Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίες στην πόλη Κάλι
Νέες συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις επιβολής της τάξης και διαδηλωτές ξέσπασαν στην πόλη Κάλι, στη νοτιοδυτική Κολομβία, με αποτέλεσμα έναν θάνατο μεταξύ των συμμετεχόντων στις κινητοποιήσεις και τέσσερις τραυματισμούς αστυνομικών, ανακοίνωσαν οι αρχές.
Τα επεισόδια ξέσπασαν το βράδυ της Πέμπτης, όταν αστυνομικοί προσπάθησαν να διαλύσουν διαδηλωτές με καλυμμένα πρόσωπα που είχαν στήσει οδόφραγμα σε οδικό άξονα που επιτρέπει στην πρόσβαση στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας της Λατινικής Αμερικής.
Οι αστυνομικοί έγιναν στόχος «πυρών με πυροβόλα όπλα» και ένας εξ αυτών «χτυπήθηκε» από σφαίρα, ενώ «άλλοι τρεις συνάδελφοί του τραυματίστηκαν», ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο υποδιοικητής της αστυνομίας στην Κάλι, ο αστυνομικός διευθυντής Γκιγιέν Αμάγια.
Ο Χουάν Νταβίντ Μουνιός, 23 ετών, σκοτώθηκε ενώ βρισκόταν στο οδόφραγμα, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της γραμματείας ασφαλείας της πόλης, χωρίς να διευκρινίσει τα αίτια του θανάτου του.
Οι ταραχές σημειώθηκαν στην περιοχή Πάσο δελ Κομέρσιο, όπου διαδηλωτές αποκλείουν συχνά δρόμους από την 28η Απριλίου, όταν εκδηλώθηκε το κίνημα κοινωνικής αμφισβήτησης εύρους άνευ προηγουμένου στο κράτος των Άνδεων, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.πολυβόλοό
Την Τρίτη η Εθνική Απεργιακή Επιτροπή, συλλογικότητα στην οποία συσπειρώνονται πολλές οργανώσεις που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, όχι όμως όλες, ανακοίνωσε πως αποφάσισε να ανασταλούν οι διαδηλώσεις ως την 20ή Ιουλίου. Είχε ήδη κάνει γνωστό πως ανέστειλε τις – άκαρπες – διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του προέδρου Ιβάν Ντούκε.
Ομάδες διαδηλωτών όμως συνεχίζουν να κινητοποιούνται και να στήνουν οδοφράγματα σε άξονες που βρίσκονται σε διάφορες συνοικίες στην Κάλι και στην πρωτεύουσα Μπογοτά.
Την Πέμπτη ο ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ίμον Γκίλμορ, εξέφρασε στον δεξιό αρχηγό του κράτους την «ανησυχία» του για τον βαρύ απολογισμό των θυμάτων των μαζικών κινητοποιήσεων.
Τουλάχιστον 62 άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο αστυνομικοί, έχουν σκοτωθεί τις περίπου πενήντα ημέρες της αμφισβήτησης, σύμφωνα με τις αρχές και τον Συνήγορο του Λαού, ανεξάρτητη δημόσια αρχή αρμόδια για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η κυβέρνηση του κ. Ντούκε καταδικάζει τους αποκλεισμούς δρόμων και διέταξε τη «μέγιστη ανάπτυξη» των δυνάμεων ασφαλείας για να αρθούν.
Ο δήμαρχος της Κάλι, ο Χόρχε Ιβάν Οσπίνα, υποστήριξε σε συνέντευξή του στον κολομβιανό ραδιοφωνικό σταθμό W ότι «εγκληματικές οργανώσεις που επιδίδονται σε διακίνηση ναρκωτικών» έχουν παρεισφρήσει στις τάξεις των διαδηλωτών στην πόλη του.
Η αμφισβήτηση στην Κολομβία, με έναυσμα τη διαμαρτυρία εναντίον φορολογικού νομοσχεδίου που πολύ γρήγορα μπήκε στο συρτάρι, μεταμορφώθηκε σε καταγγελία της κυβερνητικής πολιτικής, με τους συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις να αξιώνουν πιο αλληλέγγυες πολιτικές για να αντιμετωπιστεί ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας του νέου κορονοϊού, που βύθισε το 42% των περίπου 50 εκατομμυρίων Κολομβιανών στη φτώχεια.