«H κατάσταση αυτή καθιστά αδύνατο για τους ασθενείς να τρώνε κανονικά και να μιλούν»
Ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύθηκαν σε νοσοκομεία των ΗΠΑ ανέπτυξαν μία σοβαρή και πολύ επικίνδυνη παρενέργεια.
Ούτε οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακόμα τον μηχανισμό που ανέπτυξε ο κορονοϊός για την εμφάνιση αυτής της σοκαριστικής επίπτωσης, την οποία βίωσαν με τρόμο οι ασθενείς, ευτυχώς μετρημένοι στα δάχτυλα των δύο χεριών προς το παρόν.
Συγκεκριμένα, ο Δρ. James Melville, από το Κέντρο Επιστήμης Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας στη Σχολή Οδοντιατρικής του Χιούστον (UTHealth) δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι υπάρχουν εννέα τεκμηριωμένα περιστατικά μακρογλωσσίας σε ασθενείς με COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό είναι ένα μικρό ποσοστό των 33 εκατομμυρίων περιστατικών COVID που καταγράφηκαν στις ΗΠΑ από την αρχή της πανδημίας.
Οι ασθενείς αυτοί ανέπτυξαν πάρα πολύ πρησμένες γλώσσες, σε σημείο που η γλώσσα τους να κρέμεται έξω από το στόμα τους και να μην μπορούν να αναπνεύσουν από το στόμα, αλλά ούτε να φάνε, να πιούν νερό και βέβαια ούτε να μιλήσουν. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως μακρογλωσσία, όπως αναφέρει το healthstories.
Και οι εννέα ασθενείς είχαν νοσηλευθεί σε νοσοκομείο εκ των οποίων δύο είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ οι άλλοι επτά νοσηλεύτηκαν με COVID πριν αναπτύξουν την μακρογλωσσία.
Ο Melville ο οποίος έχει πραγματοποιήσει αρκετές επεμβάσεις για τη θεραπεία ασθενών με μακρογλωσσία βοηθώντας τους να επανακτήσουν τη χρήση της γλώσσας τους, είπε ότι «η κατάσταση αυτή καθιστά αδύνατο για τους ασθενείς να τρώνε κανονικά και να μιλούν».
Αν και δεν είναι ακόμη σαφές ποια είναι η σχέση μεταξύ του κορονοϊού και αυτής της κατάστασης, ο Melville είπε ότι φλεγμονώδη κύτταρα είχαν ανιχνευθεί στη γλώσσα των ασθενών.
«Νομίζω ότι σχετίζεται με το πού συνδέεται ο ιός και ποια είναι η ανοσολογική αντίδραση του σώματος σε αυτόν», δήλωσε ο Melville.
Ένας από τους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία από τον Melville ήταν ο Anthony Jones, από τη Lake City της Φλόριντα.
Ο Τζόουνς επιβίωσε από την COVID-19 μετά από ένα μήνα νοσηλείας στο νοσοκομείο, αλλά η γλώσσα του παρέμεινε πρησμένη.
«Ο γιατρός του είπε ότι μπορούσε να κάνει χειρουργική επέμβαση, αλλά δεν μπορούσε να εγγυηθεί ότι ο Άντονι θα φάει ποτέ ή θα μιλήσει ξανά», δήλωσε η μητέρα του, Mary Ann Jones, στην UTHealth News.
Ένας γιατρός είπε στην οικογένεια ότι η κατάσταση ονομάζεται μακρογλωσσία και η Mary Ann Jones άρχισε να ψάχνει στο διαδίκτυο για περισσότερες πληροφορίες. Βρήκε μια μελέτη που δημοσίευσε ο Melville και ήρθε σε επαφή με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να τους βοηθήσει.
Ο Melville είπε στο UTHealth News ότι η μακρογλωσσία του Jones χαρακτηρίστηκε τεράστια.
«Είναι ψυχολογικά καταθλιπτικό επειδή θεωρείται περίεργο. Οι ασθενείς πρέπει να τρώνε με σωληνάκι και έχουν μόνιμη τραχειοστομία ενώ υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης. Η γλώσσα στεγνώνει εντελώς, οπότε πρέπει να την τυλίξεις για να διατηρηθεί η υγρασία, ώστε να μην ραγίσει και αρχίσει να αιμορραγεί», είπε.
Ο Melville χειρούργησε με επιτυχία τον Jones και μέσα σε μια εβδομάδα, ο ασθενής μπόρεσε να μιλήσει και άρχισε σιγά σιγά να καταπίνει ξανά υγρά και μαλακά στερεά.
Η χειρουργική επέμβαση διάρκειας 45 λεπτών, «επιτρέπει πλήρη αίσθηση, πλήρη λειτουργική ομιλία και σχεδόν 100% γεύση. Η γλώσσα είναι κατά 95% μυς, έτσι θεραπεύεται γρήγορα», πρόσθεσε ο Melville.
Ο γιατρός δήλωσε ότι θα ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστώσει αν οι ασθενείς με COVID-19 που ανέπτυξαν μακρογλωσσία έχουν κάποια κοινά γενετικά χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να διαφωτίσουν την κατάσταση – και ενδεχομένως να την αποτρέψουν.