«Η διαχείριση του Αφγανικού δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφεθεί να εξελιχθεί σε «Δούρειο Ίππο»
Η Άγκυρα δεν θα διστάσει να επαναπροωθήσει μετανάστες από το Αφγανιστάν προς την ΕΕ, αφού δεν διστάζει να χρησιμοποιεί παρελκυστικές τακτικές και η διαχείριση του Αφγανικού δεν πρέπει να αφεθεί να εξελιχθεί σε «Δούρειο Ίππο» για εξιλέωση του ρόλου γεωπολιτικού ταραξία που επιδιώκει η Τουρκία, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας κατά το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε υπό μορφή δείπνου, στη Σλοβενία, με θέμα την κατάσταση στο Αφγανιστάν.
Κατά τη διάρκεια του δείπνου, οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συζήτησαν πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις, όπως στο Αφγανιστάν και τον Ινδο-Ειρηνικό αλλά και τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας.
Κατά τη συζήτηση υπήρξε συμφωνία για το γεγονός ότι η ΕΕ παραμένει σταθερός υποστηρικτής της πολυμέρειας στη διεθνή σκηνή και μίας διεθνούς τάξης που να είναι βασισμένη σε κανόνες. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν ακόμη τη βούλησή τους όπως η ΕΕ ενισχύσει τις δυνατότητές της στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, προκειμένου να είναι σε θέση να ασκεί περισσότερη επιρροή διεθνώς.
Στην παρέμβασή του για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε τη σημασία της συνδρομής της ΕΕ προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της σοβαρής ανθρωπιστικής και οικονομικής κρίσης σε αυτήν τη χώρα, καθώς και της διασφάλισης του σεβασμού των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στάθηκε, επίσης, στην ανάγκη στήριξης -από την ΕΕ- διεθνών προγραμμάτων που στοχεύουν στην προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών και της εκπαίδευσης των κοριτσιών στο Αφγανιστάν.
Αναφερόμενος, ειδικότερα, στις ανησυχίες που υπάρχουν για μία νέα μεταναστευτική κρίση που αναμένεται να επηρεάσει την ΕΕ, στην απευκταία περίπτωση που η κατάσταση στο Αφγανιστάν εξακολουθεί να επιδεινώνεται, ο Κύπριος Πρόεδρος υποστήριξε την παροχή βοήθειας προς τις άμεσα γειτνιάζουσες με το Αφγανιστάν χώρες, οι οποίες καλούνται να φιλοξενήσουν Αφγανούς πρόσφυγες. Παράλληλα, προειδοποίησε πως θα πρέπει να αποφευχθούν εξαρτήσεις με χώρες, όπως η Τουρκία, οι οποίες, όπως έχει διαπιστωθεί, εργαλειοποιούν τους μετανάστες, προκειμένου να αποκομίσουν αλλότρια οφέλη.
Ο κ. Αναστασιάδης υπενθύμισε πως η Κύπρος -και όχι μόνο- βρίσκεται αντιμέτωπη με τις σοβαρές επιπτώσεις της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού ζητήματος από την Τουρκία και, κατά συνέπεια, ο ρόλος τον οποίο αυτοπροβάλλει η συγκεκριμένη χώρα, υποτίθεται ως ανάχωμα σε νέες μεταναστευτικές ροές προς την ΕΕ, σαφώς και δεν πρέπει να ξεγελά κανέναν.
Πρόσθεσε πως εξαιτίας της δράσης της στο πρόσφατο παρελθόν, γνωρίζουμε καλά ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να επαναπροωθήσει μετανάστες, αυτήν τη φορά από το Αφγανιστάν, προκειμένου να αποκομίσει ανταλλάγματα, παρά τη σαφή υποχρέωσή της, όπως απορρέει από τη Δήλωση του 2016, να σταματά τη ροή μεταναστών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική, αφού η διαχείριση του Αφγανικού δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφεθεί να εξελιχθεί σε «Δούρειο Ίππο» για εξιλέωση του ρόλου γεωπολιτικού ταραξία που επιδιώκει η σημερινή Τουρκία.
Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επιχειρηματολόγησε υπέρ της ενίσχυσης της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, κάτι το οποίο θα συνδράμει στο να γίνει πολύ πιο αποτελεσματική στη διαχείριση κρίσεων στη διεθνή σκηνή.
Ο κ. Αναστασιάδης τάχθηκε υπέρ των απόψεων που εκφράστηκαν πρόσφατα από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, περί της ανάγκης για μία ισχυρή και στρατηγικά αυτόνομη ΕΕ, η οποία να αποτελεί έναν αξιόπιστο, υπολογίσιμο και προβλέψιμο εταίρο, και τάχθηκε υπέρ της αύξησης της αμυντικής ικανότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να μπορεί να δρα -όποτε χρειαστεί- και να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της, όπως αυτά στην τεράστιας σημασίας μεσογειακή λεκάνη.