Κατηγορείται για συνέργεια στον φόνο περισσότερων από 10.000 ανθρώπων
Μια πρώην γραμματέας στρατοπέδου συγκέντρωσης ηλικίας 96 ετών η οποία διέφυγε πριν από την έναρξη της δίκης της στη Γερμανία βρέθηκε μερικές ώρες αργότερα, προκαλώντας κατάπληξη στο δικαστήριο όπου αναμένεται να απαντήσει στις κατηγορίες για συνέργεια στον φόνο περισσότερων από 10.000 ανθρώπων.
«Μπορώ να πω ότι η κατηγορούμενη βρέθηκε (...) Ένας γιατρός θα αποφανθεί αν μπορεί να τεθεί υπό κράτηση και το δικαστήριο καθορίσει αν το ένταλμα σύλληψης μπορεί να εκτελεστεί ή αν θα απαλλαγεί», δήλωσε η εκπρόσωπος του δικαστηρίου του Ίτσεχο, Φρεντερίκε Μίλχοφερ.
Ως εκ τούτου η δίκη της Ίρμγκραντ Φούρχνερ δεν μπόρεσε να ξεκινήσει σήμερα και αναβλήθηκε για τις 19 Οκτωβρίου, δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου αυτής της πόλης της βόρειας Γερμανίας, Ντόμινικ Γκρος.
Είκοσι λεπτά μετά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, είχε αναγκαστεί να κάνει την ακόλουθη ασυνήθιστη ανακοίνωση: «Η κατηγορούμενη διαφεύγει (…) εναντίον της έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης».
«Έφυγε από τον οίκο ευγηρίας (όπου διέμενε) σήμερα το πρωί. Πήρε ένα ταξί» για έναν σταθμό του μετρό στην περιφέρεια του Αμβούργου, είχε πει η εκπρόσωπος.
Ο δικηγόρος της, ο Βολφ Μόλκεντιν, ήταν παρών στο δικαστήριο όμως δεν έκανε καμία δήλωση στους δημοσιογράφους.
Αυτή η φυγή η οποία, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, είχε προαναγγελθεί από την κατηγορούμενη σε επιστολή που απηύθυνε προς τον πρόεδρο του δικαστηρίου, προκάλεσε έντονη ανησυχία, κυρίως στον πρόεδρο του Κέντρου Σιμόν Βίζενταλ που εντοπίζει τους Ναζί που βρίσκονται ακόμη εν ζωή.
«Σε αρκετά καλή υγεία για να διαφύγει, σε αρκετά καλή υγεία για να πάει στη φυλακή!» έγραψε στο Twitter ο Εφρέμ Ζούροφ.
«Αυτό δείχνει μια περιφρόνηση για τους επιζώντες και για το κράτος δικαίου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κριστόφ Χιούμπνερ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άουσβιτς.
«Ακόμη κι αν αυτή η γυναίκα είναι πολύ ηλικιωμένη, δεν θα μπορούσε το δικαστήριο να είχε λάβει προληπτικά μέτρα;»
Μέχρι τώρα οι τέσσερις πρώην φύλακες ή υπάλληλοι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί που έχουν καταδικαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια στη Γερμανία κάθονταν στο εδώλιο των κατηγορουμένων.
Μοναδική γυναίκα η οποία εμπλέκεται στα εγκλήματα του ναζισμού και δικάζεται τις τελευταίες δεκαετίες στη Γερμανία, η Ίρμγκραντ Φούρχνερ δεν έχει μιλήσει για τα γεγονότα που της αποδίδονται πριν από τη δίκη της.
Την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη ενός εκατοντάχρονου πρώην φύλακα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Σαξενχάουζεν, κοντά στο Βερολίνο.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν δικαστεί ποτέ ξανά στη Γερμανία τόσο ηλικιωμένοι πρώην ναζί.
Η Ίρμγκραντ Φούρχνερ, που ζει σε οίκο ευγηρίας στο Αμβούργο και ήταν την εποχή των γεγονότων 18 με 19 ετών, αναμένεται να δικαστεί από ένα ειδικό δικαστήριο για νέους για “συνέργεια στον φόνο τουλάχιστον 10.000 ανθρώπων”, σύμφωνα με την εισαγγελία.
Κατηγορείται ότι συμμετείχε στον φόνο κρατουμένων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Στούτχοφ, στη σημερινή Πολωνία, όπου εργαζόταν ως δακτυλογράφος και γραμματέας του διοικητή του στρατοπέδου, του Πάουλ Βέρνερ Πόπε, από τον Ιούνιο του 1943 ως τον Απρίλιο του 1945.
Σε αυτό το στρατόπεδο, που βρίσκεται κοντά στην πόλη Γκντανσκ, φονεύθηκαν συστηματικά 65.000 άνθρωποι «Εβραίοι κρατούμενοι, μέλη της πολωνικής αντίστασης και Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου», σύμφωνα με την εισαγγελία.
Έπειτα από μια μακρά διαδικασία, η γερμανική δικαιοσύνη έκρινε τον Φεβρουάριο ότι η ενενηντάχρονη είναι σε θέση να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου, παρά την ηλικία της, σημειώνεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ.
Οι ακροάσεις, που προβλέπεται να διαρκέσουν έως τον Ιούνιο του 2022, αναμένεται να είναι διάρκειας μερικών ωρών.
Εξήντα έξι χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου η γερμανική δικαιοσύνη εξακολουθεί να αναζητεί πρώην εγκληματίες ναζί που είναι ακόμη ζωντανοί.
Οκτώ υποθέσεις που αφορούν πρώην εργαζομένους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ και Ράβενσμπρουκ κυρίως εξετάζονται από διάφορα δικαστήρια αυτή την περίοδο, δήλωσε στο AFP το Κεντρικό Γραφείο Διερεύνησης Εγκλημάτων του Εθνικοσοσιαλισμού.
Περίπου 4.000 γυναίκες εργάζονταν ως φύλακες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, σύμφωνα με τους ιστορικούς.
Η καταδίκη το 2011 του Τζον Ντεμγιανγιούκ, φύλακα του στρατοπέδου του Σομπιμπόρ το 1943 σε πενταετή φυλάκιση επιτρέπει στο εξής να ασκηθεί δίωξη για συνέργεια σε δεκάδες χιλιάδες δολοφονίες, εναντίον όσων εργάστηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, από φύλακες μέχρι λογιστές.