Στο «στόχαστρο» βρίσκονται περισσότερα από 100 σχολεία, κυρίως ιδιωτικά
Μεγάλη έρευνα ξεκινάει σε πρωτοκλασάτα σχολεία, ιδίως ιδιωτικά, της Μεγάλης Βρετανίας μετά από καταγγελίες για μισογυνισμό, σεξουαλικές παρενοχλήσεις και κακοποιητικές συμπεριφορές.
Όπως αναφέρει η DW, στο επίκεντρο εθνικής έρευνας βρίσκονται πολλά σχολεία στη Μεγάλη Βρετανία μετά και τις καταγγελίες για «κακοποιητικές συμπεριφορές» και «κουλτούρα βιασμού» εντός των τοιχών τους, ανοίγοντας έτσι το μεγάλο κεφάλαιο της εκπαίδευσης στη χώρα. Η πρόσφατη δολοφονία της Σάρα Έβεραρνταλλά και οι περισσότερες από 6.000 καταγγελίες μαθητών και σπουδαστών που μοιράστηκαν στον ιστότοπο «Everyone’s Invited» που λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2020, ήταν το εφαλτήριο για την κυβέρνηση που έχει ήδη σχηματίσει μία ομάδα από αξιωματούχους του Υπουργείου Εσωτερικών, Παιδείας και υψηλόβαθμους της αστυνομίας ώστε να διερευνήσει τις υποθέσεις αυτές αλλά και να αποκαλύψει τυχόν συγκαλύψεις των εκπαιδευτικών στα εν λόγω σχολεία.
Σύμφωνα με την Scotland Yard τα σχολεία ξεπερνούν σε αριθμό τα 100 και στη μακρά λίστα τους βρίσκονται ιδιωτικά και κρατικά ιδρύματα, ανάγοντας έτσι το θέμα σε «εθνικό ζήτημα», σύμφωνα με τον επικεφαλής της Metropolitan Police για βιασμούς και σεξουαλικά αδικήματα.
Mείζον θέμα η ασφάλεια των γυναικών
Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον έχει δεχτεί έντονες πιέσεις για να αναδείξει σε «μείζον θέμα» την ασφάλεια των γυναικών στη Μεγάλη Βρετανία αλλά και τον περιορισμό του φαινομένου των «κακοποιητικών συμπεριφορών».
Νυν και πρώην μαθητές έχουν δημοσιεύσει στον ιστότοπο «Everyone’s Invited» προσωπικές εμπειρίες κακοποίησης ακόμα και από την ηλικία των 9 ετών, αναδεικνύοντας μια ευρύτερη «κουλτούρα βιασμού» κυρίως σε ιδιωτικά αλλά και κρατικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι υποθέσεις αυτές αφορούν περιπτώσεις μισογυνισμού, παρενοχλήσεων, ακόμα και βιασμών μετά από χρήση ναρκωτικών ουσιών σε πάρτυ.
Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να εφαρμοστούν πρακτικές που θα οδηγήσουν ακόμα και σε «αιφνίδιες» επιθεωρήσεις σε σχολεία. Κάποια από αυτά μάλιστα αφορούν και την λεγόμενη «ελίτ» των βρετανικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.