«Οι κατηγορίες με στόχο την Τουρκία είναι άδικες»
Για «άδικες κατηγορίες» εναντίον της κάνει λόγο η Τουρκία, μετά την γκάφα του τουρκικού πρωτοκόλλου στη διάρκεια επίσκεψης στην Άγκυρα της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, υποστηρίζοντας πως η διάταξη των καθισμάτων είχε προταθεί από την ευρωπαϊκή πλευρά, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Τα αιτήματα της ΕΕ έγιναν σεβαστά. Αυτό σημαίνει πως η διάταξη των καθισμάτων έγινε με δικό της αίτημα. Οι υπηρεσίες μας για το πρωτόκολλο συναντήθηκαν πριν από τη σύνοδο και τα αιτήματά τους (της ΕΕ) έγιναν σεβαστά», υποστήριξε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβουσογλου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Οι κατηγορίες με στόχο την Τουρκία είναι άδικες», είπε.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Τουρκία αισθάνθηκε υποχρεωμένη να κάνει αυτή τη διευκρίνιση για «τις κατηγορίες των οποίων είναι στόχος».
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σάστισε όταν ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κάθισε την Τρίτη στο μοναδικό κάθισμα που ήταν διαθέσιμο δίπλα στον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο προεδρικό μέγαρο.
Ένα βίντεο του επεισοδίου δείχνει την πρώτη γυναίκα επικεφαλής του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ και τη μοναδική γυναίκα στις συνομιλίες να στέκεται για λίγο έκπληκτη κοιτάζοντας του δύο ήδη καθισμένους άνδρες, πριν καθίσει και εκείνη σ' έναν καναπέ κοντά στα κύρια καθίσματα.
Το βίντεο αναμεταδόθηκε ευρύτατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προκάλεσε αντιδράσεις εναντίον της Άγκυρας σχετικά με το πρωτόκολλο, καθώς και εναντίον του Μισέλ επειδή δεν υπερασπίσθηκε τη συνάδελφό του πρόεδρο.
Ο Τσαβούσογλου, ο οποίος καθόταν στον καναπέ που ήταν απέναντι από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποστήριξε σήμερα πως η διάταξη των καθισμάτων ήταν σύμφωνη με το διεθνές πρωτόκολλο και πως η Τουρκία δέχεται «άδικες κατηγορίες».
«Η Τουρκία είναι ένα κράτος με βαθιές ρίζες, δεν είναι η πρώτη φορά που φιλοξενεί έναν προσκεκλημένο. Το πρωτόκολλο που ακολουθήθηκε για τις συναντήσεις στην Τουρκία είναι μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς πρωτοκόλλου. Το ίδιο έγινε κι εδώ», δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.
Το Ρόιτερς σημειώνει πως υπήρχαν τρία καθίσματα όταν, στο παρελθόν, ο Ερντογάν επισκεπτόταν τις Βρυξέλλες για συνομιλίες με τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που εκπροσωπούν από κοινού τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Σαρλ Μισέλ «λυπάται» για το περιστατικό
Υπενθυμίζεται ότι ο Σαρλ Μισέλ, αναφερόμενος στο περιστατικό, ανέφερε ότι οι μερικές εικόνες που εμφανίστηκαν έδωσαν την εντύπωση ότι ήμουν αναίσθητος σε αυτήν την κατάσταση. Τίποτα δεν απέχει πιο πολύ από την πραγματικότητα ούτε από τα βαθιά συναισθήματά μου. Ούτε τέλος από τις αρχές του σεβασμού που μου φαίνονται απαραίτητες».
«Λυπάμαι λοιπόν για δύο λόγους. Πρώτον, με την εντύπωση ότι ήμουν αδιάφορος για την αδεξιότητα του πρωτοκόλλου έναντι της Ούρσουλα. Και ακόμη περισσότερο επειδή έχω την τιμή να συμμετέχω σε αυτό το ευρωπαϊκό σχέδιο, στο οποίο δύο μεγάλοι θεσμοί από τους τέσσερις διευθύνονται από γυναίκες, την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και την Κριστίν Λαγκάρντ. Και επίσης είμαι υπερήφανος που μια γυναίκα, η πρώτη στην ιστορία, με αντικατέστησε ως πρωθυπουργό του Βελγίου.
Τέλος, λυπάμαι, διότι αυτή η κατάσταση επισκιάζει τη μεγάλη και επωφελή γεωπολιτική δουλειά, που κάναμε μαζί στην Άγκυρα, και της οποίας ελπίζω ότι η Ευρώπη θα καρπωθεί τα οφέλη» δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ.