«Τα νέα ευρήματα αναδεικνύουν μια υποεκτιμημένη επίπτωση της κλιματικής αλλαγής στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας»
Τα κύματα καύσωνα μπορούν να αυξήσουν την επιθετική συμπεριφορά των ασθενών στις ψυχιατρικές κλινικές, σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα, την πρώτη του είδους της που αναδεικνύει αυτήν τη συσχέτιση.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουλμ και του ψυχιατρείου ZfP Südwürttemberg, με επικεφαλής τον δρ Χανς Κνομπλάουχ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «BJPsych Open» του Βασιλικού Κολλεγίου Ψυχιάτρων της Βρετανίας, ανέλυσαν στοιχεία της περιόδου 2007-2019 από έξι γερμανικά ψυχιατρεία, που αφορούσαν συνολικά 164.435 ασθενείς. Κανένα ψυχιατρείο δεν διέθετε σύστημα κλιματισμού για τους ασθενείς.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η μελέτη συσχέτισε τις θερμοκρασίες με τη συμπεριφορά των ασθενών. Διαπιστώθηκε μια αύξηση κατά μέσο όρο 15% των περιστατικών επιθετικότητας τις μέρες που η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 30 βαθμούς Κελσίου. Όσο πιο ζεστή ήταν μια μέρα, τόσα περισσότερα ήταν τα περιστατικά λεκτικής και σωματικής επιθετικότητας προς το προσωπικό ή άλλους ασθενείς, φθάνοντας τα 11 ημερησίως τις μέρες με πάνω 33,5 βαθμούς Κελσίου.
Από την άλλη, δεν διαπιστώθηκε ότι τις μέρες με καύσωνα το προσωπικό των ψυχιατρείων ελάμβανε πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα, συνεπώς η επιθετικότητα των ασθενών σχετιζόταν μόνο με την αυξημένη θερμοκρασία.
«Η κλιματική αλλαγή σημαίνει ότι πολλές περιοχές του κόσμου θα βιώσουν σημαντικά πιο ζεστό καιρό στο μέλλον. Αν και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα πάνω στις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, τα ευρήματά μας μπορεί να έχουν πρακτικές επιπτώσεις για το πεδίο της ψυχικής υγείας, ιδίως στον σχεδιασμό και στην αρχιτεκτονική των νοσοκομείων», δήλωσε ο Κνομπλάουχ.
Ο καθηγητής Τίλμαν Στάινερτ επεσήμανε ότι «τα νέα ευρήματα αναδεικνύουν μια υποεκτιμημένη επίπτωση της κλιματικής αλλαγής στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Η αυξημένη επιθετικότητα είναι ένας δείκτης αυξημένου στρες και ενός περιβάλλοντος που αποτυγχάνει να βοηθήσει στην ανάκαμψη των ασθενών. Είναι επειγόντως αναγκαία η ανάληψη δράσης, ώστε να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα αυτής της μελέτης, να γίνουν επενδύσεις στα ψυχιατρικά νοσοκομεία και να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση, επειδή οι ψυχικά ασθενείς αξίζουν κάτι καλύτερο».
Εδώ θα δείτε τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.