Συνεχόμενες επιθέσεις δέχεται η υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων
Από την ημέρα της επιλογή της ως υποψήφιας καγκελαρίου των Πρασίνων η Αναλένα Μπέρμποκ πρέπει συνεχώς να υπερασπίζεται τον εαυτό της κατά της εκστρατείας μίσους εναντίον της στο διαδίκτυο. Κυκλοφορούν πλαστά αποσπάσματα δηλώσεων της και βίντεο, όπως επίσης και μια πλαστή γυμνή φωτογραφία της κι όλος αυτός ο χαμός πριν τις εκλογές στη Γερμανία.
Οι ανιχνευτές ψευδών ειδήσεων της διαδικτυακής πύλης Mimikama έχουν βαρεθεί να συλλέγουν ψευδείς ειδήσεις για την συμπρόεδρο των Πρασίνων από τα κοινωνικά δίκτυα. «Από τότε που η Αναλένα Μπέρμποκ εξελέγη υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων, οι ψευδείς ειδήσεις για την πολιτικό έχουν αυξηθεί κατακόρυφα», λέει ο Αντρέ Βολφ, ο εκπρόσωπος της ερευνητικής πλατφόρμας ψευδών ειδήσεων «Mimikama».
Η Μπέρμποκ έχει γίνει ο υπα'αριθμόν ένα εχθρός ακροδεξιών εξτρεμιστικών κύκλων, αλλά όχι μόνο αυτών. Ο αχαλίνωτος μισογυνισμός ορισμένων στρέφεται επίσης με σκληρότητα ενάντια της 40χρονης. Το τελευταίο παράδειγμα είναι μια γυμνή φωτογραφία που υποτίθεται ότι είναι η «νεανική αμαρτία» της, αλλά στην πραγματικότητα προέρχεται από ερωτικές ιστοσελίδες και δείχνει ένα ρωσικό μοντέλο. Η φωτοφραφία συνοδεύεται από την φράση που υποτίθεται ότι είχε πεί η Μπέρμποκ: «Ήμουν νέα και χρειαζόμουν τα χρήματα»....
Οι επιθέσεις εναντίον γυναικών πολιτικών στο Διαδίκτυο δεν είναι νέο φαινόμενο και η Μπέρμποκ δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι γυμνές φωτογραφίες γυναικών πολιτικών αποσκοπούν στο να τις υποβαθμίσουν, να βλάψουν την ακεραιότητά τους και να τις εκφοβίσουν. Όμως, όσες δέχονται τέτοιες επιθέσεις, αμύνονται και η Μπέρμποκ δεν αποτελέι εξαίρεση.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ, για να εντοπίσουν τις ψευδείς ειδήσεις για την υποψήφια καγκελάριό τους, οι Πράσινοι δημιούργησαν τη δική τους «πυροσβεστική υπηρεσία του διαδικτύου». Μια ομάδα μελών του κόμματος αναζητά ψευδείς αναφορές για την Μπέρμποκ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτούς που τις διαδίδουν.
Ο Βολφ αμφιβάλλει εάν τέτοιες ατομικές προσπάθειες έχουν αποτέλεσμα «διότι οι ψευδείς ειδήσεις έχουν μεγάλη εμβέλεια», όπως είπε στο ntv.de. «Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν χρειάζεται να διορθωθούν. Αλλά σας συμβουλεύω να μην το δοκιμάσετε ως άτομο. Είτε θα σας μπλοκάρουν,είτε θα γίνετε εσείς ο στόχος. Επιπλέον, μια προκατασκευασμένη γνώμη είναι δύσκολο να ανατραπεί, ιδίως από Πράσινους ψηφοφόρους, αφού αποκλείονται», πρόσθεσε. Γιατί λοιπόν το κόμμα των Πρασίνων προσπαθεί;
Την απάντηση δίνουν τα λεγόμενα «Sharepics», στα οποία αποδίδονται επινοημένα αποσπάσματα ρήσεων της Μπέρμποκ, τα οποια ταιριάζουν στο αφήγημα των Πρασίνων ως «κόμμα των απαγορεύσεων»: Η Μπέρμποκ θέλει να απαγορεύσει τα ιδιωτικά κατοικίδια ζώα για οικολογικούς λόγους ή να καταργήσει τη σύνταξη για τις χήρες ώστε να επενδυθούν τα χρήματα που αποδεσμεύονται για την ενσωμάτωση των προσφύγων.
Και οι δύο ψευδείς δηλώσεις αποσκοπούν στο να παραμένει μια αμφιβολία, με την έννοια ότι ορισμένοι θα μπορούσαν να σκεφτούν ότι «από τους Πράσινους μπορεί να τα περιμένει κανείς όλα». Τέτοιες απόπειρες παραπληροφόρησης είναι πολύ πιο επικίνδυνες για το κόμμα από μια ψεύτικη γυμνή φωτογραφία, διότι ο ψηφοφόρος ο οποίος ενημερώνεται από τον κίτρινο τύπο και επηρεάζεται από τους τίτλους του ανησυχεί για μια φερόμενη προγραμματισμένη απαγόρευση των μπάρμπεκιου ή των μονοκατοικιών...
Ο Βολφ θεωρεί ιδιαίτερα ύποπτο το γεγονός ότι τέτοια αθέμιτα μέσα αναπαράγονται μερικές φορές και από πολιτικούς αντιπάλους. Προειδοποιεί δε ότι «με τη βοήθεια ψευδών ειδήσεων, δεν μπορούν να κερδηθούν οι αμφιταλαντευόμενοι ψηφοφόροι. Αντίθετα, οι ψευδείς ειδήσεις οδηγούν σε περαιτέρω διάσπαση του πολιτικού φάσματος. Αυτό είναι επικίνδυνο, παρεμπιπτόντως, και για το κόμμα, το οποίο διαδίδει τέτοιες ειδήσεις με υπονοούμενα».
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, το άιτημα 300 μελών του κόμματος των Πρασίνων για διαγραφή από το προεκλογικό πρόγραμμά τους η λέξη «Γερμανία» δημιούργησε εντυπώσεις. Επιβεβαιωνόταν το αφήγημα ότι οι Πράσινοι θέλουν να καταργήσουν την Γερμανία. Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) πολιτικοί το συμμερίστηκαν. Ο Γενικός Γραμματέας τoυ CSU Μάρκους Μπλούμε κατηγόρησε μάλιστα το κόμμα των Πρασίνων για «διαταραγμένη σχέση με την πατρίδα».
Οι επικριτές των Πρασίνων απέκρυψαν όμως το γεγονός ότι μόνο 300 μέλη του κόμματος υποστήριξαν την πρόταση - επί συνόλου 106.000 μελών. Η αμφιβολία όμως θα αιωρείται έως το συνέδριο του Ιουνίου οπότε και θα συζητηθεί και αυτό το θέμα, μεταξύ πολλών άλλων σημαντικότερων. Αυτό που μένει στον ψηφοφόρο, ωστόσο, είναι η αίσθηση ότι οι Πράσινοι θέλουν να κυβερνήσουν μια χώρα την οποία κατά βάθος δεν μπορούν να υποφέρουν.
Είναι αλήθεια ότι το κόμμα εκφράζει το αντίθετο από την «συνέχιση της ίδιας πολιτικής» της Μέρκελ, κάτι που δυσκολεύει το CDU δημοσκοπικά, αλλά αυτό είναι ακριβώς και η αχίλλειος πτέρνα των Πρασίνων : Εάν ο ψηφοφόρος δεν ξέρει τι να περιμένει, όταν αμφιβάλλει, πιστεύει ότι πολλά πράγματα είναι εφικτά, όπως λ.χ. η απαγόρευση των πτήσεων, των αυτοκινήτων, ίσως και απαγόρευση κατοικιδίων ζώων. Η Μπέρμποκ αναλαμβάνει τώρα εκ μέρους του κόμματός της να βρει τρόπο να αντιμετωπίσει τόσο τις επιθέσεις αναφορικά με τις θέσεις του κόμματός της όσο και τις προσωπικές.
Για την Πράσινη ηγέτιδα ελλοχεύει ο κίνδυνος μια αμυντικής προεκλογικής εκστρατείας. Η Μπέρμποκ απάντησε στους τελευταίους ισχυρισμούς στο διαδίκτυο, ότι είχε εξωραΐσει το βιογραφικό της, με τη δημοσίευση των ακαδημαϊκών της πιστοποιητικών και επειδή η ψευδής είδηση διαδόθηκε από έναν Αυστριακό δημοσιογράφο στο Twitter.
Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η ηγεσία του κόμματος θεώρησε ότι θα ήταν πολύ επικίνδυνο να μην αντιδράσει. Ο αρχηγός των προεκλογικών εκστρατειών των Πρασίνων, Μίχαελ Κέλνερ, κάνει τώρα λόγο για μια νέα διάσταση των επιθέσεων - και δη σε μια εποχή που είναι πιο φορτισμένη και ευμετάβλητη λόγω του κορονοϊού σε σχέση με τις προηγούμενες ομοσπονδιακές εκλογές.
Ο εκπρόσωπος της «Mimikama» Αντρέ Βολφ πιστεύει επίσης ότι η μαζικότητα των επιθέσεων εναντίον της υποψήφιας καγκελαριίυ των Πρασίνων θα αυξηθεί, ακριβώς επειδή είναι νεαρή και μορφωμένη. «Αυτό είναι ένα πρόβλημα ειδικά για συντηρητικά ακροατήρια.
Πολλοί άνδρες θα θεωρήσουν την κοινωνική πρόοδο των γυναικών ως τη δική τους κοινωνική παρακμή. Μερικοί από αυτούς συμφώνησαν με τις ύβρεις εναντίον της Μπέρμποκ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Άλλοι τις νομιμοποίησαν δια της σιωπής. Και οι δύο βοηθούν τελικά τους ακροδεξιούς προπαγανδιστές. Προφανώς, ακόμη και η ηγεσία του κόμματος αμφιβάλλει ότι θα σταματήσει η λεκτική κακοποίηση. Από τότε που είναι υποψήφια για καγκελάριος, η Μπέρμποκ βρίσκεται υπό αστυνομική προστασία.