Επίσης όσοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν δεν θα πληρώνονται από την 1η Ιουλίου
H πακιστανική επαρχία Παντζάμπ απείλησε σήμερα να κόψει το τηλέφωνο σε όσους θα αρνούνται να εμβολιαστούν κατά της Covid-19, σε μια χώρα όπου ένα πολύ μικρό τμήμα του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί κατά του νέου κορονοϊού.
Η επαρχία Σιντ έχει ήδη ανακοινώσει ότι οι δημόσιοι λειτουργοί που αρνούνται το εμβόλιο δεν θα πληρώνονται από την 1η Ιουλίου.
Την ώρα που το τρίτο κύμα μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό αρχίζει να σταθεροποιείται στο Πακιστάν, έπειτα από πολλές εβδομάδες περιορισμών, στην Παντζάμπ, την πιο πυκνοκατοικημένη επαρχία, με πρωτεύουσα τη Λαχώρη, η ζήτηση για τα εμβόλια έχει ήδη επιβραδυνθεί.
«Στην αρχή ήταν απλά μια πρόταση, όμως, καθώς ο κόσμος είναι πραγματικά διστακτικός, αποφασίσαμε να δράσουμε», εξήγησε ο Χάμαντ Ράζα, ο εκπρόσωπος Τύπου των υγειονομικών υπηρεσιών της Παντζάμπ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η δημόσια υπηρεσία τηλεπικοινωνιών αναμένεται να αποφασίσει πώς θα εφαρμοστεί αυτό το μέτρο στην πράξη.
Περίπου 10,5 εκατομμύρια δόσεις έχουν χορηγηθεί σε αυτήν την χώρα των 220 εκατομμυρίων κατοίκων, χάρη στη στήριξη, σε μεγάλο βαθμό, της Κίνας, αναφέρεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ.
Όμως, οι ανησυχίες σχετικά με τις παρενέργειες, όπως και η παραπληροφόρηση, με ορισμένους να ισχυρίζονται ότι τα εμβόλια προκαλούν στειρότητα, ακόμα και θάνατο σε διάστημα δύο ετών από τον εμβολιασμό, παρακωλύουν την εκστρατεία.
«Το εκπαιδευτικό επίπεδο στο Πακιστάν είναι πολύ χαμηλό και ορισμένοι διασπείρουν φήμες και παραπληροφόρηση», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σαλμάν Χασέεμπ, πρόεδρος της Ένωσης νέων γιατρών του Πακιστάν.
Η απειλή, εντούτοις, προκάλεσε δυσφορία στους πολίτες της Λαχώρης.
«Θα είναι δύσκολο για εμένα, εάν δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω το τηλέφωνό μου… όμως φοβάμαι πραγματικά το εμβόλιο», λέει η Σάιμα Μπίμπι, μια οικιακή βοηθός από τη Λαχώρη.
Για να παρακινήσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν, τους υπόσχονται ότι θα μπορούν να πάνε στον κινηματογράφο, σε αίθουσες δεξιώσεων και σε χώρους λατρείας.
Το Πακιστάν έχει καταγράψει 21.500 θανάτους από την Covid-19 επισήμως, όμως αυτός ο αριθμός θεωρείται υποτιμημένος, εξαιτίας της έλλειψης επαρκούς αριθμού διαγνωστικών τεστ.