δύο νέες επιστημονικές μελέτες από το Ισραήλ και το Κατάρ δείχνουν ότι η ανοσία έναντι της Covid-19 μετά από δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech αρχίζει να μειώνεται μετά από περίπου δύο μήνες όσον αφορά την πιθανότητα μόλυνσης από τον κορονοϊό, όμως το εμβόλιο παραμένει για τουλάχιστον ένα εξάμηνο άκρως αποτελεσματικό έναντι του κινδύνου νοσηλείας, βαριάς νόσου και θανάτου.
Πάντως, οι νέες έρευνες, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», σύμφωνα με το CNN, φαίνεται να ενισχύουν την άποψη ότι ακόμη και οι πλήρως εμβολιασμένοι θα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης έναντι του κορονοϊού.
Η ισραηλινή μελέτη βρήκε ότι τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε 4.868 υγειονομικούς στο Ιατρικό Κέντρο Sheba εμφάνιζαν ταχεία μείωση τους πρώτους τρεις μήνες από τη δεύτερη δόση (και με πιο αργό ρυθμό στη συνέχεια), ιδίως σε άνδρες, στους άνω των 65 ετών και σε άτομα με ανοσοκαταστολή. Έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση, οι τίτλοι εξουδετερωτικών αντισωμάτων ήταν σημαντικά χαμηλότεροι στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες, στους άνω των 65 από ό,τι στους 18 έως 45 ετών, καθώς και σε εκείνους με ανεπαρκές ανοσοποιητικό σύστημα.
Επίσης, διαπιστώθηκε ότι η ανοσία διαρκεί περισσότερο στους εμβολιασμένους από ό,τι σε εκείνους που έχουν φυσική ανοσία μετά από λοίμωξη Covid-19. Η ανοσία είναι ακόμη ισχυρότερη σε όσους ανάρρωσαν και αργότερα εμβολιάστηκαν, επίσης.
Η δεύτερη έρευνα από το Κατάρ βρήκε ότι η προστασία του εμβολίου έναντι της πιθανότητας οποιασδήποτε λοίμωξης Covid-19 ανεβαίνει γρήγορα μετά την πρώτη δόση και κορυφώνεται στο 77,5% τον πρώτο μήνα μετά τη δεύτερη δόση, ενώ στη συνέχεια σταδιακά εξασθενεί. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η εξασθένηση φαίνεται να επιταχύνεται τον τέταρτο μήνα και να πέφτει έως το 20% μετά από πέντε έως επτά μήνες.
Η αποτελεσματικότητα είναι μεγαλύτερη έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης από ό,τι έναντι της ασυμπτωματικής, αλλά η εξασθένηση της προστασίας συμβαίνει και στις δύο περιπτώσεις. Από την άλλη, όμως, η προστασία έναντι του κινδύνου βαριάς νόσου, νοσηλείας και θανάτου αυξάνεται γρήγορα και φθάνει το 96% ή και περισσότερο τους πρώτους δύο μήνες μετά τη δεύτερη δόση, παραμένοντας σε αυτό το υψηλό επίπεδο για τουλάχιστον έξι μήνες.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η μειούμενη προστασία του εμβολίου έναντι της πιθανότητας μόλυνσης από τον ιό εν μέρει οφείλεται στην αλλαγή της συμπεριφοράς των πλήρως εμβολιασμένων, οι οποίοι συνήθως έχουν περισσότερες κοινωνικές επαφές σε σχέση με τους ανεμβολίαστους και τηρούν πλέον λιγότερα μέτρα προφύλαξης. «Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις πραγματικές συνθήκες, σε σύγκριση με τη βιολογική αποτελεσματικότητά του, κάτι που πιθανώς εξηγεί την εξασθένηση της προστασίας του», σύμφωνα με τους ερευνητές.
Οι μολύνσεις εμβολιασμένων είναι γνωστές με τη διεθνή ορολογία «breakthrough» και, όπως έχουν δείξει άλλες μελέτες από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, αυτές οι λοιμώξεις τείνουν να αυξηθούν με το πέρασμα του χρόνου, χωρίς αυτό, πάντως, να σημαίνει ότι ο ίδιος ο εμβολιασμένος αρρωσταίνει, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να μεταδώσει τον ιό σε άλλους. Οι ερευνητές από το Κατάρ εκτίμησαν ότι «αυτά τα ευρήματα δείχνουν πως ένα μεγάλο ποσοστό του εμβολιασμένου πληθυσμού μπορεί να χάσει την προστασία του έναντι λοίμωξης μέσα στους επόμενους μήνες, κάτι που ίσως αυξήσει τις πιθανότητες για νέα επιδημικά κύματα».
Η Pfizer έχει ανακοινώσει ότι η ανοσία από τις δύο δόσεις του εμβολίου της αρχίζει να εξασθενεί μετά από λίγους μήνες και θεωρεί ότι αυτό δικαιολογεί τη χορήγηση ενισχυτικής τρίτης δόσης. Προς το παρόν, η τάση διεθνώς είναι αυτό να γίνει -τουλάχιστον σε πρώτη φάση- σε ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους.