Το λάβαρο της ουσιαστικής ελευθερίας του Τύπου, της πληροφόρησης και της αλογόκριτης έκφρασης σηκώνεται στο διαδίκτυο. Σταυροφορίες κατά της λογοκρισίας ξεκινούν οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα αλλά και το Wikileaks.
Μια νέα ιστοσελίδα με το όνομα Μαχόμαστε Κατά της Λογοκρισίας ανέβασαν στο ίντερνετ οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα. Στόχο του ιστότοπου, σύμφωνα με την ομάδα που τον διαχειρίζεται, είναι να δημοσιοποιείται υλικό το οποίο έχει λογοκριθεί, απαγορευτεί ή οδηγήσει σε αντίποινα σε βάρος του δημιουργού του.
Οι ειδήσεις που θα μεταδίδονται ελέγχονται από μια συντακτική επιτροπή, αναρτώνται στην πρωτότυπη γλώσσα μετάδοσης και κατόπιν μεταφράζονται στα Αγγλικά ή τα Γαλλικά.
Εκτός του λογοκριμένου υλικού, η ιστοσελίδα έχει και έναν “οδηγό επιβίωσης” με εργαλεία και τεχνικές για όσους χρήστες επιθυμούν να καταστήσουν “ανώνυμη” την παρουσία τους στο διαδίκτυο, να κάνουν ασφαλή τη σύνδεσή τους και να κρυπτογραφήσουν τα έγγραφά τους.
Ίδρυμα για την Ελευθερία του Τύπου από το Wikileaks
Εν τω μεταξύ, ένα "Ίδρυμα για την ελευθερία του Τύπου" δημιουργήθηκε από προσωπικότητες των ΗΠΑ, περιλαμβανομένου του ηθοποιού Τζον Κιούζακ, το οποίο θα "χρηματοδοτήσει και θα υποστηρίξει τις οργανώσεις που δέχονται επίθεση επειδή δημοσίευσαν την αλήθεια", ανάμεσά τους και τον ιστότοπο WikiLeaks.
Το Ίδρυμα για την Ελευθερία του Τύπου (FOPF) προτίθεται να προωθήσει και να χρηματοδοτήσει "την επίμονη ερευνητική δημοσιογραφία, υπέρ του δημοσίου συμφέροντος που θα έχει ως στόχο να αποκαλύψει πράξεις κακοδιαχείρισης, τη διαφθορά και τις παράνομες πράξεις εκ μέρους της κυβέρνησης".
Το WikiLeaks έγινε παγκόσμια γνωστό το 2010 με τη δημοσίευση εμπιστευτικών κι απόρρητων εγγράφων του αμερικανικού στρατού για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, καθώς και περίπου 250.000 αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων.