Τι δείχνουν οι τελευταίες μελέτες
Οι επιστήμονες μελετούν ευρέως τους λόγους για την αύξηση μυωπίας στα παιδιά. Η μειωμένη έκθεση στο φυσικό φως του εξωτερικού χώρου είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην αύξηση της μυωπίας στα παιδιά σε όλο τον κόσμο.
Η αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης μυωπίας σχετίζεται με αλλαγές στη συμπεριφορά των παιδιών, ειδικά αυτή την περίοδο της πανδημίας, όπου είναι αναγκασμένα να περνούν λιγότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης της Covid-19, πολλά παιδιά σε όλο τον κόσμο, πέρασαν πολλές ώρες μπροστά στις οθόνες αντί να απολαμβάνουν το φως της ημέρας.
Η τάση για ανάπτυξη μυωπίας καθορίζεται από τα γονίδια και το περιβάλλον. Τα παιδιά με έναν ή και τους δύο γονείς με προβλήματα όρασης είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν μυωπία. Ωστόσο, ενώ τα γονίδια χρειάζονται πολλούς αιώνες για να αλλάξουν, η μυωπία στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε από 25% που ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1970, σε σχεδόν 42% τρεις δεκαετίες αργότερα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός μπορεί να είναι μυωπικός έως το 2050.
Δεδομένου ότι τα γονίδια δεν αλλάζουν τόσο γρήγορα, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες και ιδίως η μειωμένη έκθεση των παιδιών στο φυσικό φως, είναι η πιθανή αιτία της αύξησης της μυωπίας, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι μήνες εγκλεισμού λόγω της πανδημίας μπορεί να επιταχύνουν την αύξηση της μυωπίας στα μικρά παιδιά. Μια καναδική μελέτη εξέτασε τη σωματική δραστηριότητα των παιδιών, τον χρόνο που πέρασαν σε εξωτερικούς χώρους, καθώς και τις ώρες που πέρασαν μπροστά στις οθόνες και τη χρήση κοινωνικών μέσων κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων στις αρχές του 2020. Οι ερευνητές της μελέτης, διαπίστωσαν ότι τα 8χρονα πέρασαν κατά μέσο όρο περισσότερες από πέντε ώρες την ημέρα μπροστά σε οθόνες, πέρα από τον χρόνο που χρειάζονταν για τη σχολική τους εργασία.
Μια άλλη μελέτη στην οποία συμμετείχαν παιδιά σχολικής ηλικίας στην Κίνα μετά από πέντε μήνες εγκλεισμού, επιβεβαίωσαν τα ανησυχητικά ευρήματα σχετικά με την αύξηση των ποσοστών της μυωπίας.
Ερευνητές από τα Πανεπιστήμιο Έμορυ, Μίσιγκαν και από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Tianjin στην Κίνα, ανέφεραν σημαντική μείωση της οπτικής οξύτητας σε 123.535 παιδιά δημοτικού μετά το κλείσιμο των σχολείων στην χώρα, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο 2020.
Σε σύγκριση με τα αποτελέσματα των προηγούμενων ετήσιων οφθαλμολογικών εξετάσεων, η ικανότητά τους να δουν μακρινά αντικείμενα είχε μειωθεί κατακόρυφα, ειδικά στα παιδιά 6 έως 8 ετών. Τα παιδιά έγιναν πολύ πιο μυωπικά από το αναμενόμενο, με βάση τις αλλαγές στην οξύτητα που μετρήθηκαν στην αρχή της σχολικής χρονιάς από το 2015 έως το 2019. Ωστόσο, δεν βρέθηκε παρόμοια δραματική μείωση της οξύτητας μεταξύ των μεγαλύτερων παιδιών.
«Δεδομένου ότι τα μικρότερα παιδιά είχαν λιγότερα μαθήματα, η αύξηση της μυωπίας δεν φαίνεται να προκαλείται από δραστηριότητες όπως ανάγνωση, πληκτρολόγηση ή βιντεοπαιχνίδια», έγραψε η ερευνητική ομάδα. Αντίθετα, είπαν, η έλλειψη έκθεσης στο φυσικό φως είναι η πιο πιθανή εξήγηση.
Ο Δρ. Νιλ Μπρέσλερ, οφθαλμίατρος που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, δήλωσε ότι η υψηλή ένταση του φυσικού φωτός έχει σημαντική επίδραση στο σχήμα του ματιού, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει το εάν οι εικόνες φαίνονται καθαρά.
Η μυωπία είναι διαθλαστική ανωμαλία του ματιού, κατά την οποία οι ακτίνες του φωτός δεν συγκεντρώνονται στον αμφιβληστροειδή, όπως είναι το φυσιολογικό, αλλά σε κάποιο σημείο μπροστά από αυτόν, σημειώνεται στην ΕΡΤ. Για αυτόν τον λόγο, απαιτείται ένας διορθωτικός φακός για να ανακατευθύνει τις εισερχόμενες ακτίνες έτσι ώστε τα μακρινά αντικείμενα να είναι εστιασμένα.
Τα μωρά δεν γεννιούνται με όλες τις οπτικές δεξιότητες που θα χρειαστούν στη ζωή τους. Όσο μεγαλώνουν, τα μάτια τους επιμηκύνονται για να σχηματίσουν μια σφαίρα, επιτρέποντας στις εικόνες να συγκεντρωθούν στον αμφιβληστροειδή. Ωστόσο, εάν η επιμήκυνση δεν σταματήσει σε κάποιο σημείο, τα μάτια γίνονται πιο ωοειδή και οι εικόνες συγκλίνουν έπειτα μπροστά από τον αμφιβληστροειδή, ο ορισμός της μυωπίας. Το φυσικό εξωτερικό φως διεγείρει την απελευθέρωση ντοπαμίνης που μπορεί να επιβραδύνει την επιμήκυνση του ματιού, δήλωσε ο Δρ Μπρέσλερ.
Αν και η άνοδος της μυωπίας συμβαίνει παγκοσμίως, στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας καθώς το 80% έως 90% των μαθητών λυκείου είναι μυωπικοί.
Αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες, είναι το γεγονός ότι τα άτομα με μυωπία είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν απειλητικές για την όραση επιπλοκές αργότερα στη ζωή, όπως καταρράκτη, γλαύκωμα και εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας.
Σήμερα, υπάρχουν ορισμένες θεραπείες που ίσως να μπορούν να αποτρέψουν τη μυωπία από το να γίνει παθολογική. Μία μέθοδος που μελετάται είναι η χρήση πολυεστιακών φακών επαφής με υψηλή μεγεθυντική ισχύ για την επιβράδυνση της εξέλιξης της μυωπίας στα παιδιά.
Μια άλλη προσέγγιση, που σήμερα θεωρείται πιο ελπιδοφόρα, είναι η χρήση οφθαλμικών σταγόνων ατροπίνης για την ελαχιστοποίηση της αδικαιολόγητης επιμήκυνσης του ματιού. Μια τρίτη μέθοδος, που ονομάζεται ορθοκερατολογία, μια μη χειρουργική διαδικασία, που χρησιμοποίει ειδικά σχεδιασμένους αεροδιαπερατούς φακούς επαφής, οι οποίοι φοριούνται στον ύπνο και μειώνουν την μυωπία προσφέροντας καθαρή όραση κατά την διάρκεια της ημέρας χωρίς γυαλιά ή φακούς επαφής.