Κάναμε βουτιά στην ιστορία και βγάλαμε θησαυρούς! Δηλαδή όχι ακριβώς εμείς, οι αρχαιολόγοι!
Το 2012 ήταν μια χρονιά ιδιαίτερα πλούσια σε αρχαιολογικές ανακαλύψεις και απόκτηση γνώσεων σχετικά με το παρελθόν της ανθρωπότητας.
“Ίσως η μεγαλύτερη ανακάλυψη του 2012 να είναι ότι βρισκόμαστε ακόμα εδώ”, γράφουν χαριτολογώντας οι συντάκτες του αμερικανικού περιοδικού Archaeology που τώρα ετοιμάζουν το τεύχος Ιανουαρίου/ Φεβρουαρίου 2013, αναφερόμενοι βέβαια στην περιβόητη προφητεία των Μάγια για το τέλος του κόσμου.
Το περιοδικό κάνει έναν απολογισμό της χρονιάς που σχεδόν εξέπνευσε και παρουσιάζει...
Τις 10 σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις της χρονιάς.
Μάσκες των Μάγια
Χρονολογούνται μεταξύ 350 και 400 μΧ και βρέθηκαν στην πόλη Ελ Ζοτζ στη Γουατεμάλα. Απεικονίζουν τον πλανήτη Ήλιο σε διάφορες φάσεις στον ουρανό, αλλά και πλανήτες όπως η Αφροδίτη, “μια ουράνια συμφωνία”, όπως αποκάλεσαν τις αναπαραστάσεις οι αρχαιολόγοι. Έχουν ύψος περίπου 1,5 μέτρο και διακοσμούσαν έναν ναό στην κορυφή της πυραμίδας Ελ Ντιάμπλο.
Οι Νεάντερταλ έπιναν φαρμακευτικά... ματζούνια
Μια σειρά αναλύσεων που πραγματοποίησαν δυο ερευνητές από το Καταλανικό Ινστιτούτου Ερευνών και Προηγμένων Σπουδών στην Ισπανία και το βρετανικό Πανεπιστήμιο Γιορκ, αποκάλυψαν ότι οι Νεάντερταλ κατανάλωναν φαρμακευτικά φυτά. Η ομάδα, εξετάζοντας τα χημικά κατάλοιπα που βρέθηκαν στα δόντια πέντε Νεάντερταλ, ηλικίας μεταξύ 50.600 και 47.300 ετών, εντόπισαν μεταξύ των τροφών που είχαν καταναλώσει και τα πικρά στη γεύση χαμομήλι και αχίλλεια. Μια ανακάλυψη που ανοίγει τον δρόμο και για άλλες σημαντικές αποκαλύψεις σχετικά με τη διατροφή ανθρωποειδών, που έζησαν πριν από εκατομμύρια χρόνια.
Το αρχαιότερο δηλητήριο του κόσμου
Στη Νότια Αφρική βρέθηκε ένα οδοντωτό ξύλινο ραβδί, ηλικίας 24.000 ετών, περιέχει το αρχαιότερο δηλητήριο. Από αρχαιοτάτων χρόνων όπως αποδεικνύεται, οι κυνηγοί μόλυναν τα βέλη τους με δηλητήριο για να είναι πιο αποτελεσματικά.
Μια μακάβρια θρησκευτική τελετή
Μια μακάβρια ανακάλυψη έκαναν οι αρχαιολόγοι στο Τέμπλο Μαγιόρ, έναν από τους κύριους ναούς των Αζτέκων, εκεί που σήμερα βρίσκεται η Πόλη του Μεξικού. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν περισσότερα από 1.000 οστά, μεταξύ των οποίων 45 κρανία και 250 γνάθοι, συγκεντρωμένα γύρω από τον σκελετό γυναίκας. Η ανακάλυψη, ωστόσο, δεν σταματούσε εκεί: Κάτω από μια ηφαιστειακή πλάκα, που χρησιμοποιούσαν για ανθρωποθυσίες, βρέθηκαν άλλα πέντε κρανία διάτρητα, προφανώς για την τοποθέτησή τους σε πασσάλους.
