Απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών
Η επιστήμη έγινε πιο φτωχή με το θάνατο του νομπελίστα φυσικού, Στίβεν Γουάινμπεργκ (Steven Weinberg). Με το έργο του οποίου συνέδεσε τις 2 από τις 4 θεμελιώδεις δυνάμεις στη Φύση, την ασθενή πυρηνική και την ηλεκτρομαγνητική. Ο Γουάινμπεργκ πέθανε σε ηλικία 88 ετών, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν.
Όπως, επισημάνθηκε στην ΕΡΤ, το έργο του ήταν θεμελιώδες για το Καθιερωμένο Μοντέλο (Standard Model), τη συνολική θεωρία της φυσικής που περιγράφει τη συμπεριφορά των υποατομικών σωματιδίων. Το θεμελιώδες έργο του ήταν μια λεπτή, τρισέλιδη εργασία που δημοσιεύθηκε το 1967 στο επιστημονικό περιοδικό «Physical Review Letters» και είχε τίτλο «Ένα μοντέλο λεπτονίων».
«Ο καθηγητής Γουάινμπεργκ ξεκλείδωσε τα μυστήρια του σύμπαντος για εκατομμύρια ανθρώπους, εμπλουτίζοντας την αντίληψη της ανθρωπότητας για τη φύση και τη σχέση μας με τον κόσμο», ανέφερε ο Τζέι Χάρτζελ, πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Όστιν στην ανακοίνωση. «Εν ολίγοις, άλλαξε τον κόσμο».
Ο Γουάινμπεργκ γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1933. Η αγάπη του για την επιστήμη ξεκίνησε με ένα σετ χημείας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του πανεπιστημίου. Όταν ήταν 16 ετών, αποφάσισε να σπουδάσει θεωρητική φυσική. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ και απέκτησε διδακτορικό στη φυσική από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον το 1957.
Παντρεύτηκε τη σύζυγό του Λουίζ το 1954 και μαζί απέκτησαν μια κόρη, την Ελίζαμπεθ, το 1963. Το 1982, ο Γουάινμπεργκ μετακόμισε στο Όστιν όπου δίδαξε στο Πανεπιστήμιο φυσική και αστρονομία για δεκαετίες.
Η αιτία θανάτου του δεν γνωστοποιήθηκε, αλλά ο Αμερικανός επιστήμονας νοσηλευόταν στο νοσοκομείο για εβδομάδες.