«Σοβαρό βήμα προς τα πίσω» η αποχώρηση της Τουρκίας από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι πληροφόρησε την ιταλική βουλή σχετικά με τη θέση της χώρας του ενόψει της αυριανής συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, θα πρέπει να γίνει κάθε τι δυνατό για την επίλυση της κρίσης», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός. «Ο στόχος πρέπει να είναι να εμβολιάσουμε όσο γίνεται περισσότερους πολίτες στο μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα, στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα εμπιστοσύνης», πρόσθεσε.
Ο Ντράγκι υπογράμμισε ότι τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Μαρτίου εμβολιάζονταν καθημερινά 170.000 πολίτες και ότι ο στόχος είναι η Ιταλία να μπορέσει να χορηγεί 500.000 δόσεις την ημέρα. «Γίνεται μεγάλη αναφορά στην στρατηγική αυτονομία, σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και την ενιαία αγορά, αλλά σήμερα η πρώτη στρατηγική αυτονομία είναι εκείνη των εμβολίων. Στο θέμα της εκστρατείας εμβολιασμού πρέπει να ενισχυθεί η αξιοπιστία της Ένωσης», υπογράμμισε ο Μάριο Ντράγκι.
Ο ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, τα σχολεία θα είναι τα πρώτα που θα ξανανοίξουν και στις κόκκινες ζώνες. Η ιταλική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να δώσει το αναγκαίο «ελεύθερο» για την επιστροφή των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς και στα δημοτικά σχολεία μετά το Καθολικό Πάσχα, το οποίο φέτος γιορτάζεται στις 4 Απριλίου.
Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε: «η αποχώρηση της Τουρκίας από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αποτελεί σοβαρό βήμα προς τα πίσω. Η προστασία των γυναικών από την βία και γενικότερα η προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε όλες τις χώρες αποτελούν βασικές ευρωπαϊκές αξίες. Θα έλεγα, ακόμη περισσότερο, ότι αποτελούν θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
`Αναφερόμενος, τέλος, στην χθεσινή του τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε ότι κατά την συνομιλία τους έγινε αναφορά «στη σημασία του να αποφεύγονται διχαστικές πρωτοβουλίες και στην ανάγκη να τυχαίνουν σεβασμού τα ανθρώπινα δικαιώματα».