«Πρέπει να είναι οι τελευταίοι χώροι που κλείνουν»
Τα σχολεία που έχουν κλείσει λόγω της πανδημίας πρέπει να ξανανοίξουν, έκανε σήμερα έκκληση η Unicef, ενώ 600 εκατ. παιδιά σχολικής ηλικίας επηρεάζονται αυτή τη στιγμή από τα περιοριστικά μέτρα κατά της Covid.
«Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί… τα σχολεία πρέπει να είναι οι τελευταίοι χώροι που κλείνουν και οι πρώτοι που ξανανοίγουν», δήλωσε ο Τζέιμς Έλντερ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής των Ηνωμένων Εθνών που ασχολείται με τα παιδιά, σε τακτική ενημέρωση στη Γενεύη, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι κάποιες φορές πρόκειται για δύσκολη επιλογή για τις αρχές.
«Το άνοιγμα των σχολείων δεν μπορεί να περιμένει να εμβολιαστούν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί», δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι κυβερνήσεις και χορηγοί πρέπει να «προστατεύσουν τον προϋπολογισμό της εκπαίδευσης» παρά τις οικονομικές δυσκολίες που προκαλεί η πανδημία.
Αν και τα παιδιά του βόρειου ημισφαιρίου βρίσκονται ακόμα στις καλοκαιρινές τους διακοπές, στην ανατολική και νότια Αφρική, το 40% των παιδιών σχολικής ηλικίας στερούνται το σχολείο, δήλωσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, σε όλη την ήπειρο, που γνωρίζει μια ισχυρή έξαρση της πανδημίας εδώ και μήνες, η Unicef εκτιμά ότι 32 εκατ. παιδιά είτε είδαν να κλείνει το σχολείο τους είτε δεν έχουν επιστρέψει σε αυτό όταν ξανάνοιξαν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Και αυτό έρχεται να προστεθεί στα 37 εκατ. παιδιά που δεν λάμβαναν μόρφωση πριν από την πανδημία.
Στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, περίπου το ήμισυ των σχολείων έκλεισαν για 200 και πλέον ημέρες και στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική –όπου η αναστολή λειτουργίας των σχολείων είχε διάρκεια ρεκόρ— υπάρχουν 18 χώρες όπου τα σχολεία έχουν κλείσει τελείως ή μερικώς λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με τον Έλντερ.
«Η μόρφωση, η ασφάλεια, οι φίλοι και το φαγητό αντικαταστάθηκαν από την αγωνία, τη βία και τις εφηβικές εγκυμοσύνες», είπε ο εκπρόσωπος, που επικαλέστηκε το παράδειγμα της Ουγκάντα, όπου οι κυήσεις σε κορίτσια ηλικίας 10 έως 24 ετών αυξήθηκαν κατά 20% μεταξύ του Μαρτίου του 2020 και του Ιουνίου του 2021.
Σε ό,τι αφορά την τηλεκπαίδευση, είναι ανέφικτη για το ένα τρίτο των μαθητών σε όλο τον κόσμο.
Στη Νοτιοανατολική Ασία και την περιοχή του Ειρηνικού, 80 εκατ. παιδιά δεν είχαν καμία πρόσβαση σε τηλεκπαίδευση όταν το σχολείο τους έμεινε κλειστό.
Τα σχολεία στην Ουγκάντα για παράδειγμα έκλεισαν για 306 ημέρες με μόνο το 0,3% των νοικοκυριών να έχει σύνδεση στο διαδίκτυο.
Σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, η πανδημία θα κοστίσει 10.000 δισεκ. δολάρια σε απώλεια εσόδων σε αυτή τη γενεά μαθητών, είπε ο Έλντερ.