Άρθρο που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Medicine
Τουλάχιστον ένας στους τρεις ασθενείς διαπιστώνει ότι η υγεία του έχει επηρεαστεί σε μακροχρόνια βάση, αφού νοσηλευτεί με Covid-19, καθώς εμφανίζονται προβλήματα σε διάφορα όργανα, αλλά και ψυχολογικές επιπτώσεις, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα.
Το άρθρο αυτό, που αποτελεί σύνθεση διαφόρων σχετικών μελετών που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, επισημαίνει ότι η εξάντληση, το λαχάνιασμα, το άγχος και η κατάθλιψη, όπως και συμπτώματα που παραπέμπουν σε μετατραυματικό στρες, είναι τα πιο συχνά προβλήματα που παρουσιάζουν οι ασθενείς που πλήττονται από αυτήν τη «μακρά Covid».
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα διαθέσιμα δεδομένα περιγράφουν μια επείγουσα κατάσταση, η οποία έχει υποτιμηθεί μέχρι τώρα. Οι κυβερνήσεις, τονίζουν, θα έπρεπε να αναζητήσουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
«Δεδομένου ότι εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 σε όλον τον κόσμο, τα μακροπρόθεσμα προβλήματα στη σωματική, διανοητική και ψυχική υγεία θα τα βρούμε μπροστά μας. Δεν βλέπουμε παρά μόνο την κορυφή του παγόβουνου», εξήγησε ο Κάρτικ Σέγκαλ, ογκολόγος και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, υπογραμμίζεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ.
Η Covid-19 πλήττει κυρίως τους πνεύμονες και μερικές φορές τα αναπνευστικά προβλήματα επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι ο ιός επιτίθεται και σε άλλα όργανα, προκαλώντας επιπλοκές που κυμαίνονται από καρδιαγγειακά προβλήματα μέχρι χρόνιες φλεγμονές.
Το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Medicine βασίζεται στην ανάλυση εννέα μελετών που έγιναν στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Κίνα. Μια ιταλική μελέτη συμπέρανε, για παράδειγμα, ότι από τους 143 ασθενείς που παρακολούθησαν οι γιατροί για μεγάλο χρονικό διάστημα, σχεδόν 9 στους 10 εμφάνιζαν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα και πάνω από 5 στους 10 εμφάνιζαν πολλά, δύο μήνες αφότου πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο.
Τα πιο συχνά συμπτώματα ήταν η κόπωση (53,1%), το λαχάνιασμα (43,4%), οι πόνοι στις αρθρώσεις (27,3%) ή στο στήθος (21,7%).
Σύμφωνα με τρεις μελέτες που έγιναν στη Γαλλία, στη Βρετανία και την Κίνα, το 25-30% των ασθενών ανέφερε ότι αντιμετώπιζε προβλήματα στον ύπνο, πολλές εβδομάδες αφότου ανάρρωσε. Περίπου δύο στους 10 (ποσοστό 20%) έκανε λόγο για απώλεια μαλλιών.
Τα συμπεράσματα σε ό,τι αφορά την ψυχική υγεία είναι επίσης ανησυχητικά: από τους 402 Ιταλούς ασθενείς, έναν μήνα μετά το εξιτήριό τους, το 56% διαγνώστηκε με τουλάχιστον ένα ψυχιατρικό πρόβλημα (μετατραυματικό στρες για το 30%, κατάθλιψη, άγχος κλπ.).
«Είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάμε τις επιπτώσεις στη διανοητική υγεία όταν εξετάζουμε τα σωματικά προβλήματα», παρατήρησε ο Κάρτικ Σέγκαλ.