Αφγανιστάν: Πανικός στην πρωτεύουσα – «Είδα ένα νεαρό κορίτσι να συνθλίβεται και να πεθαίνει»

Αφγανιστάν: Πανικός στην πρωτεύουσα  – «Είδα ένα νεαρό κορίτσι να συνθλίβεται και να πεθαίνει»

Αμερικανοί στρατιωτικοί πυροβολούν στον αέρα στο αεροδρόμιο στην Καμπούλ

Οι αμερικανοί στρατιωτικοί στους οποίους ανατέθηκε η φρούρηση του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ πυροβόλησαν στον αέρα σήμερα το πρωί για να απωθήσουν χιλιάδες Αφγανούς που είχαν μπει στον διάδρομο απογειώσεων και προσγειώσεων στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά την κατάληψη της εξουσίας από το κίνημα των Ταλιμπάν, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

«Έχω τρομοκρατηθεί. Πυροβόλησαν στον αέρα. Είδα ένα νεαρό κορίτσι να συνθλίβεται και να πεθαίνει» καθώς ποδοπατήθηκε από το πλήθος, είπε ο αυτόπτης μάρτυρας αυτός στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αφγανιστάν: Οι τελευταίοι διπλωμάτες της Τσεχίας έφυγαν

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, ο Αντρέι Μπάμπις, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι πτήση που μεταφέρει τσέχους διπλωμάτες και αφγανούς εργαζομένους και μέλη των οικογενειών τους, συνολικά 46 ανθρώπους, αναχώρησε από την Καμπούλ για την Πράγα χθες Κυριακή.

Ο κ. Μπάμπις ξεκαθάρισε ότι δεν θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες ωσότου αποπερατωθεί η επιχείρηση διάσωσης.

Η Πράγα αποφάσισε το Σάββατο να απομακρυνθούν οι δύο διπλωμάτες της που απέμεναν στην πρεσβεία, μαζί με αφγανούς εργαζομένους της, καθώς η κατάσταση επιδεινωνόταν ραγδαία. Κι άλλες δυτικές κυβερνήσεις προχωρούν στην εσπευσμένη εκκένωση των πολιτών τους.

Οι Ταλιμπάν μπήκαν στην Καμπούλ χθες, ενώ ο πρόεδρος Άσραφ Γάνι έφυγε από τη χώρα, με τους ισλαμιστές να βρίσκονται πια κοντά στην πλήρη ανάκτηση της εξουσίας στη χώρα μετά την αποχώρηση των αμερικανικών και των υπολοίπων ξένων στρατευμάτων έπειτα από δύο δεκαετίες πολέμου.

Η κυβέρνηση της Τσεχίας αποφάσισε επίσης να προχωρήσει στην εκκένωση δεκάδων Αφγανών οι οποίοι είτε εργάζονται γι’ αυτή ή είχαν συνεργαστεί με τα τσεχικά στρατεύματα που συμμετείχαν στην αποστολή του NATO στο Αφγανιστάν, κυρίως ως διερμηνείς όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Αφγανιστάν: Η πρεσβεία των ΗΠΑ εκκενώθηκε

Μέλη του αμερικανικού στρατού έστησαν «περίμετρο ασφαλείας» στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου μετέβη και ανασυντάσσεται το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας καθώς ετοιμάζεται να αναχωρήσει από το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη σχεδόν ολόκληρης της πρωτεύουσας της χώρας από τους Ταλιμπάν, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι πλέον τερματίστηκε η εκκένωση με απόλυτη ασφάλεια του προσωπικού της πρεσβείας» των ΗΠΑ στην Καμπούλ, ανέφερε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, ο Νεντ Πράις. «Όλο το προσωπικό της πρεσβείας βρίσκεται στο διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι, γύρω από το οποίο έστησε περίμετρο ασφαλείας ο αμερικανικός στρατός», πρόσθεσε ο ίδιος.