Τα καρφιά του Καίσαρος... στη Γερμανία
75 αρχαίων καρφιών από τις σόλες σανδαλιών ανακαλύφθηκαν σε περιοχή της πόλης Hermeskeil στη νοτιοδυτική Γερμανία. Αυτό οδήγησε στην αποκάλυψη ενός ρωμαϊκού στρατοπέδου του 50 πΧ, εποχή που ο Ιούλιος Καίσαρας πραγματοποιούσε τρεις εκστρατείες κατά των Γαλατών και των ισχυρών ηγετών τους.
Η αρχαιότερη “ροζ” τέχνη
Ένα γυναικείο γενετικό όργανο, χαραγμένο σε βράχο του σπηλαίου Αμπρί Καστανέ βρέθηκε στη Γαλλία. Πρόκειται για ένα από τα πρωιμότερα δείγματα βραχογραφίας στην Ευρώπη, ηλικίας περίπου 37.000 ετών.
Το αρχαιότερο κεραμικό αγγείο
Η αρχαιότερη κεραμική που βρέθηκε ποτέ είναι ηλικίας 19 ως 20 χιλιάδων ετών. χρόνια. Πρόκειται για ένα αγγείο που ανακαλύφθηκε σπήλαιο Xianrendong, στην επαρχία Jiangxi, της νοτιανατολικής Κίνας. Έτσι, η θεωρία ότι η ανακάλυψη των αγγείων για τη συλλογή, την αποθήκευση και το μαγείρεμα τροφών αποτέλεσε μέρος της Νεολιθικής Επανάστασης πριν από περίπου 10.000 χρόνια, θα πρέπει μάλλον να αναθεωρηθεί!
Μια μούμια στην Ευρώπη
Παρ' ότι στην Αίγυπτο ήταν κοινή πρακτική, η μουμιοποίηση στην Ευρώπη δεν εφαρμοζόταν σχεδόν καθόλου. Έτσι η ανακάλυψη μιας μούμιας από την Εποχή του Χαλκού στο Νότιο Γιουίστ, του βρετανικού συμπλέγματος των Εβρίδων θεωρείται τεράστιας σημασίας. Πρόκειται για ένα ζευγάρι ηλικίας 3.000 ετών, που είχαν όμως ακόμη πολλά ενδιαφέροντα πράγματα να αποκαλύψουν, καθώς τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα αποτελούνταν από διαφορετικά μέλη άλλων σκελετών, κάποια μάλιστα παλαιότερα από τα άλλα, ένα περίπλοκο αίνιγμα που μένει να λύσουν οι αρχαιολόγοι.
Κάποιο θησαυρός έχει... ο λάκκος!
Χρυσά κοσμήματα και νομίσματα περιέχονταν σε ένα λάκκο που ήρθε στο φως το καλοκαίρι. Βρισκόταν στην αυλή ενός αρχαίου κτιρίου στην περιοχή Kiryat Gat, στο νότιο Ισραήλ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, χρονολογείται μεταξύ 132 και 135 μΧ, την εποχή της εξέγερσης του Bar Kokhba, μια από τις μεγαλύτερες εβραϊκές επαναστάσεις κατά των Ρωμαίων.
Ένα πλοίο στις Πυραμίδες
Το σχόλιο από το ημερολόγιο του θρυλικού Γάλλου αιγυπτιολόγου Πιέρ Μοντέ το 1914, περί ενός ξύλινου πατώματος δίπλα σε τάφο της Πρώτης Δυναστείας (3150-2890 πΧ) στο Αμπού Ραουάς (8 χλμ. νότια της Γκίζας), οδήγησε σχεδόν έναν αιώνα μετά στην ανακάλυψη ενός μεγάλου ξύλινου τελετουργικού πλοίου του 2950 πΧ, το οποίο είναι και το αρχαιότερο πλοίο που έχει βρεθεί στην Αίγυπτο.